Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 13 januari 2016

Tip: spam voorkomen

tip spam Zo'n tachtig procent van alle e-mails bestaat uit spam. De kans is dus groot dat u met spam te maken hebt. Hoe voorkomt u de ongewenste berichten?

Spam is de Engelse term voor 'ongewenste berichten'. Vaak bevatten de berichten reclame voor producten of een website. Spam kan via de mail binnenkomen, maar ook bijvoorbeeld via sms'jes. Klik nooit op een link in een e-mailbericht dat u niet vertrouwt. Want daarmee laat u de spammer zien dat uw e-mailadres ook daadwerkelijk door iemand wordt gebruikt. En dat leidt weer tot meer spam. Spam zelf is overigens onschadelijk voor de computer. Het spambericht kan wel een virus bevatten dat toeslaat op het moment dat u in het bericht klikt. Ook daarom is het dus belangrijk dat u dat nooit doet.

Stuur geen mails door
U hebt ze vast weleens in uw postvak gehad: e-mailberichten met de boodschap 'Stuur dit door naar al je vrienden'. Stuurt u zo'n e-mailbericht door, dan helpt u spammers. Zij kunnen namelijk zien naar welke adressen de mail doorgestuurd is. De spammers zijn dan dus in het bezit van al die e-mailadressen. Het is dan ook belangrijk om geen e-mails door te sturen als er expliciet gevraagd wordt om dit te doen. Is een e-mailadres eenmaal in een spamnetwerk opgenomen, dan kan het zijn dat er dagelijks meerdere berichten met spam naar verzonden wordt.

Laat uw mailadres niet achter
Speciale robots zoeken automatisch internet af op zoek naar e-mailadressen die op een website of forum zijn achtergelaten door gebruikers. Het is daarom verstandig om op internet een tijdelijk e-mailadres te gebruiken. U kunt een tijdelijk e-mailadres aanmaken via www.isspamvrij.nl U kunt ook een nieuw e-mailadres aanmaken dat u alleen gebruikt voor het achterlaten van gegevens op internet.

Gebruik een spamfilter
Veel providers bieden (gratis of betaald) een zogeheten spamfilter aan. De filter houdt foute mails tegen en laat alleen echte berichten door. Veel e-mailprogramma's, waaronder Gmail en Windows Live Mail hebben een eigen spamfilter. U hoeft dit niet in te stellen; de filter is standaard actief.

Meer over spam
De Consuwijzer geeft u negen tips om spam te voorkomen. En op Spamklacht.nl kunt u een klacht indienen als u spam hebt ontvangen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.