Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 april 2020

Computer veilig wegdoen (Windows 7)

Een oude computer kunt u verkopen via Marktplaats, weggeven aan een kennis of afdanken via een inzamelpunt. Maar u wilt niet dat anderen bij uw bestanden kunnen komen. In dit artikel beschrijven we hoe u uw oude Windows 7-computer ontdoet van persoonlijke gegevens. Wel zo veilig!

In dit artikel bespreken we waar u op moet letten wanneer u een computer met Windows 7 wilt wegdoen.

In de media duiken regelmatig berichten op over computers waarop gevoelige informatie wordt aangetroffen. Niet iedereen heeft iets te verbergen, maar uw harde schijf bevat voor een kwaadwillende veel interessante informatie. Documenten, wachtwoorden en belastingaangiften zijn eenvoudig te misbruiken, bijvoorbeeld voor identiteitsfraude. Bij identiteitsfraude doet iemand zich op internet voor als u en gaat uit uw naam bijvoorbeeld bestellingen doen bij webwinkels.

Het wissen van bestanden via de Prullenbak is niet voldoende om dit te voorkomen. Want met gratis software zijn uw bestanden eenvoudig terug te toveren. Dit komt omdat Windows bestanden niet echt verwijdert, maar de schijfruimte die een bestand in beslag neemt markeert als vrije ruimte. Als die schijfruimte vervolgens niet wordt overschreven door een ander bestand, is herstel meestal mogelijk.

In dit artikel maken we een Windows 7-computer gereed om weg te geven of te verkopen. We gaan er hierbij vanuit dat u een back-up hebt gemaakt van uw mail, foto's en andere informatie die u wilt bewaren en over wilt zetten naar een nieuwe computer. Lees hierover meer in het artikel 'Back-up maken: de mogelijkheden'.

Om te voorkomen dat de computer hersteld kan worden naar een eerdere situatie, wordt Windows Systeemherstel uitgeschakeld. Vervolgens verwijderen we alle programma's die we niet willen 'doorgeven' en ruimen we oude herstelpunten op.

We maken daarna een nieuwe computergebruiker aan. Dit doen we om de volgende reden: als u uw computer gebruikt, meldt u zich aan bij Windows als een computergebruiker. Vrijwel alle documenten, mail en andere persoonlijke zaken zijn opgeslagen in een persoonlijke map van deze gebruiker. Vanuit de nieuw aangemaakte gebruiker wissen we de huidige computergebruiker(s), samen met diens persoonlijke bestanden en instellingen.

Uw computer is nu 'kaal' en bruikbaar voor de nieuwe eigenaar. Er is alleen met veel moeite nog informatie terug te halen.

We beginnen met het leegmaken van uw computer. Eerst schakelen we Systeemherstel uit. Systeemherstel is een soort tijdmachine waarmee u uw computer kunt terugzetten naar een eerdere situatie. We schakelen deze optie uit om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar hier gebruik van kan maken. Na het afronden van alle stappen kunt u Systeemherstel desgewenst weer inschakelen.

 • Klik op Starten > Configuratiescherm.
 • Klik op Systeem en beveiliging (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
 • Klik op Systeem > Geavanceerde systeeminstellingen (aan de linkerkant).
 • Klik op het tabblad Systeembeveiliging en vervolgens op Configureren.
 • Selecteer Systeembeveiliging uitschakelen en klik op OK.
 • Bevestig de waarschuwingen met Ja.
 • Klik op OK.

Het is eenvoudig om alle programma's die u niet bij de computer wilt leveren, te verwijderen.

 • Klik op Starten > Configuratiescherm.
 • Klik onder 'Programma's' op Een programma verwijderen (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
 • U ziet een lijst met alle programma's die op de computer staan. Klik op het programma dat u wilt verwijderen, bijvoorbeeld Mozilla Firefox.
 • Klik op Verwijderen (/Wijzigen) en doorloop de stappen op het scherm om het programma te wissen.

20150820_computer-veilig-wegdoen_W7_programma-verwijderen

In verband met rechten en licenties is het raadzaam om alle programma's waarvoor u betaald hebt te verwijderen, met uitzondering van Windows zelf.

Met het Windows-programma 'Hulp voor schijfopruiming' verwijdert u tijdelijke bestanden van Internet Explorer en oude herstelpunten:

 • Klik op Starten > Configuratiescherm.
 • Klik op Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Grote pictogrammen).
 • Klik links op Schijfopruiming openen.
 • Selecteer eventueel de schijf die u wilt opruimen. Meestal zal dat C: zijn. Klik op OK. Windows bekijkt welke gegevens opgeruimd kunnen worden.
 • Klik op OK > Bestanden verwijderen.

De tijdelijke bestanden worden gewist. Verwijder alle herstelpunten door 'Schijfopruiming openen' opnieuw te starten en doorloop nu de volgende stappen:

 • Klik op Starten > Configuratiescherm.
 • Klik op Systeem en beveiliging > Systeem (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
 • Klik links op Systeembeveiliging.
 • Selecteer de schijf die u wilt opruimen en klik onder 'Beveiligingsinstellingen' op Configureren.
 • Klik onder 'Schijfruimtegebruik' op Verwijderen.
 • Klik ter bevestiging op Doorgaan > Sluiten.

Nu gaat u een nieuwe gebruiker aanmaken voor de nieuwe computereigenaar. Vanuit deze nieuwe gebruiker kunt u de nu nog aanwezige computergebruikers (en hun instellingen en bestanden) verwijderen.

 • Klik op Starten > Configuratiescherm.
 • Klik op onder 'Gebruikersaccount en Ouderlijk toezicht' op Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
 • Onder het kopje Selecteer het account dat u wilt wijzigen' klikt u op Een nieuw account maken.
 • Geef een naam op voor de nieuwe gebruiker, bijvoorbeeld Computeren.
 • Selecteer Administrator.
 • Bevestig door te klikken op Account maken.

20150820_computer-veilig-wegdoen_W7_account maken

 • Herstart uw computer.

Zodra Windows start, ziet u de nieuwe gebruiker die u hebt aangemaakt. Klik op deze gebruiker Computeren. U kunt nu de overige gebruikers en alle bijbehorende bestanden verwijderen.

 • Klik op Starten > Configuratiescherm.
 • Klik op Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).

Er verschijnt een lijst met de gebruikers. Op de gebruiker Gast na mag u ze allemaal verwijderen. In dit voorbeeld verwijderen we de gebruiker Daan.

 • Klik op de gebruiker die u wilt verwijderen.
 • Klik op De account verwijderen.
 • Klik op Bestanden verwijderen > Account verwijderen.

Herhaal dit voor alle gebruikersaccounts die u wilt verwijderen.

Met de beschreven stappen maakt u uw computer op een gebruiksvriendelijke manier veilig klaar voor de verkoop of om weg te geven. Er is een nóg grondiger manier om er zeker van te zijn dat derden geen toegang krijgen tot uw bestanden.

U kunt Windows opnieuw installeren vanaf de herstel-cd's. Deze procedure verschilt per merk computer. Het herinstalleren is alleen voor ervaren computergebruikers weggelegd. Om te voorkomen dat deskundigen nog informatie van het systeem weten los te peuteren moet vervolgens, voordat u Windows opnieuw installeert, het programma DBAN (www.dban.org) gebruikt worden om de harde schijf volledig onleesbaar te maken. Dit karwei is echter alleen door experts uit te voeren omdat er een opstartbare cd gebrand dient te worden.

Dit artikel richt zich op hergebruik van uw computer. Als u uw computer wilt weggooien via een inzamelpunt en wilt voorkomen dat er ooit nog iets te traceren is, kunt u het beste uw harde schijf uit de computer halen en deze met een hamer vernietigen. Dit is de enige manier om er echt zeker van te zijn dat de gegevens nooit meer hersteld kunnen worden. Het verwijderen van de harde schijf uit een pc kan meestal met één schroevendraaier. Bekijk in dit filmpje op YouTube hoe u dat doet.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.