Menu Zoek

Twee vensters naast elkaar (Windows 7)

MeerdereVensters_png_home Soms is het handig als u tijdens het computeren twee vensters naast elkaar kunt zetten. Bijvoorbeeld als u iets aan het overtypen bent. In Windows 7 kan dat heel gemakkelijk.

Stel dat u het venster van Internet Explorer links in beeld wilt hebben en dat van Word rechts. Doe dan het onderstaande. Deze truc werkt trouwens met alle vensters in Windows, en dus niet alleen met deze twee programma's.

Zet zo twee vensters naast elkaar:

 • Start Internet Explorer.
 • Boven in beeld staat een balk, met geheel rechts een kruisje. Klik ergens in die balk op een lege plek en houd de linkermuisknop ingedrukt.
 • Versleep het venster naar links.
 • Als het grootste deel van het venster links in beeld is 'verdwenen', dan verkleint het gehele venster. Er verschijnt een contour die de linkerhelft van het beeldscherm in beslag neemt. Laat de muisknop los.
 • Internet Explorer neemt nu de linkerhelft van het beeld in beslag. Doe nu hetzelfde met Word. Versleep het venster van dit programma alleen naar rechts in plaats van naar links. Bij de rechterrand aangekomen, verkleint het venster en komt het netjes naast Internet Explorer te staan.
 • Wilt u de vensters weer beeldvullend hebben? Klik dan rechtsboven in beeld op de knop met het vierkant erin, links van de knop met het kruis.

In onderstaande video doen we het nog eens voor.

Lees eventueel de tip 'Handig YouTube-video's afspelen' over het afspelen van YouTube-video's.

Sneltoets gebruiken
Gebruikt u liever sneltoetsen? Het venster dat actief is kunt u met de Windows-toets en het pijltje naar links of rechts, ook op de helft van uw scherm zetten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.