SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: SSD, ja of nee?

tip

Vergeet de harde schijf en maak kennis met de SSD. Duurder, maar sneller en robuuster. Wanneer koopt u er een?

Er zijn twee soorten harde schijven: 

 • HDD (Hard Disk Drive)
  De traditionele harde schijf, die al decennialang verkrijgbaar is.
 • SSD (Solid State Drive).
  Een nieuwer opslagmedium dat langzaam maar zeker de HDD begint te verdringen.

Verschil tussen HDD en SSD
Een HDD en een SSD worden beide gebruikt om data op te slaan. En tegenwoordig komt u ze ingebouwd in een pc of laptop tegen of als extern opslagmedium. Het belangrijkste verschil tussen de twee: een SSD heeft geen mechanisch bewegende delen. Een traditionele harde schijf bestaat uit ronddraaiende platen (te vergelijken met cd's of dvd's) die kapot kunnen gaan. De schijf crasht dan. Een SSD werkt met geheugenchips en is veel meer te vergelijken met een usb-stick die gebruikmaakt van vergelijkbare chips. 

Voordelen SSD
Een SSD heeft een paar voordelen ten opzichte van een HDD: 

 • Snelheid
  Een SSD werkt vele malen sneller dan een HDD. Bestanden opslaan gaat razendsnel. Maar ook een besturingssysteem of programma start veel sneller vanaf een SSD.
 • Geluid
  Een SSD is stil. Hij maakt gewoonweg geen geluid.
 • Robuust
  Natuurlijk, alles kan kapot. Maar een SSD heeft geen bewegende mechanische delen: daardoor gaat hij veel minder snel stuk dan een HDD. En hij kan tegen een stootje.
 • Gewicht
  Een SSD is minder zwaar. Al wegen modernste externe harde schijven ook niet veel meer.
 • Energieverbruik
  Een SSD is veel zuiniger dan een HDD. Voor een laptop betekent dat bijvoorbeeld dat de accuduur langer is.

Wanneer een SSD en wanneer niet? 
Eigenlijk heeft een SSD maar één nadeel. Een belangrijk nadeel: ze zijn op het moment nog veel duurder dan een HDD. Omgerekend per MB betaalt u tien tot twintig keer zo veel. Dus als u veel opslag nodig hebt dan kost u dat veel geld. Voorlopig bewandelen de meeste mensen een middenweg: een pc/laptop met een SSD-opstartschijf en een HDD-oplagschijf. Dit geeft het beste van twee werelden. Het totale systeem wordt zo wel wat duurder maar u krijgt er snelheid en gebruikersgemak voor terug. Ter vergelijking: de pc opstarten vanaf een SSD-schijf is ongeveer twee minuten sneller dan vanaf een HDD-schijf.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.