SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: schermrotatie uitzetten

tip(10) Soms wilt u juist niet dat het scherm meedraait als u een tablet of smartphone kantelt. Zet deze schermrotatie tijdelijk uit op uw toestel.

Wie zijn toestel een kwartslag draait ziet het scherm meebewegen. Reuze handig in de meeste gevallen, maar soms is het juist de bedoeling dat het scherm níet draait. Bijvoorbeeld bij het bekijken van een foto die op zijn kant staat. Daarom is het mogelijk deze functie uit te zetten. Tijdelijk of permanent.

iPhone/iPad (vanaf iOS 7)

 • Veeg met uw vinger van onder naar boven over het scherm. Op de iPhone X veegt u het scherm van rechtsboven naar beneden.
 • Het Bedieningspaneel verschijnt. Links staat een pictogram met een slotje en een pijl eromheen. Tik daarop en het scherm wordt vastgezet. (Ziet u het slotje met de pijl eromheen niet, dan vergrendelt u het scherm met de zijschakelaar. Het knopje boven de volumeknoppen aan de zijkant van de iPhone/iPad.)
 • Tik nogmaals om het scherm weer vrij te geven zodat het weer meebeweegt.

Druk op de Thuisknop om terug te keren naar het Beginscherm of veeg het scherm van onder naar boven (iPhone X).

Android-toestellen

 • Veeg met uw vinger van boven naar beneden over het scherm.
 • Het 'Snelle instellingenpaneel' verschijnt. Zoek nu, afhankelijk van uw Android-versie, naar een pictogram 'Automatische rotatie' of 'Schermrotatie'. Tik daarop en het scherm wordt vastgezet.
 • Tik nogmaals om het scherm weer vrij te geven zodat het weer meebeweegt. 
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.