Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 11 april 2017

Beginnen met onderhoud (Windows Vista)

Om uw computer als een zonnetje te laten lopen, moet u geregeld systeemonderhoud uitvoeren. In Windows Vista gaat veel onderhoud automatisch. Toch kunt u aanvullend onderhoud plegen. Met een paar muisklikken is uw computer weer helemaal schoon.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows Vista nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

Om uw computer tiptop in orde te houden, is het belangrijk geregeld aan onderhoud te doen. Niet door de computer uit elkaar te halen, maar door bepaalde hulpprogramma's uit te voeren. Het gaat vooral om de programma's Schijfopruiming en Schijfdefragmentatie. Deze hulpprogramma's zorgen dat overbodige bestanden verwijderd worden en dat de gegevens op de harde schijf netjes worden geordend. Hierdoor kan de computer snel en efficiënt werken. Deze programma's werken op zichzelf goed en er zijn vrijwel nooit problemen mee.

U kent het vast wel. U hebt een programma geïnstalleerd, maar gebruikt het eigenlijk niet. U hebt het niet nodig en het kan dus van uw computer af. U verwijdert een programma via het Configuratiescherm. Dit doet u als volgt:

 • Klik op de knop Start > Configuratiescherm.
 • U ziet nu een venster waar u categorieën en acties kunt kiezen. Indien u dit venster niet ziet, moet u aan de linkerkant klikken op Configuratiescherm.
 • Klik in dit venster op de blauwe link Een programma verwijderen onder het groene kopje Programma's.
 • Er verschijnt een alfabetische lijst met alle programma's die op uw computer aanwezig zijn. U kunt de lijst van boven naar beneden doornemen. Om een programma te verwijderen, klikt u op de naam van dat programma.
 • Er verschijnt nu een nieuwe knop met de tekst 'Verwijderen'. Sommige programma's hebben ook een optie voor wijzigen of herstellen, maar de meeste programma's bieden alleen de optie om het programma te verwijderen. Klik op Verwijderen.
 • Wat er nu gebeurt, is per programma anders. Soms wordt een programma direct verwijderd. Het kan ook dat u een paar stappen moet doorlopen waarbij u telkens op Volgende of Next moet klikken.
 • Soms is het ook nodig de computer opnieuw op te starten, bijvoorbeeld bij het verwijderen van grote programma's.

Let op: programma's die verwijderd worden, zijn ook echt weg. Een programma opnieuw installeren, is de enige oplossing om het programma weer op uw computer te krijgen. Weet u niet waar een programma voor bedoeld is, dan kunt u het beter laten staan.

Tijdens het werken op de computer worden op de achtergrond allerlei gegevens opgeslagen en veranderd. Op den duur kunnen deze gegevens de harde schijf vervuilen, waardoor de computer trager gaat werken. Maak de harde schijf schoon als de computer traag is. Het gaat zo:

 • Klik op Start > Alle programma's.
 • Open de map Bureau-accessoires en dan de map Systeemwerkset.
 • Klik op het programma Schijfopruiming.
 • Selecteer welke bestanden u wilt opruimen. Het programma start automatisch als u maar een enkele harde schijf hebt. Hebt u er meer, dan ziet u een klein venster met de naam Schijfopruiming. Daarin staat standaard de harde schijf C geselecteerd. Als u een andere schijf wilt opruimen, klik dan op het zwarte driehoekje en selecteer de gewenste schijf. Klik dan op OK.

261015_Schijfopruiming

 • De computer zoekt naar overbodige bestanden. Dit kan enkele minuten in beslag nemen. De bestanden worden getoond in een lijstje. De bestanden die zonder problemen kunnen worden verwijderd, staan al aangevinkt. Klik op OK om ze te verwijderen.
 • Het kan zijn dat u uw keuze moet bevestigen. Dan klikt u op Bestanden verwijderen.
 • Het verwijderen van bestanden kan even duren. Soms lijkt het of het programma is vastgelopen, maar dan moet u even geduld hebben.

Op de harde schijf worden al uw programma's en bestanden opgeslagen. Om de programma's en bestanden op te slaan, zoekt de computer lege plekjes op de harde schijf. De computer verspreidt de gegevens over die lege plekjes. Programma's en bestanden worden dus, zoals dat heet, gefragmenteerd. Als een programma of bestand over teveel lege plekjes is verspreid, moet de computer de informatie bij al die plekjes 'ophalen' voordat het programma of het bestand geopend wordt. Dit zorgt voor een langzamere computer. De oplossing is defragmenteren. In Windows Vista gaat dat in de meeste gevallen automatisch. Het kan geen kwaad om te controleren of dit bij u ook zo gaat. Defragmenteren is overigens niet geschikt voor SSD-schijven.

 • Ga naar Start > Alle programma's.
 • Open de map Bureau-accessoires en dan de map Systeemwerkset.
 • Klik op het programma Schijfdefragmentatie.
 • U ziet een overzichtsvenster met daarin uw instellingen. Op onze computer wordt de schijf elke week gedefragmenteerd. U kunt het schema aanpassen als de instellingen bij u anders zijn. Afhankelijk van uw computergebruik is eens per week tot eens per maand een mooi schema van onderhoud.
 • Mocht u niet zeker zijn van de zaak, dan kunt u de boel ter plekke defragmenteren door te klikken op Nu defragmenteren. Als het schema actief is en de schijf recent onder handen is genomen, is dat echter niet nodig.

261015_Schrijfdefragmentatie

Andere acties die vaak worden genoemd in verband met onderhoud, zijn het maken van een back-up van uw belangrijke bestanden en het geregeld maken van een herstelpunt. Een back-up is een kopie van bestanden zoals tekstdocumenten en foto's. In geval van computerproblemen kunt u de kopie terugzetten op de computer indien de originele gegevens verloren zijn gegaan. Een back-up moet daarom nooit op de computer zelf worden opgeslagen maar altijd op een extern opslagapparaat, zoals een losse harde schijf, een USB-stick of een dvd of cd-rom.

Herstelpunt
Een herstelpunt is een registratie van welke programma's u allemaal op de pc hebt staan op een bepaald moment. Wie nieuwe software installeert, doet er goed aan van tevoren een herstelpunt te maken. Als er later problemen optreden dan kunt u de computer terugzetten naar het moment van het herstelpunt. In een herstelpunt worden zaken als e-mails en persoonlijke documenten niet opgenomen, vandaar dat een aanvullende back-up ook nodig is. Windows maakt zelf herstelpunten op belangrijke momenten.

Een herstelpunt maakt u via Start > Alle programma's > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Systeemherstel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.