Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 31 augustus 2015

Hulpmiddelen voor verenigingswerk

Wie actief is in een vereniging, heeft veel aan de computer. We zetten de belangrijkste hulpmiddelen op een rijtje.

De tijd van de kaartenbakjes ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn er digitaal vele opties. Grote organisaties gebruiken grote databaseprogramma's. Voor een gemiddelde vereniging zal dat niet nodig zijn. U kunt er elk willekeurig rekenbladprogramma voor inzetten. Daarbij hebt u de keuze uit programma's die u moet installeren of programma's die online werken.

  • Excel
    Het rekenbladprogramma Excel wordt gemaakt door Microsoft. Niet gratis, wel ongekend populair.
  • Calc
    Onderdeel van het gratis pakket OpenOffice.

Met beide pakketten kunt u berekeningen uitvoeren, maar ook een administratie bijhouden van leden. U kunt kolommen aanmaken voor bijvoorbeeld naam, straatnaam en huisnummer, postcode en woonplaats, telefoonnummers en e-mailadres.

  • Excel Online
    Ook van Microsoft, maar gratis en online. Dat betekent dat u niets hoeft te installeren. Bovendien kunt u overal waar u een internetverbinding hebt bij uw bestanden.
  • Google Spreadsheets
    Een online rekenbladprogramma van Google. Onderdeel van Google Drive. Eveneens gratis en ook hier geen installatie nodig en altijd toegang tot uw bestanden als u internetverbinding hebt.

Ook de moeite van het overwegen waard:

  • Gmail
    Gratis mailprogramma van Google.
  • Outlook.com
    Gratis mailprogramma van Microsoft.

Voor grote verenigingen met veel leden misschien minder geschikt, maar zowel Gmail als Outlook.com hebben gratis adressenbeheer aan boord. U kunt er alle gegevens in kwijt. Google noemt het 'Contacten' en Microsoft 'Personen'. U gaat als volgt te werk: maak een Google- of Microsoft-account aan op naam van de vereniging, met bijpassend e-mailadres. Handig want iedereen kan zo de vereniging per mail bereiken. Vervolgens hebt u toegang tot 'Contacten', respectievelijk 'Personen'. En u hoeft niet alle adressen handmatig in te voeren: beide pakketten hebben de mogelijkheid adressenbestanden te importeren.

Wie kiest voor een gratis Google- of Microsoft-account krijgt de beschikking over een volledig functionele online agenda. U kunt ermee doen wat u wilt: inrichten voor intern gebruik of gebruiken als activiteitenkalender voor de vereniging.

In de tip 'Google Agenda' leest u meer over de mogelijkheden.

Een tekstverwerkingsprogramma is natuurlijk onmisbaar. U schrijft er brieven mee, ontwerpt folders of maakt een compleet boekje.

  • Word
    Het tekstverwerkingsprogramma Word wordt gemaakt door Microsoft. Niet gratis, wel ongekend populair.
  • Writer
    Onderdeel van het gratis pakket OpenOffice.

Met beide pakketten kunt u notulen maken, nieuwsbrieven samenstellen, complete boekjes maken en brieven schrijven aan de leden.

  • Word Online
    Ook van Microsoft, Word Online, maar gratis en online. Dat betekent dat u niets hoeft te installeren. Bovendien kunt u overal waar u een internetverbinding hebt bij uw bestanden.
  • Google Documenten
    Een online tekstverwerkingsprogramma van Google. Onderdeel van Google Drive. Eveneens gratis en ook hier geen installatie nodig en altijd toegang tot uw bestanden als u internetverbinding hebt.
Penningmeesters kunnen veel plezier hebben aan de bij 'Een adressenbestand bijhouden' al genoemde rekenbladprogramma's om een sluitende begroting te maken. Stelt u een uitgavenpost bij, dan rekent het programma uit welke consequenties dat heeft onder de streep. Om de berekeningen door het programma te laten uitvoeren, moet u wel zelf de formules invoeren.

Reuze handig en informatief om leden op de hoogte houden via een nieuwsbrief. Het is heel goed mogelijk een nieuwsbrief samen te stellen in een tekstverwerkings- of mailprogramma. Maar u hebt meer mogelijkheden als u daarvoor een gericht pakket gebruikt. De volgende sites bieden gratis nieuwsbriefverzending voor kleine partijen:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.