Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: privacy instellen op de iPad en iPhone

afbeelding icoon instellingen ios 8 Wijzig de privacy-instellingen op de iPad/iPhone met iOS 10 of 11. Zo bepaalt u zelf wat Apple en ontwikkelaars van apps over u te weten komen.

Zonder dat u er erg in hebt, deelt u op de iPad/iPhone heel wat informatie met apps en hun ontwikkelaars. Er zijn bijvoorbeeld apps die bijhouden waar u bent. Handig als u een route wilt uitstippelen vanaf uw locatie. Maar sommige apps hebben deze informatie helemaal niet nodig. Via de Locatievoorzieningen bepaalt u welke apps informatie mogen krijgen over uw locatie. Dat bepaalt u per functie of in één keer. Wilt u alles rondom uw locatie uitzetten? Ga dan naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Sleep het schuifje achter 'Locatievoorzieningen' naar links en tik op Schakel uit. De balk is dan niet meer groen en uw locatie wordt aan geen enkele app meer doorgegeven. Wilt u per app en per functie bekijken of uw locatiegegevens bekend mogen worden? Ga dan verder met deze tip.

1. Bepaal per app de toegang tot uw locatie

  • Tik op Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen.
  • Een overzicht van de apps die uw locatie kunnen bijhouden opent. Achter de apps staat 'Nooit', 'Bij gebruik' of 'Altijd'. Staat er 'Nooit', dan heeft de app geen toegang tot uw locatie. Staat er 'Bij gebruik' dan bepaalt de app uw locatie alleen als u de app op uw scherm open hebt staan. 'Altijd' houdt in dat de app ook uw locatie blijft bepalen als het op de achtergrond openstaat. Ga het rijtje met apps langs en bepaal welke apps geen toegang mogen hebben tot uw locatie.

    151015_privacy_iphone_1
  • Tik op een app om de instelling voor die specifieke app te wijzigen.
  • Tik vervolgens op de gewenste optie. Dat kan dus Nooit, Bij gebruik van app of Altijd zijn. Niet bij iedere app zijn alle opties beschikbaar.
  • Tik bovenaan op Locatievoorzieningen (iPad), Vorige (iPhone met iOS 11) of Terug (iOS 10).
  • U komt nu weer terug in het overzicht met de apps die gebruik willen maken van uw locatiegegevens. U kunt hier ook zien welke apps de afgelopen 24 uur gebruik hebben gemaakt van uw locatiegegevens. De paarse en grijze navigatiepijltjes voor de opties, geven namelijk aan dat de app kort geleden of in de laatste 24 uur uw locatie heeft gebruikt.

In onderstaande video ziet u hoe u de hierboven beschreven stappen er in de praktijk uitzien.

2. Zet de optie 'Diagnose en gebruik' uit
Via de optie 'Diagnose en gebruik' houdt het toestel bij wat u er allemaal op doet. Deze informatie wordt anoniem naar Apple verstuurd, met de boodschap om het besturingssysteem te verbeteren. Apple bewaart echter alle gegevens en kan deze ook inzien. Zet de functie uit via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem. Sleep hier het balkje achter 'iPhone-analyse' naar links om de functie uit te zetten.

3. Zet 'Veelbezochte locaties' uit
Door de optie 'Veelbezochte locaties' in te schakelen kan uw toestel leren welke locaties u vaak bezoekt. Op basis van deze locaties ontvangt u dan nuttige informatie, bijvoorbeeld over het verkeer. Wat er verder precies met deze gegevens gebeurt is niet bekend. Wilt u niet dat uw toestel leert welke locaties u vaak bezoekt? Ga dan naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem. Bij iOS 11 tikt u vervolgens op Belangrijke locaties en schuift het schuifje achter 'Belangrijke locaties' naar links. Bij iOS 10 tikt u op Veelbezochte locaties en schuif het schuifje achter 'Veelbezochte locaties' naar links.

4. Geef uw locatie niet aan adverteerders door
Apple heeft een eigen advertentieprogramma dat ervoor zorgt dat adverteerders weten waar u bent en wat u met uw toestel doet, bekijkt en luistert. Aan de hand van deze informatie kunnen de adverteerders u gerichte advertenties sturen. Om dit uit te schakelen gaat u naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem en sleept u het schuifje achter 'Locatiegebonden Apple Ads' naar links

5. Laat u niet volgen
Tijdens het surfen op internet wordt u ook gevolgd. Zo wordt bijgehouden wat u leuk vindt en waar uw interesses liggen. Deze informatie wordt weer doorgespeeld naar adverteerders die hun advertenties hier op aanpassen. U schakelt het volgen via Safari als volgt uit:

  • Ga naar Instellingen > Safari.
  • Zet onder 'Privacy en Beveiliging' het schuifje achter 'Voorkom volgen' (iOS 11) of 'Volg niet' (iOS 10) aan, door deze naar rechts te verplaatsen.

6. Voorkom gepersonaliseerde advertenties
Met behulp van uw advertentie-ID kunnen adverteerders uw gedrag volgen en gepersonaliseerde advertenties tonen. Voorkom het gebruik van deze informatie via Instellingen > Privacy > Reclame. Schuif het schuifje achter 'Beperk reclametracking' naar rechts, zodat deze groen wordt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.