Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Contacten overzetten

Op de pc en tablet hebt u natuurlijk graag alle gegevens van familie en vrienden bij de hand. Als u een nieuw apparaat koopt, begint u met een leeg adresboek. Gelukkig is het mogelijk om contacten vanaf een ander apparaat over te zetten.
Er bestaan een heleboel e-mailprogramma's en diensten waarin u contactgegevens kunt bewaren. Bijna ieder programma ondersteunt de mogelijkheid om contacten op te slaan in een csv-bestand. Een csv-bestand is een tabel waarin alle beschikbare gegevens zijn verwerkt, zoals alle namen, e-mailadressen en telefoonnummers van vrienden en familie. Door deze tabel aan het e-mailprogramma op uw nieuwe pc of tablet toe te voegen, is uw adresboek meteen weer helemaal compleet. Naast het csv-formaat is het ook mogelijk adresboeken via het vcf-formaat uit te wisselen. Ook dit is een tabel waarin alle beschikbare gegevens van vrienden en familie zijn opgeslagen.

Via een csv-bestand zet u het adresboek van een oude computer over naar een nieuwe pc. Ook als u op een computer een nieuw besturingssysteem gaat installeren, slaat u eerst alle contactpersonen op in een csv-bestand. Dat is bijvoorbeeld van toepassing zodra u van een oude Windows-versie overstapt naar Windows 8. De meeste lezers gebruiken Windows Live Mail om contactgegevens te bewaren. Lees in het artikel 'Contacten van pc naar pc overzetten' hoe u het adresboek van dit programma naar een andere pc kopieert.

Veel lezers kopen naast hun pc een Android-tablet. Contactgegevens die u op de pc bewaart, wilt u natuurlijk ook graag gebruiken op de tablet. De meeste tablets gebruiken het besturingssysteem dat Google heeft ontwikkeld, namelijk Android. Dankzij Android hebt u automatisch ook een Gmail-adres bij Google. Dit is een e-mailaccount waarmee u bij Android bent ingelogd. Als u contacten vanaf de pc overzet naar Gmail, verschijnen ze automatisch ook op de tablet. Lees in het artikel 'Contacten van pc naar Android-tablet overzetten' hoe dat werkt met het programma Windows Live Mail.

Hebt u onlangs een mooie iPad aangeschaft, dan is het adresboek waarschijnlijk nog leeg. Helaas kunt u geen contactgegevens van vrienden en familie naar de iPad kopiëren via een csv-bestand. Als uw adresboek is opgeslagen bij Outlook.com (voorheen Hotmail/Windows Live) of Gmail, kunt u hiervan wel het adresboek op de iPad bewaren. Lees in het artikel 'Contacten van webmail naar iPad overzetten' hoe dat werkt.

Als u alle contacten op de pc hebt opgeslagen, kunt u ze overzetten naar webmail. Gmail en Outlook.com (voorheen Hotmail/Windows Live) zijn bijvoorbeeld bekende aanbieders van webmail. Als u contactpersonen naar webmail overzet, zijn deze gegevens via internet altijd beschikbaar. Het voordeel hiervan is dat iedere pc en tablet het adresboek bij de webmailaanbieder kan opvragen. Lees in het artikel 'Contacten van pc naar webmail overzetten' hoe u contacten van het programma Windows Live Mail naar Outlook.com en Gmail kopieert.

E-mailadressen van Microsoft werken sinds 30 juni 2016 niet meer in Windows Live Mail. Gebruikers van Microsoft-mailadressen (zoals @outlook.com en @hotmail.com), die Windows Live Mail gebruiken, moeten overstappen op een ander mailprogramma. Windows 10 biedt daarvoor de app Mail. In de samenwerkende app Personen slaat u dan uw contacten op. Lees in de tip 'Contacten uit WLM overzetten naar Personen' hoe dit moet.

Als u een iPad vervangt door een Android-tablet, wilt u alle contacten natuurlijk graag behouden. Met een iPad is het mogelijk om contactgegevens via iCloud te synchroniseren. Dit is een server die allerlei gegevens met andere apparaten van Apple uitwisselt, zoals e-mail en adresboeken. Via enkele stappen zet u de contacten vanaf iCloud over naar Gmail. Omdat u met een Gmail-account bij de Android-tablet bent ingelogd, zijn alle contactgegevens op dit apparaat dan direct beschikbaar. Lees deze stappen na in de tip 'Contacten van iPad naar Android-tablet overzetten'.

U zet contacten van een Android-tablet gemakkelijk over naar een iPad. Alle contacten van de Android-tablet zijn namelijk gekoppeld aan het Gmail-account. Het toevoegen van een Gmail-account op de iPad is voldoende om alle adressen op te slaan op de iPad (vanaf iOS 7). Lees in de tip 'Contacten van Android-tablet naar iPad overzetten' hoe dit moet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.