SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: Windows, 32- of 64-bits?

10072017-Windows-32-of-64-bits_250

Windows is in 32- en 64-bits beschikbaar. Wat zijn de verschillen en welke versie gebruikt uw computer?

Windows is er in twee 'uitvoeringen': 32-bits en 64-bits. Welke Windows-versie op uw pc staat, is afhankelijk van een belangrijk onderdeel van de computer, de processor. Een computer is namelijk uitgerust met een 32-bits- of 64-bits-processor. Een 64-bits computer kan computertaken sneller volbrengen. Deze snelheidswinst merkt u vooral als u tegelijkertijd meerdere programma's gebruikt. Voorwaarde voor zulke goede prestaties is wel dat de computer samenwerkt met een 64-bits-versie van Windows. Nieuwe computers hebben bijna altijd een 64-bits-processor. Is de pc of laptop al iets ouder, dan is er vaak nog een 32-bits-processor aanwezig. 

Welke versie?
Wie niet weet welke versie de computer gebruikt, achterhaalt dat eenvoudig:

  • Klik op de knop Starten.
  • Klik op het pictogram Instellingen Windows-knop Instellingen.
  • Klik op Systeem.
  • Klik op Info.

Achter 'Type systeem' ziet u of de computer een 32-bits- of 64-bits-versie van Windows 10 gebruikt. Daarnaast staat aangegeven of het systeem een x64- of x86-processor bevat.

32- of 64-bits?

Waarom is dit belangrijk?
Ook van sommige software bestaan er 32-bits- en 64-bits-versies, maar dat is niet altijd zo. Vaak zijn programma's alleen in 32-bits beschikbaar. Gelukkig kunt u die probleemloos op een 64-bits-systeem installeren. Andersom geldt dat overigens niet. Een 64-bits-programma laat zich niet op een 32-bits-systeem installeren.

Verwarrende namen
Verwarrend is dat fabrikanten van processors en software geregeld andere namen gebruiken om aan te geven of iets 32- of 64-bits is. Bij de term x64 is dat niet zo ingewikkeld, want dit staat voor 64-bits. Ziet u ergens x86 staan, dan bedoelt de fabrikant 32-bits.

 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.