Zoeken
Menu Zoek

Tip: wat is Z-Wave?

tip(1) Slimme apparaten, zoals de moderne thermostaat, gebruiken een draadloze techniek die luistert naar de naam z-wave.

Slimme huisautomatisering, oftewel domotica, is bezig aan een langzame maar gestage opmars. Vooral door producten als de Nest en Toon. U weet wel, die slimme thermostaten. 

Al die slimme apparaten in huis zijn op afstand en draadloos te bedienen. Die bediening verloopt niet via wifi of bluetooth. Nee, voor domotica is een eigen techniek ontwikkeld: Z-Wave. Deze techniek zorgt ervoor dat al die slimme apparaten in huis met elkaar in verbinding kunnen staan. En dat u ze op afstand kunt bedienen. De belangrijkste reden om dit niet met wifi of bluetooth te doen: deze technieken kennen beperkingen. Zoals de reikwijdte van het signaal. Apparaten die gebruik maken van Z-Wave kunnen het signaal ontvangen én uitzenden. Waardoor grotere afstanden overbrugd kunnen worden. En dus gemakkelijk een heel woonhuis kan worden bediend. 

Z-Wave wordt onder meer gebruikt in alarmsystemen, verlichting, thermostaten, airconditioning, ventilatie-units en elektronische audio-en videoapparatuur.

Wilt u meer weten over Z-Wave? Het YouTube-kanaal van de domoticawebshop Robbshop heeft een aantal filmpjes die de werking demonstreren.

Z-wave, domotica

 

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.