SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: veilig handelen op internet

030614_tip veilig handelen_MIO 100x100 Kopen en verkopen via internet, het is inmiddels helemaal ingeburgerd. Maar net als in de fysieke wereld wordt er soms misbruik gemaakt van uw vertrouwen. In de strijd tegen internetcriminaliteit is het Meldpunt Internetoplichting opgericht.

Als u online zaken doet met iemand lijkt de betrouwbaarheid lastig in te schatten. Toch kunt u die beoordelen en uzelf beschermen. Via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting kunt u verkoper gegevens controleren. Dat doet u zo:

  • Ga naar het Meldpunt Internetoplichting
  • Vul achter 'Controleer op' een bankrekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of URL van een webwinkel in.
  • Klik op Zoek.
  • U krijgt nu te zien of er al bestaande meldingen van misbruik zijn binnengekomen.

Zijn de gegevens niet bekend bij het meldpunt, dan biedt dat uiteraard geen garantie. Maar het is een van de middelen die u kunt gebruiken om de betrouwbaarheid te controleer.

Let ook op het volgende:

  • Is een aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dat in veel gevallen ook zo.
  • Bekijk hoe lang een verkoper op bijvoorbeeld Marktplaats al actief is. Bekijk ook zijn andere advertenties en maak persoonlijk contact.
  • Betaal als dat mogelijk is met PayPal en uw aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd. Of spreek in het geval van Marktplaats af met de koper/verkoper en steek gelijk over met het geld en het product. Gebruik in elk geval nooit anonieme betaalmethoden als Western Union. Zit er een oplichter achter de transactie, dan is deze nauwelijks op te sporen.
  • Wees extra alert bij kopers en verkopers uit het buitenland.

Hebt u desondanks toch te maken gehad met internetoplichting, dan kunt u online aangifte doen

Alles weten over online veiligheid? Het boek Veilig en vertrouwd online  biedt elke internetgebruiker handvatten om de privacy en veiligheid op internet te waarborgen. Het boek is te koop in onze Webwinkel.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.