Interview

(Oud-)voorzitters Lieteke van Vucht Tijssen en Moniek van Jaarsveld

Lieteke van Vucht Tijssen was voorzitter van SeniorWeb tussen 2011 en 2019. In 2020 nam Moniek van Jaarsveld het stokje van haar over. De oud-voorzitter en huidige voorzitter schuiven digitaal aan voor een interview over het verleden én de toekomst van de vereniging.

Lieteke van Vucht Tijssen en Moniek van Jaarsveld

Lieteke, kun je iets vertellen over de ontwikkeling die SeniorWeb heeft doorgemaakt?
Lieteke van Vucht Tijssen: Toen SeniorWeb startte hielpen we vooral bij het gebruik van Windows en internet. Maar rond het moment dat ik voorzitter werd, veranderde onze focus. Apple kwam op, tablets en smartphones werden heel populair onder senioren en Windows veranderde. Dus SeniorWeb moest doorgroeien. Ik heb met heel veel bewondering gezien hoe het landelijk bureau nieuwe vrijwilligers aantrok en zich ontwikkelde naar een organisatie met een breed palet aan PCHulp.

En nu zie ik dat de hulp van SeniorWeb zich aanpast aan de tijd. Vroeger boden we vooral technische hulp te beginnen bij: hoe start ik de pc op? Hoe maak ik verbinding met internet? Nu gaat het meer over veiligheid, privacy en verantwoord online zijn.

Daarnaast merk ik dat SeniorWeb ook meer adviseert over leuke dingen doen met je smartphone, apps, activiteiten en aanbiedingen op internet. En onze leden zijn daar heel tevreden over: elk jaar geven zij onze dienstverlening een dikke 8! Daar ben ik nog steeds heel trots op.

Moniek, hoe staat de vereniging er anno 2021 voor?
Moniek van Jaarsveld: De lijn die Lieteke net noemde, wordt voortgezet: de hulp en inzet van SeniorWeb wordt breder. We adviseren burgers over hoe zij goed kunnen functioneren in de digitaliserende samenleving. Onze missie is ouderen digitaal laten bijblijven, zodat ze mee kunnen doen. Dat spreekt blijkbaar aan: we merken ook dat er steeds meer partijen interesse hebben in een samenwerking met SeniorWeb. Toen SeniorWeb startte, waren we afhankelijk van subsidiegevers. Dat is nu niet meer zo. Daarom kunnen we focussen op wat onze leden willen, en daardoor zijn we doeltreffender!

Moniek_van_Jaarsveld_300x300Moniek, hoe ziet de toekomst van SeniorWeb eruit?
Moniek van Jaarsveld: De doelgroep van SeniorWeb verandert. Deze wordt steeds diverser. Daar moeten we als vereniging goed op aansluiten, zodat iedereen zich welkom voelt. Daarnaast wordt het moeilijker om de digitale ontwikkelingen te voorspellen. Deze overtreffen nu al onze stoutste verwachtingen! De digitalisering versnelt en onze doelgroep moet dat kunnen bijhouden. Daar willen wij hen graag bij ondersteunen.

Hoe zijn jullie ooit begonnen met computers en internet? Ben je van de een op de andere dag online gegaan? En was dat uit eigen beweging of moest het in verband met werk?
Moniek van Jaarsveld: Ik moest voor mijn werk met de computer aan de slag. Maar ik vond het meteen leuk! Ook nu beleef ik heel veel plezier aan online zijn en aan de digitale apparaten. Ik probeer er wel voorzichtig en verstandig mee om te gaan.

Lieteke van Vucht Tijssen: Ook ik ben via mijn werk in aanraking gekomen met computers. Deze waren er toen nog nauwelijks. Mijn proefschrift werd door een secretaresse uitgetypt! Toen besloot ik: ik wil dit zélf leren! Zo ben ik er ingerold.

Hoe heeft de digitale wereld je leven verrijkt?
Moniek van Jaarsveld: Het heeft mij veel meer variatie in communicatie gegeven. Vroeger was er alleen de telefoon of schreef je een brief. Nu kan ik kiezen: wil ik een appje of mailtje sturen, of pak ik de telefoon om te bellen? Er zijn dus ook ‘lichtere’ vormen van contact, en dat was vroeger wel anders.

Lieteke van Vucht Tijssen: Ik kan niet meer zonder videobellen. Het is zo fijn om contact te kunnen hebben, elkaar te kunnen zien, óók op afstand. Dat is voor mij echt een uitkomst!

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen