Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Alternatieven voor Picasa

Alternatieven voor Picasa

Sinds Google in 2016 is gestopt met Picasa, is het programma niet meer te downloaden. Gebruikt u het nog? Overstappen is verstandig.

Wie Picasa al op de computer had staan kan het gewoon blijven gebruiken. Maar er verschijnen geen updates meer voor Picasa. Dus komt er een tijd, ook al kan het nog even duren, dat u moet overstappen op een nieuw programma. Een programma waarmee u uw fotoverzameling beheert en dat in staat is om gangbare bewerkingen uit te voeren. Liefst ook Nederlandstalig natuurlijk. En gratis. We zetten de verschillende opties voor u op een rij.

Het is eigenlijk een voor de hand liggende kandidaat. Google ziet het zelf als de opvolger van Picasa: Google Foto's. Het grote voordeel van Google Foto's is dat u tegelijk een back-up hebt van al uw dierbare beelden. Daar staat dan wel tegenover dat u bereid moet zijn uw foto's toe te vertrouwen aan de cloud (internet).

Wie een Google-account heeft, activeert Google Foto's in een handomdraai. De dienst werkt op alle Android-apparaten, op de iPad/iPhone en op computers. Daartoe dient een zogeheten Desktop-uploader gebruikt te worden. Die wordt op de pc geïnstalleerd en uploadt automatisch alle foto's uit mappen die u zelf aangeeft. Op die manier hebt u altijd al uw foto's in Google Foto's.

Google Foto's gebruikt u verder online, dus in de browser. Daar ordent u foto's in albums. En soms doet Google Foto's voorstellen voor een album. Standaard zijn alle foto's en albums alleen voor u zichtbaar maar het is heel eenvoudig ze met anderen te delen.

Google Foto's kent een aantal basisbewerkingen: het aanpassen van helderheid, kleur, contrast en vignet. Verder zijn er dertien aanpasbare filters. En u kunt een foto bijsnijden en recht zetten. Is dat te beperkt voor u dan moet u uitkijken naar een echt fotobewerkingsprogramma.

Geen fotobeheer maar wel boordevol bewerkingsopties: Irfanview is al jarenlang één van de beste gratis programma's. Lees er meer over in de artikelen op onze website: Irfanview.

Dit progamma heeft wel wat weg van Irfanview. Dat vindt ook de bedenker van Irfanview, die beweert dat XnView tal van zaken heeft 'geleend' van Irfanview. Hoe het ook zij: XnView combineert de mogelijkheden van Irfanview met een degelijk fotobeheerdeel. Net zoals bij Picasa ziet u al uw foto's bijeen en kunt u ze van daaruit bewerken. Het verschil met Picasa is echter dat de foto's niet in het programma worden beheerd: u klikt op een map die foto's bevat en XnView MP toont daarop kleine voorbeelden van alle aanwezige foto's. Dat betekent dat u zelf moet onthouden in welke mappen u de foto's plaatst.

SeniorWeb heeft geen artikel over dit programma. Download het vanaf deze plek.

Een ander programma om foto's te beheren en bewerken is FastStone Image Viewer. XnView MP en FastStone Image Viewer lijken in opzet wel wat op elkaar. Naar onze mening is XnView MP gemakkelijker in het gebruik. Daar staat tegenover dat het beginscherm van XnView MP veel drukker oogt omdat er meer beheermogelijkheden in beeld zijn. Dus het is maar net wat u belangrijk vindt.

SeniorWeb heeft geen artikel over FastStone Image Viewer. Download het vanaf deze plek.

Wie Picasa op de computer heeft staan kan het voorlopig gewoon blijven gebruiken. Maar schaft u een nieuwe pc aan dan zult u over moeten stappen want Picasa is niet meer te downloaden. Bestaande gebruikers lopen in de toekomst wellicht veiligheidsrisico's. Maar zover is het nog niet. En wanneer Picasa onveilig wordt, melden we dit direct.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.