Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: Night Shift gebruiken

1406-night shift

Wie de iPad 's avonds gebruikt, kan sinds een tijdje Night Shift aanzetten. Deze verlichting van het scherm is rustiger voor de ogen.

Al een tijd is bekend dat het blauwe licht dat telefoons en tablets verspreiden, de nachtrust nadelig kan beïnvloeden. De aanmaak van slaaphormoon melatonine wordt namelijk verstoord door fel en blauw licht. Apple kwam daarop vanaf iOS 9.3 met de functie Night Shift (letterlijk: nachtdienst). In deze stand is de verlichting geler van kleur en meer gedempt. Dat is beter voor de nachtrust. Night Shift is te gebruiken op de meeste toestellen met minimaal iOS 9.3. Of de functie op uw apparaat staat, is een kwestie van uitproberen.

Night Shift automatisch gebruiken

Night Shift kunt u 's avonds automatisch laten inschakelen of handmatig op de momenten die u het best uitkomen. Voor de automatische optie moet ook de Locatievoorziening zijn ingeschakeld:

 • Tik op Instellingen > Privacy.
 • Staat achter Locatievoorzieningen het woord 'Aan', dan staat de functie aan. Staat er 'Uit'? Tik dan op Locatievoorzieningen.
 • Tik op de schuifknop.

De achtergrond wordt groen, en de ronde knop blijft wit. De Locatievoorziening staat nu aan. Gebruik dan als volgt Night Shift automatisch:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Beeldscherm en helderheid.
 • Tik op Night Shift.
 • De optie 'Gepland' zorgt dat de Night Shift van zonsondergang tot zonsopkomst actief is. De iPad gaat uit van uw locatie en klok om dit te bepalen. Tik op het witte schuifje rechts van 'Gepland'.
 • De knop verschuift naar rechts en de achtergrond van het schuifje wordt groen. Het schema is nu actief. Onder de schuifknop is aangegeven op welke tijden Night Shift aangaat. Tik eventueel op de tijden om ze te veranderen. In de meeste gevallen is de optie 'Zon onder tot zon op' prima.
 • Tik nogmaals op de schuifknop rechts van 'Gepland' om Night Shift uit te zetten als u de optie niet meer wilt gebruiken.

Night Shift handmatig aanzetten

Houdt u niet van schema's? Zet dan Night Shift aan en uit wanneer het u uitkomt:

 • Veeg van de onderzijde van het beeldscherm naar boven.
 • Aan de onderzijde opent een menu. Vanaf iOS 11 tikt u nu eerst langere tijd op het balkje met het zonnetje. Tik op Night Shiftuit tot (de tijd die u hebt ingesteld).

Night Shift gaat aan. Om hem weer uit te schakelen, herhaalt u de vorige stap.

Video

Bekijk ook in onderstaande video hoe u Night Shift gebruikt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.