SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: waarop letten bij aanschaf all-in-one printer?

050416_allinoneprinter_home

Printen, scannen en kopiëren; het kan allemaal met een all-in-one printer. Maar waar moet u op letten bij het aanschaffen van deze alleskunner?

De meest verkochte printers zijn all-in-ones. Deze apparaten kunnen naast printen ook scannen en kopiëren. En sommige hebben er nog de mogelijkheid tot faxen bij. U hoeft dus niet allemaal aparte apparaten aan te schaffen. Erg handig, maar waar moet u op letten bij de aankoop van zo'n printer?

Inkjet of laser
In de printerwereld zijn er twee verschillende soorten: de inkjet- en laserprinter. Bij een inkjetprinter wordt vloeibare inkt door kleine gaatjes op het papier gespoten. De meeste printers in de winkel zijn inkjetprinters. En vervolgens zijn weer de meeste inkjetprinters all-in-ones. Bij veel bedrijven staan echter laserprinters. Hierbij wordt droge inktpoeder door verhitting aan het papier gehecht. Deze printers zijn vooral geschikt voor het afdrukken van zwarte teksten, terwijl de inkjets beter zijn in het afdrukken van kleuren en foto's. Omdat de meeste consumenten ook heldere kleurafdrukken willen maken, kiezen veel mensen voor een inkjetprinter.

Mogelijkheden
All-in-one printers, zowel inkjet als laser, zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Bekende merken zijn Brother, Canon, HP en Epson. Deze merken hebben verschillende modellen all-in-one printers. Welke printer het beste bij u past hangt van uw wensen af. Bedenk dus voor de aanschaf wat u wilt.

Print u zwart-wit of kleur? Wat en hoeveel print u? Als u voornamelijk zwart-wit wilt printen kiest u voor een laserprinter. Zodra u ook foto's/kleuren wilt afdrukken dan gaat de voorkeur uit naar een inkjet. Als u weinig afdrukt bespaar dan op de aanschafprijs. Drukt u veel af, let dan op de inktkosten in plaats van de aanschafprijs.

Welke mogelijkheden moet de printer hebben? Kijk daarbij naar afdrukkwaliteit, afdruksnelheid en gebruiksgemak. In sommige winkels vindt u afdrukvoorbeelden. Kijk hierbij naar de helderheid van de kleuren en de scherpte van de afdruk, om de afdrukkwaliteit te beoordelen. Of kijk hiervoor naar tests van onder andere de Consumentenbond. Voor het gebruiksgemak kunt u onder andere letten op hoe u de printer gebruiksklaar maakt. Kunt u de printer direct aansluiten en gebruiken (plug-and-play) of moet de printer eerst geïnstalleerd worden? Bekijk verder of de knoppen groot genoeg en duidelijk zijn én of het menu in het Nederlands is.

Ook de extra opties, zoals automatisch dubbelzijdig printen en vanaf geheugenkaart printen, kunnen een doorslaggevende factor zijn. 

Scannen/kopiëren
U koopt een all-in-one printer niet alleen voor de printmogelijkheid. Let daarom ook op de mogelijkheden voor scannen en kopiëren. Hierbij is vooral van belang hoe hoog de scanresolutie is. De resolutie wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch). Dat staat voor het aantal beeldpunten per inch (2,54 cm). Hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van de scans. Voor de meeste scans is een resolutie van 600 tot 1200 dpi voldoende. Wilt u bijvoorbeeld foto's scannen en op een groter formaat afdrukken dan moet u minimaal 1200 dpi hebben. Ook kunt u voor de scanner letten op wat voor soort documenten u kunt scannen/kopiëren, hoe snel dit gaat, of er automatische papierdoorvoer is en hoe u de scans kunt opslaan.

Wifi/AiPrint
Veel printers zijn tegenwoordig uitgerust met wifi. Hierdoor hoeft u de printer niet meer via een kabel aan de computer te verbinden en kan hij overal in huis staan. Alleen de goedkopere printers hebben geen wifi. Daarnaast is het handig om te bekijken of de printer AirPrint heeft als u wilt printen van smartphone of tablet. Lees hier meer over in de tip 'Printen vanaf een tablet'.

Prijs
Over het algemeen zijn inkjetprinter goedkoper dan laserprinters. Een all-in-one inkjetprinter begint al vanaf 40 euro, terwijl bij een all-in-one laser de prijs start vanaf 90 euro. Afhankelijk van uw verdere eisen neemt de prijs toe. Naast de aanschafprijs moet u ook kijken naar de kosten van de inktpatronen. Per merk en model verschillen de prijzen voor de inktpatronen. De patronen waarop een printkop op zit, dat is vaak bij de goedkopere printers het geval, zijn een stuk duurder. Bij dit soort patronen worden vaak de kleuren ook in één patroon gecombineerd. Als bijvoorbeeld de kleur rood op is, vervangt u gelijk ook alle andere kleuren. Dat is zonde. Daarom kan het ook voordelig zijn om een printer te kiezen met aparte patronen voor de drie kleuren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.