Interview

Interview met redacteur Edwin van Amstel

Edwin van Amstel werkt sinds 2004 als redacteur bij SeniorWeb. In dit jubileuminterview vertelt hij wat SeniorWeb zoal voor informatie schrijft, en hoe de organisatie is veranderd in de afgelopen jaren.

Edwin van Amstel

Edwin, wat deed je zoal als redacteur in je begintijd bij SeniorWeb?
Toen ik werd aangenomen, bestond de redactie van SeniorWeb uit slechts twee mensen. Ons tijdschrift Enter werd in die tijd gemaakt door vrijwilligers. Een van mijn taken was om hen te begeleiden en om mee te schrijven aan de inhoud. Zo schreef ik specials, bijvoorbeeld over muziek.

Destijds, we hebben het dus over zo’n 20 jaar geleden, werd er ook veel over niet-digitale onderwerpen geschreven. Ook partners schreven over uiteenlopende onderwerpen op onze site. Zo was daar Kenniscentrum Rutgers dat artikelen publiceerde over seksualiteit. En de VVV maakte reclame voor stedentripjes in eigen land. Wij redigeerden deze artikelen wel, maar we gingen niet over de inhoud.

Op een gegeven moment hebben we met de redactie besloten dat wij alleen nog maar gingen publiceren over de digitale wereld. Alle inhoud moest een linkje hebben met computers, of digitale zaken. De rest werd afgestoten.

En hoe omschrijf je je functie nu?
Ik schrijf nog steeds voor Enter en de website, maar er is veel meer bij gekomen: van nieuwsberichten schrijven tot inhoud coördineren en inplannen. Ik houd me bezig met de techniek en het beheer van onze nieuwsbrieven (de wekelijkse, maar ook de maandelijkse over iPad/iPhone, Windows, Mac en Android).

Er staan 1.600 tips en artikelen live op onze website. Alles wat live staat, moet kloppen en actueel zijn. 15 vrijwilligers lopen eens per 2 maanden een deel van de artikelen na. Klopt alles nog wat er staat? Zijn de beschreven stappen nog actueel, of zijn er zaken veranderd? Daarnaast bedenken en vernieuwen we op gezette tijden diensten, bijvoorbeeld Digitaal nalaten.

Als je kijkt naar de informatie die SeniorWeb biedt: wat is het verschil tussen toen en nu?
We denken nu veel beter na over hoe we de informatie opschrijven, zodat mensen er écht wat aan hebben. We doen onderzoek onder onze leden om te weten wat hen interesseert, met welke digitale zaken ze worstelen. Onze collega’s van PCHulp laten ons regelmatig weten wat er speelt onder onze leden. We schrijven onze uitleg dan ook op zonder toeters en bellen, zodat we onze lezers direct helpen met hun digitale uitdagingen.

Wat is er volgens jou veranderd in de afgelopen tijd wat betreft ouderen en internetgebruik?
Het belangrijkste verschil: het gaat allang niet meer alleen over de computer. 20 jaar geleden ging onze informatie vooral over Windows. Als je in een SeniorWeb Leslocatie op cursus ging, kreeg je gedegen onderwijs over Windows: mappen maken en werken met de Verkenner. Nu zijn er veel meer verschillende apparaten. Er zijn smartphones, tablets, slimme apparaten enzovoort. De digitale mogelijkheden zijn alomtegenwoordig en veel meer divers.

Daarom moeten wij bij SeniorWeb ook kennis hebben van veel meer systemen: Windows, Mac, Android, iOS, iPadOS enzovoort. Soms denk ik wel eens dat de digitale wereld daarom ook complexer is geworden voor senioren.

Hoe denk je over de toekomst van ouderen en internet en computergebruik?
Het is lastig om er iets over te zeggen, maar ik gok dat er nog meer apparatuur slim zal worden. Je luxaflex, deurbel, lampen, koelkast… We zitten steeds meer in de fase dat toepassingen steeds slimmer en handiger worden. Ik weet alleen niet of senioren daar in mee zullen gaan. Ik vind het zélf handig om mijn lampen met een app op de smartphone te kunnen bedienen. Maar is dat voor iedereen zo? Dat weet ik niet. Ik denk wél dat er voor iedereen een handige slimme toepassing is. Houd je van koken en muziek luisteren? Dan zet je een slimme speaker in de keuken, die je met je stem de opdracht geeft om een liedje op te zetten tijdens het koken. Of heb je last van artrose? Dan kan het prettig zijn om de luxaflex met je stem te bedienen.

Het zal een tijdje duren voordat iedereen die drempel over is. Je moet toch iets ‘overwinnen’ om te gaan praten tegen een apparaat. Maar ik denk dat de ontwikkeling van slimme apparaten niet meer te stoppen is.

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen