SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: weet waar u downloadt!

150415download Gratis software. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch bestaat het. De ene keer is het betrouwbaar, de andere keer niet. Let dus altijd goed op als u iets wilt downloaden van internet.

U bent niet de enige die blij wordt van gratis software. Daarom bieden diverse sites gratis programma's aan. Van fotobewerkings- en tekstverwerkingsprogramma's tot antiviruspakketten. Bij veel sites die gratis software aanprijzen moet u zich door een woud aan reclame worstelen, maar op zichzelf is er met zulke sites niets aan de hand. Helaas zijn er ook sites waar u wel degelijk voor op moet passen. Sites die er bijvoorbeeld op uit zijn om uw persoonsgegevens te ontfutselen en door te verkopen aan derden. In deze tip gaan we hier dieper op in omdat diverse SeniorWeb-leden hebben geklaagd over een Nederlandse site, te weten Downloaden.nl. 

Downloaden.nl
De Nederlandse website Downloaden.nl, voorheen Downloadstad.nl, biedt links naar gratis software aan. Dat is niets bijzonders, veel sites doen dat. Maar op Downloaden.nl krijgt u de downloadlink pas te zien nadat u een account hebt aangemaakt. Dus ook als u de bekende Adobe Flash Player of iTunes van Apple wilt downloaden. Producten die op de sites van Adobe en Apple zelf probleemloos zijn te downloaden. Bij Downloaden.nl bent u verplicht uw naam, e-mailadres, geboortedatum, postcode, huisnummer en telefoonnummer in te vullen. Vervolgens gaat u ermee akkoord dat uw persoonsgegevens worden doorgesluisd naar andere partijen. 'Relevante aanbiedingen van derden via e-mail', wordt dit genoemd. Sinds we de redactie van SeniorWeb hebben aangemeld op Downloaden.nl worden we dagelijks bestookt met reclamemails. De site doet juridisch niets fout. Maar waarom zou u uw persoonsgegevens prijsgeven om toegang te krijgen tot gratis software die elders probleemloos is te downloaden? 

Dubieuze praktijken
Verschillende SeniorWeb-leden hebben ons verteld dat ze uit naam van Downloaden.nl een mail hebben gekregen waarin een Nederlandstalig Office-pakket wordt aangeboden. Dit pakket was te bestellen via een link die naar de site Officebestellen.nl ging. De website is inmiddels van het internet gehaald, maar wij willen u toch graag het voorbeeld van dit dubieuze zaakje geven. Op de site stond dat u het pakket voor slechts 49,95 euro kunt bestellen, terwijl het normaal 159 euro kost. Sommige SeniorWeb-leden hebben dit pakket besteld om er vervolgens achter te komen dat het hier gaat om OpenOffice. Een gratis pakket dat bijvoorbeeld via onze site kosteloos is te downloaden. Deze mensen voelen zich belazerd want nergens wordt de naam OpenOffice expliciet genoemd. Ook dit is juridisch wel in de haak. Het is namelijk niet verboden deze gratis software te verkopen, meldt ook de advocaat van Downloaden.nl ons naar aanleiding van onze vragen.

Voor wie nog meer achtergrondinformatie behoeft pakken we de bedrijfsgegevens erbij. Downloaden.nl is in handen van het bedrijf Online Activity BV. Officebestellen.nl werd beheerd door Verdien & Bespaar BV. Boven Beide bedrijven staat één houdstermaatschappij, te weten Danny van Caam Holding BV. Dit bedrijf stuurt u dus van de ene site in eigen beheer (Downloaden.nl) naar de andere site in eigen beheer (Officebestellen.nl).

Retourrecht
Ons advies: blijf uit de buurt van deze sites. Download gratis software via de maker van het programma, of via sites die u vertrouwt. Bijvoorbeeld via SeniorWeb. Wij bieden dezelfde download aan als de maker zelf. Mocht u toch hebben betaald voor gratis software, bedenk dan dat ook hier het recht van retour geldt. U hebt het recht uw bestelling binnen veertien dagen terug te zenden en uw geld terug te vorderen. Of daaraan ook gehoor wordt gegeven, kunnen we helaas niet garanderen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.