Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 7 oktober 2015

Tip: privacy instellen op de iPad en iPhone (iOS 7)

afbeelding icoon instellingen ios 8 Privacy; Hoe komen Apple en bepaalde apps zo min mogelijk over u te weten? Zet de privacy-instellingen uit die Apple standaard ingeschakeld heeft staan op uw iPad of iPhone met iOS 7.

Waar bent u?
Er zijn veel apps die bijhouden waar u bent, waar u vaak heen gaat of waar u naar toe gaat. Er zijn echter apps die niet hoeven te weten waar u bent of waar u naar toe gaat.

 • Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen.
 • U ziet nu een overzicht van al uw apps die uw locatie kunnen bijhouden.
 • Wilt u alles rondom uw locatie uitzetten? Schuif dan het schuifje achter 'Locatievoorzieningen' naar links.
 • Vindt u het handig om bepaalde apps wel toegang te geven tot uw locatie? Dan laat u het schuifje achter 'Locatievoorzieningen rechts staan, of schakelt u dit in door het schuifje naar rechts te verplaatsen.
 • Achter alle apps ziet u een schuifje staan. Staat deze naar rechts, dan kan de app gebruik maken van uw locatie, wilt u dit niet? Schuif het schuifje dan naar rechts.
 • Wilt u niet dat websites die u via Safari opent gebruikmaken van uw locatie? Schuif dan het schuifje achter 'Safari' naar links.
 • De grijze of paarse navigatiepijltjes voor het schuifje geven aan dat de app kortgeleden of in de laatste 24 uur uw locatie heeft gebruikt.

Wat doet u op uw iPad/iPhone?
Via de optie 'Diagnose en gebruik' houdt uw iPad/iPhone in de gaten wat u allemaal doet op uw toestel. Deze informatie wordt vervolgens anoniem naar Apple verstuurd, met de boodschap om iOS 7 te verbeteren. Apple bewaart echter alle gegevens en kan deze ook inzien. U zet deze functie uit door naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem te gaan en het schuifje achter 'Diagnose en gebruik' naar links te schuiven.

Welke locaties bezoekt u vaak?
Door de optie 'Veelbezochte locaties' in te schakelen kan uw toestel leren welke locaties u vaak bezoekt. Op basis van deze locaties ontvangt u dan nuttige informatie, bijvoorbeeld over het verkeer. Wat er verder precies met deze gegevens gebeurt is niet bekend. Wilt u niet dat uw toestel leert welke locaties u vaak bezoekt? Ga dan naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties en schuif het schuifje achter 'Veelbezochte locaties' naar links.

Advertenties op maat?
Apple heeft een eigen advertentieprogramma dat ervoor zorgt dat adverteerders weten waar u bent en wat u met uw toestel doet, bekijkt en luistert. Aan de hand van deze informatie kunnen de adverteerders u gerichte advertenties sturen. Om dit uit te schakelen gaat u naar Instellingen > Privacy > Reclame en schuift u het schuifje achter 'Beperk reclametracking' naar rechts.

Gevolgd worden tijdens het surfen
Tijdens het surfen op internet wordt u ook gevolgd. Zo wordt bijgehouden wat u leuk vindt en waar uw interesses liggen. Deze informatie wordt weer doorgespeeld naar adverteerders die hun advertenties hier op aanpassen. U schakelt het volgen via Safari als volgt uit:

 • Ga naar Instellingen > Safari.
 • Zet onder Privacy en Beveiliging het schuifje achter 'Volg niet' aan, door deze naar rechts te verplaatsen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.