Zoeken
Menu Zoek

Overstappen van zorgverzekeraar: vergelijk u rijk?

- Advertorial -

Startpagina_december

Tot eind december kunt u uw huidige zorgverzekering opzeggen en tot eind januari kunt u een nieuwe verzekering afsluiten. Maar hoe weet u nu of dat een goed idee is? Er zijn verschillende vergelijkingssites waarop u snel ontdekt of overstappen zinvol en voordelig is. Er zijn een paar zaken waar u goed op moet letten.

Welk soort polis past bij u?

Er zijn drie soorten zorgpolissen: de restitutie-, natura- en budgetpolis. Bij een restitutiepolis kiest u altijd zelf bij welke zorgverlener u uw zorg afneemt. Bij een naturapolis krijgt u alleen gratis zorg bij zorgverleners die een contract hebben met uw zorgverzekering. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis. De budgetpolis is een ‘uitgeklede’ variant van de naturapolis. Hierbij hebt u maar een zeer beperkte keuze van zorgverleners. U mag bijvoorbeeld voor sommige behandelingen maar naar 10 tot 15 ziekenhuizen. En herhaalrecepten voor uw medicijnen moet u bestellen bij een internetapotheek. Als u hier geen problemen mee hebt, is dit een goedkoop alternatief. Meer informatie hierover vindt u via Startpagina.

Collectief betekent niet per se goedkoop

In Nederland hebben zo’n 6,2 miljoen Nederlanders een collectieve zorgverzekering. Dit kan via de werkgever, sportvereniging of andere organisaties. De verzekerde ontvangt dan een ‘korting’ op de basis- en aanvullende verzekering. De laatste jaren blijkt steeds vaker dat u juist duurder uit bent met zo’n collectieve verzekering! Dat kan oplopen tot € 150,- per jaar. Dus als u collectief verzekerd bent, is het zéker een goed idee om verzekeringen te vergelijken bijvoorbeeld op Startpagina.

Addertjes onder het gras

In het basispakket zitten verder weinig verschillen. Dus komt het neer op de aanvullende verzekeringen. En daar zitten de addertjes onder het gras. Zo krijgt u niet altijd het aantal behandelingen vergoed waar u recht op heeft. Zorgverzekeraars proberen het aantal behandelingen bij bijvoorbeeld de fysiotherapeut zo laag mogelijk te houden. Daarom registreren ze hoeveel behandelingen deze gemiddeld uitvoeren bij een bepaalde klacht. Als de therapeut boven dat gemiddelde (de behandelindex) uitkomt, krijgt hij een lagere vergoeding voor volgende behandelingen. Dat kan dus betekenen dat de fysiotherapeut de behandeling moet stoppen, ondanks dat u voldoende aanvullend verzekerd bent. Tip: Let er bij het vergelijken van uw aanvullende verzekering op of de zorgverzekeraar een behandelindex hanteert voor fysiotherapie.

Medische selectie of toch niet?

Veel Nederlanders twijfelen over veranderen van zorgverzekering, omdat de kans zou bestaan dat de nieuwe verzekeraar hen weigert op medische gronden. Dit is grotendeels een misvatting. Voor de basisverzekering geldt sowieso een acceptatieplicht. Een aantal zorgverzekeraars wil weten hoe het met uw gezondheid gesteld is vóórdat u er een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Weet dat er van de vele honderden aanvullende verzekeringen ‘slechts’ 40 medische selectie toepassen. En dat zijn vaak tandartsverzekeringen. Als u het toch niet vertrouwt, zeg dan uw huidige verzekering pas op als u geaccepteerd bent bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Alle premies zijn bekend voor 2018. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering zo’n € 30,- per jaar duurder. In totaal kunt u kiezen uit 64 verschillende zorgpolissen met uiteenlopende premies. Alles over zorgverzekeringen en overstappen vindt u natuurlijk via Startpagina