SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: SSD, ja of nee?

tip

Vergeet de harde schijf en maak kennis met de SSD. Duurder, maar sneller en robuuster. Wanneer koopt u er een?

Er zijn twee soorten harde schijven: 

 • HDD (Hard Disk Drive)
  De traditionele harde schijf, die al decennialang verkrijgbaar is.
 • SSD (Solid State Drive).
  Een nieuwer opslagmedium dat langzaam maar zeker de HDD begint te verdringen.

Verschil tussen HDD en SSD
Een HDD en een SSD worden beide gebruikt om data op te slaan. En tegenwoordig komt u ze ingebouwd in een pc of laptop tegen of als extern opslagmedium. Het belangrijkste verschil tussen de twee: een SSD heeft geen mechanisch bewegende delen. Een traditionele harde schijf bestaat uit ronddraaiende platen (te vergelijken met cd's of dvd's) die kapot kunnen gaan. De schijf crasht dan. Een SSD werkt met geheugenchips en is veel meer te vergelijken met een usb-stick die gebruikmaakt van vergelijkbare chips. 

Voordelen SSD
Een SSD heeft een paar voordelen ten opzichte van een HDD: 

 • Snelheid
  Een SSD werkt vele malen sneller dan een HDD. Bestanden opslaan gaat razendsnel. Maar ook een besturingssysteem of programma start veel sneller vanaf een SSD.
 • Geluid
  Een SSD is stil. Hij maakt gewoonweg geen geluid.
 • Robuust
  Natuurlijk, alles kan kapot. Maar een SSD heeft geen bewegende mechanische delen: daardoor gaat hij veel minder snel stuk dan een HDD. En hij kan tegen een stootje.
 • Gewicht
  Een SSD is minder zwaar. Al wegen modernste externe harde schijven ook niet veel meer.
 • Energieverbruik
  Een SSD is veel zuiniger dan een HDD. Voor een laptop betekent dat bijvoorbeeld dat de accuduur langer is.

Wanneer een SSD en wanneer niet? 
Eigenlijk heeft een SSD maar één nadeel. Een belangrijk nadeel: ze zijn op het moment nog veel duurder dan een HDD. Omgerekend per MB betaalt u tien tot twintig keer zo veel. Dus als u veel opslag nodig hebt dan kost u dat veel geld. Voorlopig bewandelen de meeste mensen een middenweg: een pc/laptop met een SSD-opstartschijf en een HDD-oplagschijf. Dit geeft het beste van twee werelden. Het totale systeem wordt zo wel wat duurder maar u krijgt er snelheid en gebruikersgemak voor terug. Ter vergelijking: de pc opstarten vanaf een SSD-schijf is ongeveer twee minuten sneller dan vanaf een HDD-schijf.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.