Interview

Interview met Stephanie Verhagen (KB)

Stephanie Verhagen is adviseur basisvaardigheden en digitale inclusie bij de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Sinds 2015 heeft de KB een belangrijke coördinerende rol in het netwerk van openbare bibliotheken. Samen met de openbare bibliotheken zet de KB zich in voor leesbevordering, digitale inclusie en een leven lang ontwikkelen.

Stephanie Verhagen

Stephanie, wat doe jij bij de KB?
Ik werk bij de KB voor het programma Bibliotheken en Basisvaardigheden. Wij ondersteunen bibliotheken op lokaal niveau bij het opzetten van dienstverlening voor basisvaardigheden. Basisvaardigheden strekken heel ver: omgaan met de computer, taalvaardigheid, werk kunnen zoeken en vinden, financiële vaardigheden opdoen, de weg naar juridische hulp vinden… De missie van het programma Bibliotheken en Basisvaardigheden is: Iedereen kan meedoen aan de maatschappij!

De doelgroep van het programma is groot en divers. 2,5 tot 4 miljoen mensen hebben moeite met die basisvaardigheden. Dat zijn niet alleen ouderen, maar ook nieuwe Nederlanders, mensen die niet taalvaardig zijn, jongeren… In de bieb vinden zij een plek waar ze terechtkunnen voor cursussen en waar zij worden geholpen, of worden doorverwezen naar een specialist als dat nodig is.

Dit kan bijvoorbeeld bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) waar mensen terecht kunnen met hun vragen over overheidszaken als digiD, toeslagen en belastingen. We verzorgen samen met de uitvoeringsorganisaties van de overheid de marketing zodat er landelijke bekendheid komt voor de IDO’s in de bieb. We leiden personeel op en we monitoren of mensen daadwerkelijk iets hebben aan onze inspanningen.

Hoe werken de KB en SeniorWeb samen?
We zijn partners in Alliantie Digitaal Samenleven. Dit publiek-privaat samenwerkingsverband is opgericht om de digitale samenleving voor iedereen toegankelijk te maken. Een van de concrete uitkomsten van de Alliantie is de Digihulplijn, een gratis telefoonnummer waar iedereen terecht kan met vragen over de computer, smartphone of tablet en er wordt voor hulp doorverwezen naar vrijwilligers van SeniorWeb, het Ouderenfonds of naar de bieb voor computercursussen.

We zitten met elkaar in diverse netwerken en we weten elkaar goed te vinden! SeniorWeb is voor de KB een belangrijke partner. Ook voor veel bibliotheken is SeniorWeb al een bekende partner. Bibliotheken fungeren bijvoorbeeld vaak als leslocatie voor de cursussen die vrijwilligers van SeniorWeb in de bibliotheek geven. Daarnaast kunnen nu alle bibliotheken ook gratis gebruikmaken van het brede online cursusaanbod van SeniorWeb.

SeniorWeb bestaat nu 25 jaar. Wat vind je daarvan?
De vader van mijn kinderen is vrijwilliger bij SeniorWeb en van hem hoor ik hoe belangrijk de vereniging voor ouderen is. Er is persoonlijke aandacht, er wordt de tijd voor de hulpvraag genomen. Zelfs thuis! Ik kan me voorstellen dat dat heel waardevol is, zodat senioren zelfredzaam kunnen blijven. Er wordt wel eens beweerd dat iedereen op een gegeven moment wel digitaal vaardig is. Dat geloof ik niet. Er zal altijd wel hulp nodig blijven om om te kunnen gaan met computers en internet. Daarom is het goed dat SeniorWeb ouderen hierbij ondersteunt en op weg helpt.

Hoe heeft de digitale wereld jouw eigen leven beïnvloed?
Ik kan me niet voorstellen zonder de digitale mogelijkheden! Maar offline zijn kan wél heel fijn zijn. Op vakantie bijvoorbeeld, ben ik heel graag offline, met een goed boek helemaal in een andere wereld. Maar de online wereld biedt zóveel mogelijkheden! Ik kijk er nieuws, lees online de krant en gebruik LinkedIn voor professionele zaken. Online zijn is niet alleen praktisch, maar ook leuk: ik luister graag podcasts en muziek op Spotify dus het biedt ook veel ontspanning. Ik kan eigenlijk niet meer zonder!

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen