Menu Zoek

Backgammon op internet (Windows 7)

Het welbekende spel Backgammon spelen tegen andere mensen via het internet, dat kunt u met dit spel doen.
Om het spel te starten, klikt u in Windows 7 op de Start -knop. Klik dan op Alle programma’s > Ontspanning . De spelletjesmap van Windows opent. Klik op Backgammon op internet om het spel te openen. U ziet een venster met wat uitleg. Klik op Spelen om te beginnen.
U hebt gewonnen als u al uw stenen tegen de klok in naar het thuisvak hebt verschoven en eerder hebt binnengehaald dan uw tegenstander.
Backgammon wordt gespeeld door twee spelers op een bord met stukken die stenen worden genoemd. Elke speler heeft 15 stenen van één kleur die zijn verspreid over de 24 posities op het bord. Deze posities krijgen oplopende nummers toegewezen.

Het bord is verdeeld in twee helften door een afscheiding die de balk wordt genoemd. Rechts van het bord wordt het aantal te gooien ogen weergegeven. Dit is het totale aantal posities dat u uw stenen moet verschuiven om deze in het thuisvak te krijgen en binnen te halen. In het begin van het spel bedraagt het totaal aantal ogen van elke speler 167. Het aantal te gooien ogen geeft aan hoeveel ogen elke speler nog moet gooien.

Rechts van het bord ziet u ook het binnenhaalvak. Dit vak wordt recht boven de kleur van de speler weergegeven.

Wanneer u met het spel Backgammon begint, krijgt u een kleur (bruin of wit) toegewezen.

Eerst gooit elke speler met één dobbelsteen (dit is de beginworp). De speler die het hoogst heeft gegooid, mag beginnen. Daarna mogen de spelers om beurten met twee dobbelstenen gooien.

Het aantal ogen dat u met de dobbelstenen gooit, bepaalt hoeveel posities u uw stenen mag verschuiven. Als u bijvoorbeeld 4 en 2 gooit, mag u één steen vier posities verschuiven en vervolgens dezelfde steen of een andere steen 2 posities verschuiven. Als u dubbel gooit, mag u tweemaal het aantal ogen op elke dobbelsteen verschuiven. U mag dan dus maximaal vier stenen verplaatsen.

backgammon 2 groot

Als u een steen wilt verplaatsen, klikt u op de steen en sleept u deze naar de gewenste positie. Vervolgens klikt u nogmaals om de steen los te laten. Als de verschuiving ongeldig is, springt de steen terug naar de oorspronkelijke positie.

U mag een steen verplaatsen over posities waarop zich stenen van uw tegenstander bevinden, hoeveel dat er ook zijn. U mag de steen echter alleen neerzetten op een positie die wordt bezet door uw eigen stenen of op een positie die niet door stenen van uw tegenstander wordt bezet, of door maar één steen. Dit noemt men een open positie. Een positie met twee of meer stenen van de tegenstander is een gesloten positie. U mag hier geen stenen neerzetten.

Nadat u met de dobbelstenen hebt gegooid, verschijnen er als u een steen aanwijst of erop klikt dichte groene ruitjes onder aan posities waarheen u die steen kunt verplaatsen. Er verschijnt een open groen ruitje onder aan een positie wanneer er vanaf deze positie een steen is verplaatst.

De dobbelstenen worden weergegeven wanneer u aan de beurt bent. Klik op de knop Gooien als u met de dobbelstenen wilt gooien.

Indien mogelijk moet u beide getallen van een worp gebruiken (of alle vier als u dubbel hebt gegooid). Wanneer u maar één getal kunt gebruiken, neemt u het hoogste. Wanneer geen van beide getallen kunnen worden gebruikt, gaat uw beurt voorbij. Als u bijvoorbeeld 6 en 5 gooit en u kunt 6 of 5 posities verschuiven maar niet beide omdat de stenen van uw tegenstander u blokkeren, moet u een steen 6 posities verplaatsen omdat dat het hoogste getal is.

Wanneer alle 15 stenen zich in uw thuisvak bevinden, mag u beginnen met het binnenhalen van uw stenen. U begint met binnenhalen door een steen vanuit uw thuisvak naar het vak rechts daarvan te verplaatsen.
Bovendien kunt u uw stenen binnen het thuisvak (de laatste zes posities van het bord) verplaatsen.
Als u begint met binnenhalen en er vervolgens een steen wordt geslagen, moet u die steen opnieuw in het spel brengen en deze in het thuisvak zien te krijgen voordat u mag doorgaan met binnenhalen.
Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten en het huidige sluiten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruis rechtsboven.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.