Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: veilig handelen op internet

030614_tip veilig handelen_mio 100x100 Kopen en verkopen via internet, het is inmiddels helemaal ingeburgerd. Maar net als in de fysieke wereld wordt er soms misbruik gemaakt van uw vertrouwen. In de strijd tegen internetcriminaliteit is het Meldpunt Internetoplichting opgericht.

Als u online zaken doet met iemand lijkt de betrouwbaarheid lastig in te schatten. Toch kunt u die beoordelen en uzelf beschermen. Via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting kunt u verkoper gegevens controleren. Dat doet u zo:

  • Ga naar het Meldpunt Internetoplichting
  • Vul achter 'Controleer op' een bankrekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of URL van een webwinkel in.
  • Klik op Zoek.
  • U krijgt nu te zien of er al bestaande meldingen van misbruik zijn binnengekomen.

Zijn de gegevens niet bekend bij het meldpunt, dan biedt dat uiteraard geen garantie. Maar het is een van de middelen die u kunt gebruiken om de betrouwbaarheid te controleer.

Let ook op het volgende:

  • Is een aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dat in veel gevallen ook zo.
  • Bekijk hoe lang een verkoper op bijvoorbeeld Marktplaats al actief is. Bekijk ook zijn andere advertenties en maak persoonlijk contact.
  • Betaal als dat mogelijk is met PayPal en uw aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd. Of spreek in het geval van Marktplaats af met de koper/verkoper en steek gelijk over met het geld en het product. Gebruik in elk geval nooit anonieme betaalmethoden als Western Union. Zit er een oplichter achter de transactie, dan is deze nauwelijks op te sporen.
  • Wees extra alert bij kopers en verkopers uit het buitenland.

Hebt u desondanks toch te maken gehad met internetoplichting, dan kunt u online aangifte doen.

Alles weten over online veiligheid? Het boek Veilig en vertrouwd online biedt elke internetgebruiker handvatten om de privacy en veiligheid op internet te waarborgen. Het boek is te koop in onze Webwinkel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.