Menu Zoek

Beginnen met internetbankieren

Beginnen met internetbankierenRegel bankzaken gemakkelijk thuis op de computer, telefoon of tablet. Begin daarvoor met internetbankieren bij uw bank.

De naam zegt het al. Internetbankieren is bankzaken regelen via het internet. Van het bekijken van het saldo op de rekening tot het overmaken van geld, het gaat allemaal digitaal. De acceptgiro of vaak moeten pinnen is daardoor verleden tijd.

Alle grote banken in Nederland bieden de mogelijkheid om te internetbankieren. U vraagt dat aan bij de bank. Die stuurt daarna inloggegevens op. Hiermee hebt u voortaan toegang tot de website van de bank en uw bankgegevens. Daarnaast krijgt u in sommige gevallen een kaartlezer. Dit is een apparaatje dat codes genereert voor extra beveiliging. Dit is nodig om bijvoorbeeld geld over te maken. Als u ook gebruik gaat maken van mobiel bankieren (verderop in het artikel uitgelegd), dan is meestal geen kaartlezer meer nodig. Het identificeren gaat dan via de speciale app op de telefoon of tablet.

Veel mensen maken dagelijks gebruik van internetbankieren. Dat maakt het voor internetcriminelen interessant om zich hierop te richten. Gelukkig is internetbankieren in Nederland zeer goed beveiligd. De banken zorgen voor een veilige uitvoering van transacties en een veilige verbinding. Daarnaast doen ze aan fraudedetectie en verstoren ze virussen van internetcriminelen. Mede door deze maatregelen valt de schade door internetcriminaliteit mee.

Maar de verantwoordelijkheid om veilig te internetbankieren ligt niet alleen bij de banken. Ook de gebruikers kunnen helpen om het veilig te houden. Lees hoe u hieraan bijdraagt in het artikel ‘Veilig internetbankieren: wat u moet doen?’.

Banken bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om te bankieren via een smartphone of tablet. Dat noemen we vaak mobiel bankieren. Daarvoor is een speciale app van de bank nodig. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is zo’n bankier-app uitermate veilig. Het is zelfs veiliger dan internetbankieren op de pc.

Op de eerste plaats moet de gebruiker de app openen met met een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Op de tweede plaats verloopt al het bankverkeer via de app. Dit verkeer is versleuteld. Daardoor kan niemand het dataverkeer onderscheppen. Steelt iemand het toestel of verliest u het, blokkeer dan eenvoudig de toegang tot de app. Dat kan vaak online via internetbankieren of door de bank te bellen.

Hebt u een bankrekening bij ING, Rabobank, SNS of ABN AMRO? Start dan aan de hand van artikelen van SeniorWeb met online bankieren. Bekijk het artikel over uw bank:

Wilt u mobiel bankieren op een smartphone of tablet? Lees dan het artikel over de app van uw bank:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.