Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Tip: mappen in het Startmenu van Windows 10

home(1)

Bundel tegels uit het Startmenu van Windows 10 in een map. Zo wordt het Startmenu overzichtelijker. De optie is beschikbaar voor iedereen die de (Fall) Creators Update heeft geïnstalleerd.

Het Startmenu in Windows 10 omvat tal van zogeheten tegels. Daardoor zijn apps snel te starten. Sinds Creators Update maakt het mogelijk tegels te bundelen in mappen. Dit houdt het Startmenu overzichtelijk. Plaats bijvoorbeeld Word, Excel en Outlook in één map. Helaas verloopt het maken van zo'n tegelmap wel wat onhandig. Een aandachtspuntje voor Microsoft.

Let op: de onderstaande opties werken alleen als u de Creators Update of Fall Creators Update voor Windows 10 al hebt geïnstalleerd. Met behulp van de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?' controleert u of u beschikt over een van deze updates.

Een map maken

 • Klik op de Startknop.
 • Klik met de linkermuisknop op een tegel en houd de muisknop ingedrukt.
 • Beweeg de tegel over een andere tegel. Deze lijkt er onderuit te willen floepen, dus probeer hem stil te houden.
 • Laat de linkermuisknop los.
 • De twee tegels zitten nu in een map. Boven de twee tegels is een blauwe tegel zichtbaar met een wit pijltje dat naar boven wijst. Op deze manier wil Microsoft duidelijk maken dat de twee tegels samen in een map zitten en dat deze map 'openstaat'.

Map maken, Startmenu

 • Klik op een willekeurige plek in het startmenu, maar buiten de map.

De map klapt nu dicht (als het ware). Nu ziet u een blauwe tegel met daarin twee kleine iconen die de inhoud van de map weergeven. Het is altijd mogelijk meer tegels aan een map toe te voegen.

Tegel toevoegen aan map

Een map gebruiken
Om de tegels uit een map te kunnen gebruiken moet de map eerst worden geopend. Dus klik op de map. Deze opent. Dat wordt zichtbaar doordat u weer een blauwe tegel ziet met een wit pijltje dat naar boven wijst. Daaronder staan de apps die de map bevat.

Tegels uit een map verwijderen

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op de map.
 • Klik met de linkermuisknop op een tegel uit de map en houd de muisknop ingedrukt.
 • Sleep de tegel uit de map en laat daarna de muisknop los.
 • Doe hetzelfde met alle tegels die u uit de map wilt verwijderen.

Wanneer u de laatste tegel uit een map sleept, verdwijnt de map.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.