SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: wat is Z-Wave?

tip(1) Slimme apparaten, zoals de moderne thermostaat, gebruiken een draadloze techniek die luistert naar de naam z-wave.

Slimme huisautomatisering, oftewel domotica, is bezig aan een langzame maar gestage opmars. Vooral door producten als de Nest en Toon. U weet wel, die slimme thermostaten. 

Al die slimme apparaten in huis zijn op afstand en draadloos te bedienen. Die bediening verloopt niet via wifi of bluetooth. Nee, voor domotica is een eigen techniek ontwikkeld: Z-Wave. Deze techniek zorgt ervoor dat al die slimme apparaten in huis met elkaar in verbinding kunnen staan. En dat u ze op afstand kunt bedienen. De belangrijkste reden om dit niet met wifi of bluetooth te doen: deze technieken kennen beperkingen. Zoals de reikwijdte van het signaal. Apparaten die gebruik maken van Z-Wave kunnen het signaal ontvangen én uitzenden. Waardoor grotere afstanden overbrugd kunnen worden. En dus gemakkelijk een heel woonhuis kan worden bediend. 

Z-Wave wordt onder meer gebruikt in alarmsystemen, verlichting, thermostaten, airconditioning, ventilatie-units en elektronische audio-en videoapparatuur.

Wilt u meer weten over Z-Wave? Het YouTube-kanaal van de domoticawebshop Robbshop heeft een aantal filmpjes die de werking demonstreren.

Z-wave, domotica

 

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.