Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Beginnen met foto en video

Voor de komst van digitale film en fotografie was het overzichtelijk: u kocht een fototoestel of camera, deed er een filmrolletje in en pas als u het resultaat liet ontwikkelen of afspeelde, zag u wat u precies op beeld had gezet. Sinds enkele jaren zijn fotorolletjes vrijwel niet meer te koop. In dit artikel leest u meer over wat digitaal 'opnemen' precies inhoudt.

Tegenwoordig kan er digitaal gefotografeerd en gefilmd worden met digitale camera's, smartphones en tablets. Sinds deze opkomst, staat de 'ouderwetse' manier bekend als 'analoog'. Als iemand het over een analoog toestel heeft, dan wordt er dus een fototoestel bedoeld waarin u een fotorolletje moet gebruiken. Dat is meteen ook het grote verschil tussen analoog en digitaal: bij het laatste wordt er geen lichtgevoelige film gebruikt. Sinds de uitvinding van fotografie was een film cruciaal. Tijdens het fotograferen werden de beelden opgeslagen op de film en pas tijdens het ontwikkelen ervan met chemicaliën kwamen de beelden tevoorschijn.

Digitale toestellen werken heel anders: de toestellen zien er aan de buitenkant soortgelijk uit, maar van binnen zijn ze voorzien van geavanceerde technologie. De beeldgegevens van een foto worden niet op film opgeslagen, maar op een geheugenkaart. Daar passen veel meer beelden op dan op een analoog rolletje. Na het fotograferen kan de geheugenkaart worden aangesloten op een computer bij mensen thuis of in een fotozaak. De foto's worden gekopieerd naar de computer en kunnen vervolgens worden bewerkt of afgedrukt. Naar keuze kunnen ze van de geheugenkaart worden verwijderd, waarop weer nieuwe foto's kunnen worden opgeslagen. Zo gaat een geheugenkaart veel langer mee dan een fotorolletje. Als u veel foto's neemt en de kaart 'vol' is, dan kopieert u de inhoud naar een ander opslagmedium zoals de pc of een externe harde schijf, en kunt u de kaart weer leegmaken.
Een ander belangrijk verschil met analoog opnemen is dat u het resultaat direct kunt bekijken na het maken van een foto. Is de foto mislukt, dan kunt u de gegevens direct verwijderen van de geheugenkaart en een nieuwe foto maken.
Tot slot zijn de kosten van fotograferen enorm gedaald. De camera is een flinke investering maar daarna zijn de kosten zeer laag. Vroeger moest u het hele fotorolletje laten ontwikkelen en werden vaak alle foto's, ook de mislukte, afgedrukt. Tegenwoordig kiest u op de computer zelf welke foto's u wilt afdrukken en op welk formaat. U betaalt geen ontwikkelkosten.

Voor digitaal filmen gaat deels hetzelfde op: waar er vroeger filmrolletjes in de camera's zaten, zijn die tegenwoordig vervangen door geheugenkaarten. Met een digitale filmcamera/fotocamera kunt u bijvoorbeeld bijzondere momenten filmen en deze via de pc delen op Facebook. Maar de opnames kunnen ook nog mooi gemaakt worden. Via videobewerkingsprogramma's op de computer kunnen de filmpjes gemonteerd worden en worden voorzien van overgangen of bijschriften.

Vooral met digitale foto's is er zo veel meer mogelijk dan voorheen. Zo maken veel mensen van bijvoorbeeld hun vakantiefoto's een digitaal fotoboek dat ze vervolgens laten afdrukken. Geen album waar u de foto's zelf nog moet inplakken, maar een prachtig geheel van afgedrukte foto's met bijschriften en mooie vormgeving, kant en klaar bij u door de brievenbus.

Of denk aan digitale sleutelhangers, met een klein beeldscherm, waarop trots grootouders altijd de foto's van hun kleinkinderen bij de hand hebben om te laten zien aan kennissen. En dan hebben we het nog niet eens over het grote aantal producten dat te bestellen is met persoonlijke foto's: van kalenders tot aan kleding en van posters tot een koffiemok.

Vandaag de dag zijn de meeste smartphones uitgerust met heel aardige tot zeer goede camera's. U kunt daarom overwegen om zo'n telefoon aan te schaffen en daarmee aan het fotograferen te slaan. Wilt u liever fotograferen en filmen met een digitale camera, dan kunt u kiezen uit verschillende camera's. Compactcamera's die vaak licht en handzaam zijn. De duurdere spiegelreflexcamera's die vaak groot en zwaar zijn. Daartussenin zitten de zogeheten systeemcamera's. Standaard wordt er doorgaans een geheugenkaart met beperkte capaciteit mee geleverd, dus veel mensen kopen direct eentje met wat meer opslagruimte. Ook is een cameratas geen overbodige luxe. Strikt gezien is er geen computer nodig, want u kunt de camera ook meenemen naar de vakhandel, waar de winkelier uw foto's overzet of afdrukt. Maar met computer haalt u veel meer uit uw opnamen. Dan hebt u een programma op de computer nodig om de foto's mee te beheren, bijvoorbeeld Google Foto's. Voor video's bestaan er weer andere pakketten. Het aanbod aan gratis software is beperkter, wie echt goed aan de slag wil of filmen als hobby heeft, heeft meer aan een betaald pakket zoals Pinnacle. Een gratis toepassing is Windows Movie Maker.

Als u de aanschaf van een camera of fototoestel overweegt, dan is het raadzaam als uw wensen op een rijtje te zetten. Wie af en toe een kiekje maakt, heeft genoeg aan een eenvoudig toestel. Hobbyfotografen willen misschien liever een uitgebreid spiegelreflexcamera waarop zelf van alles in te stellen is. Echt slechte camera's worden er niet meer verkocht, al is het wel zo dat met de prijs doorgaans het aantal mogelijkheden toeneemt. Laat u goed adviseren en kijk ook op websites als www.kieskeurig.nl om ervaringen van andere mensen met bepaalde toestellen te lezen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.