Menu Zoek

Windows, 32- of 64-bits?

windows speed x250

Windows 10 is in 32- en 64-bits beschikbaar. Wat zijn de verschillen en welke versie gebruikt uw computer?

Windows 10 is er in twee 'uitvoeringen': 32-bits en 64-bits. Welke versie op uw pc staat, is afhankelijk van een belangrijk onderdeel van de computer, de processor. Een computer is namelijk uitgerust met een 32-bits- of 64-bits-processor. Een 64-bits processor kan computertaken sneller volbrengen. Deze snelheidswinst merkt u vooral als u tegelijkertijd meerdere programma's gebruikt. Voorwaarde voor zulke goede prestaties is wel dat de computer samenwerkt met een 64-bits-versie van Windows. Nieuwe computers hebben bijna altijd een 64-bits-processor. Is de pc of laptop al iets ouder, dan is soms nog een 32-bits-processor aanwezig.

Gebruikt u een computer met Windows 11? Dit besturingssysteem is alleen in een 64-bits-uitvoering beschikbaar. In dat geval hoeft u onderstaande stappen niet uit te voeren.

Wie niet weet welke versie de computer gebruikt, achterhaalt dat eenvoudig:

  • Klik op de knop Starten.
  • Klik op het pictogram Instellingen Instellingen.
  • Klik op Systeem.
  • Klik op Info.

Achter 'Type systeem' ziet u of de computer een 32-bits- of 64-bits-versie van Windows 10 gebruikt. Daarnaast staat aangegeven of het systeem een x64- of x86-processor bevat.

Waarom is dit belangrijk om te weten? Ook van sommige software bestaan er 32-bits- en 64-bits-versies, maar dat is niet altijd zo. Soms is een programma alleen in 32-bits beschikbaar. Gelukkig kunt u dit probleemloos op een 64-bits-systeem installeren. Andersom geldt dat overigens niet: een 64-bits-programma laat zich niet op een 32-bits-systeem installeren.

Verwarrend is dat fabrikanten van processors en software geregeld andere namen gebruiken om aan te geven of iets 32- of 64-bits is. Bij de term x64 is dat niet zo ingewikkeld, want dit staat voor 64-bits. Ziet u ergens x86 staan, dan bedoelt de fabrikant 32-bits.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.