Interview

Interview met Tessa Snippers, teamleider PCHulp bij SeniorWeb

Tessa Snippers is teamleider PCHulp op het landelijk bureau van SeniorWeb. Zij begeleidt de PCHulp-diensten en de ruim 600 vrijwilligers daarvan.

Tessa Snippers

Tessa, wat is jouw rol bij SeniorWeb?
Als teamleider PCHulp begeleid ik de ruim 600 vrijwilligers van de PCHulp-diensten van SeniorWeb. Zij helpen onze leden op weg bij hun computerproblemen. Ik zorg ervoor dat de personele kant goed loopt, dat de vrijwilligers goed op hun plek zitten, dat ze hun werk goed kunnen doen en daardoor onze leden optimaal kunnen helpen. Ook handel ik heel soms klachten af. En ik help af en toe mee met het beantwoorden van vragen van leden via internet of telefoon. Dat vind ik heel leuk om te doen én dan weet ik wat er leeft onder de leden!

Wat voor PCHulp-vragen krijgen onze vrijwilligers vooral voor hun kiezen?
‘Je moet overal rekening mee houden’, zeg ik tegen vrijwilligers als ze bij SeniorWeb starten. We krijgen namelijk veel verschillende vragen. Over printers, wifi, e-mail, apps, omgaan met nieuwe apparatuur, de overstap naar Windows 11… Van alles dus! Het is daarom bewonderingswaardig dat vrijwilligers onze leden hier zo goed mee kunnen helpen.

Wat is er veranderd aan het soort hulp dat ouderen aan ons vragen?
Toen ik acht jaar geleden begon bij SeniorWeb was de tablet in opkomst en waren smartphones nog niet zo populair. Nu is het andersom: onze leden gebruiken inmiddels vaker de smartphone dan de tablet.

Wat ook opvallend is: het merendeel van de vragen gaat al járen over Windows, dat blijft stabiel. Ook al komen er allerlei digitale apparaten bij.

Verder zien we dat veel leden problemen hebben met digitale zaken waarmee we wel móéten werken, of we nu willen of niet. Denk bijvoorbeeld aan DigiD en internetbankieren. Er zijn steeds minder offline alternatieven voor deze digitale toepassingen. Ook daarom is het fijn dat SeniorWeb er is om te helpen.

Hoe ben je zelf ooit begonnen met computers en internet?
In tegenstelling tot onze vrijwilligers, die naar eigen zeggen al begonnen met werken op computers toen de apparaten nog zo groot waren als een hele kamer, ben ik gewoon op een personal computer begonnen toen ik op school zat. Ik maakte mijn werkstukken met Word Perfect, ik herinner me een blauw scherm met witte letters. Mijn eerste e-mailadres maakte ik tijdens mijn studie aan.

Ik herinner me nog levendig dat ik voor het eerst een smartphone zag. Een vriendin liet me haar telefoon zien en zei trots: ‘Kijk nou hoe leuk! Ik kan ermee mailen!’ En ik dacht nog: waarom zou je nou willen mailen met je telefoon?! En nu doen we alles met de smartphone: mailen, internetbankieren, filmpjes kijken, appen, bellen…

Hoe ziet de toekomst van senioren en internetgebruik eruit?
De digitale ontwikkelingen gaan door. Senioren blijven hulp nodig hebben in de digitale wereld en daarom is SeniorWeb ook in de toekomst onmisbaar. Daar ben ik van overtuigd. Denk aan apps op je computer of smartphone, maar ook aan slimme apparaten zoals een smart-tv of een slimme speaker. SeniorWeb volgt de trends op de voet en ik weet zeker dat onze vrijwilligers ook in de toekomst nodig zullen zijn. De digitale wereld is en blijft noodzakelijk, je kunt er niet omheen!

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen