Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: sneltoetsen in Chrome

tip De browser Chrome kent tal van handige sneltoetsen die het surfend leven vergemakkelijken.

Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u indrukt om de computer een opdracht te geven. Iets waar u normaal een menu of de muis voor zou gebruiken. Sneltoetsen kunt u overal in Windows en in veel programma's gebruiken. U leest er alles over in het artikel 'Sneltoetsen'.

Ook Chrome kent tal van sneltoetsen. Sommige zijn algemeen: ze werken ook buiten Chrome, maar sommige zijn specifiek voor de browser. We zetten de nuttigste voor u op een rij. Maar we noemen hier apart de functietoets F1. Druk daarop nadat u Chrome hebt gestart en het Helpcentrum van Chrome opent. Hier vindt u een schat aan informatie over de browser. Doe er uw voordeel mee.

Sneltoetsen Chrome

De volgende sneltoetsen werken op Windows. Neem bij Google een kijkje voor een overzicht van sneltoetsen voor Chrome op de Mac.
Ctrl+NOpent een nieuw browservenster.
Ctrl+TOpent een nieuw tabblad in de browser.
Druk op Ctrl en klik op een link.Opent de link op een nieuw tabblad op de achtergrond.
Druk op Ctrl+Shift en klik op een link.Opent de link op een nieuw tabblad en schakelt over naar het zojuist geopende tabblad.
Druk op Shift en klik op een link.Opent de link in een nieuw venster.
Ctrl+Shift+TOpent het laatst gesloten tabblad opnieuw. Google Chrome onthoudt de laatste tien tabbladen die u hebt gesloten.
Alt+F4Sluit Chrome af.
Ctrl+WSluit het actieve tabblad.
Alt+HomeOpent uw startpagina in het huidige venster.
Ctrl+HOpent de pagina 'Geschiedenis'.
Ctrl+PDrukt uw huidige pagina af.
Ctrl+FOpent de zoekbalk om te zoeken binnen een pagina. U kunt direct zoektermen intypen.
F3Als uw zoekopdracht meer treffers heeft vindt u hiermee de volgende treffer.
Shift+F3Vindt de vorige treffer die overeenkomt met uw zoekopdracht.
Ctrl+DSlaat uw huidige webpagina op als bladwijzer.
Ctrl+Shift+OOpent uw bladwijzers.
Ctrl en +Vergroot alles op de pagina.
Ctrl en -Verkleint alles op de pagina.
Ctrl+0Zet de inhoud van de pagina terug naar de oorspronkelijke grootte.
SpatiebalkScrolt omlaag op de webpagina.
HomeGaat naar de bovenkant van de pagina.
EndGaat naar de onderkant van de pagina.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.