SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: wat zijn bitcoins?

2911-bitcoins

De koers van bitcoins is elke dag in het nieuws. Wat zijn het en moet u ze kopen?

Normale valuta zoals de euro zijn betaalmiddelen die worden uitgegeven door nationale banken. Ze hebben een bepaalde waarde en worden geaccepteerd in winkels, bedrijven en in de rest van het betaalverkeer. Ze zijn er in munten en bankbiljetten. Sommige munten hebben een sterk wisselende koers, andere munten zijn redelijk stabiel (zoals de euro).

Cryptovaluta
Bitcoin is een nieuw soort valuta: een digitale munt. Oftewel: cryptovaluta/cryptocurrency. Er zijn geen bankbiljetten van en u kunt er (nog) niet mee betalen in de supermarkt. De munt bestaat alleen virtueel op internet. Hij wordt niet uitgegeven door een bank. De munt is in 2008 bedacht door iemand met de schuilnaam Satoshi Nakamoto. Hij begon een systeem waarbij computers wereldwijd ingewikkelde puzzels oplosten en daarmee bitcoins verdienden.

Bitcoins delven
Via geavanceerde computers is de bitcoin nog steeds te 'delven' door langdurig allerlei taken te verrichten. Dat heet 'mining'. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoins bestaan, deze zijn momenteel nog niet allemaal uitgegeven door het centrale netwerk dat de munt heeft bedacht. Zulke netwerken heten ook wel 'blockchain'. Het wordt steeds moeilijker en tijdrovender om een bitcoin te delven.

Huis kopen
De bitcoin en andere virtuele munten zijn momenteel een hype. De koers loopt snel op en op steeds meer plekken ontstaan er initiatieven om er iets mee te doen. Denk aan iemand die zijn huis te koop zet voor een bedrag in bitcoins. Of een geldautomaat waar er een bitcoins gekocht kunnen worden in ruil voor euro's. Bitcoins zijn niet op een bankrekening te zetten, er zijn speciale rekeningen voor op het centrale netwerk.

Zeepbel
Vooral in de Randstad steken mensen geld in de nieuwe valuta. Kenners waarschuwen dat het om een zeepbel gaat, een hype die snel weer kan inzakken. Ook zijn er veel criminelen actief rondom bitcoins. Denk aan de recente golf van nepmails, zogenaamd van het CJIB. De vermeende boete moest betaald worden in bitcoins. Phishing, zoals duidelijk moge zijn.

Spaargeld
Wie de bitcoin ziet als mooi alternatief voor spaargeld, moet oppassen. Op spaargeld bij een bank zit een garantie tot 100.000 euro als er iets gebeurt met de bank. Als de koers van de bitcoin daalt, is er geen enkele garantie en zijn mensen simpelweg hun geld kwijt.

SeniorWeb adviseert om geen bitcoin aan te schaffen. Het risico is te groot en onduidelijk is of het gaat om een munteenheid die langdurig stabiel blijft.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.