SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 1 februari 2016

Tip: wat is Linux?

Ubuntu_100 Linux is net als Windows een softwarepakket waarmee u een computer kunt bedienen. Een belangrijk verschil is dat er in tegenstelling tot Windows een heleboel families van Linux bestaan. 

Er bestaan veel families van Linux (distributies genoemd), omdat de programmeercode voor iedereen gratis toegankelijk is. Men noemt dit ook wel open source. Veel techneuten profiteren hiervan door een eigen besturingssysteem op basis van de Linux-programmeercode te ontwikkelen.

Linux Ubuntu
Ubuntu is een van de bekendste en gebruikvriendelijkste familieleden van Linux. Veel ervaren computergebruikers installeren Ubuntu in plaats van het verouderde Windows XP. Vergeleken met XP is de bediening wel iets anders. Zo is er in plaats van een Startknop, aan de linkerkant een zijbalk aanwezig om programma's mee op te starten. Ubuntu is volledig Nederlandstalig en er verschijnt ieder halfjaar een nieuwe versie. Ubuntu is gratis beschikbaar op de website www.ubuntu.nl.

20140217_wat is linux_ubuntu

Linux Mint
Mint is naast Ubuntu de meest populaire Linux-distributie. Een voordeel van Mint voor Windows-gebruikers is dat de vormgeving veel wegheeft van Windows. Zo heeft Mint een menubalk aan de onderkant van het scherm met een popup-menu dat erg lijkt op het Startmenu van Windows. Hierin staan de geïnstalleerde programma's. Als een programma geopend wordt verschijnt er een knop in de menubalk, net als in Windows. Mint is gratis beschikbaar via de website www.linuxmintnl.nl.

20140217_wat is linux_mint

Voor- en nadelen van Linux
Ten opzichte van Windows heeft Ubuntu of Mint enkele voor- en nadelen:

Voordelen:

  • Het is gratis.
  • Het is veilig. Voor cybercriminelen is het vanwege de kleinere doelgroep minder interessant om virussen te ontwikkelen. De kans dat een Linux-systeem besmet raakt, is uiterst klein.
  • De systeemeisen zijn laag.
  • Zelfs op computer van tien jaar oud werkt het vaak nog prima.
  • Ubuntu en Mint zijn erg snel.

Nadelen:

  • Het is iets moeilijker in gebruik.
  • U moet het zelf op een pc of laptop installeren.
  • Veel bekende software werkt niet, zoals Photoshop Elements, Nero en Internet Explorer.
  • Fabrikanten van randapparatuur, zoals printers en webcams, bieden lang niet altijd geschikte drivers aan voor Linux.
  • Bij problemen is er geen helpdesk beschikbaar.

Overstappen van Windows XP naar Linux?
Windows XP wordt vanaf 8 april 2014 niet meer ondersteund. XP-gebruikers moeten dus uitkijken naar een alternatief. Is Linux een optie? Het is prima mogelijk om op een computer die nu XP draait, Ubuntu of Mint te installeren. Uw pc kan dan nog een tijdje mee. Maar SeniorWeb vindt dit om verschillende redenen alleen een optie voor de meer gevorderde computeraar. U kunt veel bekende programma's niet meer installeren, dus moet u op zoek naar alternatieven, die u opnieuw moet leren kennen. Verder werkt niet alle randapparatuur met Linux. Ten slotte kan door SeniorWeb en andere computerhelpdesks nauwelijks ondersteuning voor Linux geboden worden. SeniorWeb vindt daarom dat Linux zeker een alternatief is voor XP, maar alleen als u al goed overweg kunt met de computer. 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.