Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: pdf beter leesbaar maken

280217_adobe_reader_home

Lees pdf's in het programma Adobe Acrobat Reader DC nog gemakkelijker. Stel de weergave anders in en zoom in of uit.

Pdf is een veelgebruikt bestandsformaat. Pdf's bekijken kan met verschillende programma's waaronder het gratis programma Adobe Acrobat Reader DC. Mocht dit programma nog niet op de computer staan, download het dan via ons downloadartikel 'Adobe Acrobat Reader DC'.

In- en uitzoomen
Zoom in een pdf-document in of uit om de leesbaarheid te vergroten.

  • Open de pdf met het programma Adobe Acrobat Reader.
  • Klik bovenin op het rondje met plusteken.
  • De pdf vergroot. Klik op het rondje met het minteken om weer uit te zoomen.
  • Achter het plusteken staat een percentage. Dit percentage geeft aan in welke mate er is in- of uitgezoomd. Klik op het pijltje achter het percentage om direct het percentage aan te passen.
    Adobe Acrobat Reader inzoomen
  • Er zijn veel mogelijke percentages waarop u kunt klikken om direct naar deze weergave te gaan. Ook de optie 'Ware grootte' is beschikbaar. Dat is een andere benaming voor 100 procent.

Weergave
Standaard staat één pagina tegelijk in beeld. Maar twee pagina's naast elkaar zetten, kan ook.

  • Klik in het menu op Beeld.
  • Kik op Paginaweergave.
  • Klik op Weergave op twee pagina's.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.