SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Verborgen opties van Startknop in Windows 10

150217_w10_startknop_home(1)

Door met de rechtermuisknop op de Startknop te klikken, opent een snelle toegang tot allerlei opties. Wat kunt u hier allemaal mee?

Vrijwel alle Windows-gebruikers klikken met regelmaat op de Startknop. Via deze knop kunnen ze immers onder andere programma's openen en de computer afsluiten. Maar de Startknop heeft meer opties dan de meeste mensen denken! Klik er maar eens met de rechtermuisknop op; er komen allerlei opties tevoorschijn. We bespreken de handigste.

Taakbeheer starten

Met Taakbeheer ziet de gebruiker waar de computer zich allemaal mee bezighoudt. In het Taakbeheervenster staat een overzicht van alle programma's die openstaan. Via het venster kunt u zo'n programma ook sluiten. Handig als een programma vastloopt en op de gebruikelijke manier afsluiten niet meer lukt. Een vastgelopen programma afsluiten werkt zo:

 • Klik met de rechtermuisknop op de Startknop.
 • Klik op Taakbeheer.
  Voorbeeld van scherm
 • Klik op het programma dat u wilt sluiten.
 • Klik onderin op Beëindigen.

Configuratiescherm openen

In Windows 10 worden veel instellingen geregeld via het menu 'Instellingen'. Maar vroeger stonden alle instellingen in het Configuratiescherm. Ondanks de komst van het nieuwe Instellingenmenu is het oude en vertrouwde Configuratiescherm nog niet helemaal verdwenen. Via dit scherm regelt de computeraar nog altijd een aantal zaken die niet voorkomen bij het Instellingenmenu. Het Configuratiescherm is onderverdeeld in diverse rubrieken. Klik op een rubriek om alle onderliggende onderwerpen te bekijken.


Staat het Configuratiescherm niet in de lijst? Bij de Windows 10 met de Creators Update of Fall Creators Update is deze optie niet meer beschikbaar via dit menu. Open het Configuratiescherm dan via de Startknop > Systeem > Configuratiescherm. Lees de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?' als u wilt bekijken welke update op de computer staat.

Netwerkverbindingen bekijken

Hiermee opent een venster waarin staat met welke netwerken de computer is verbonden. Klik op de verbinding voor meer informatie en mogelijkheden.

Bureaublad snel in beeld

Als er veel programma's openstaan en u direct het Bureaublad in beeld wilt krijgen, klikt u op Bureaublad. Helemaal rechts in de Taakbalk klikken werkt trouwens ook, en is eigenlijk nog sneller.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.