Contracten energieleveranciers vergelijken
De gas- en stroomprijzen slaan op hol. Online contracten vergelijken van de diverse energieleveranciers loont.
Energiemarkt oververhit
Het zal niemand zijn ontgaan dat het dondert en bliksemt op de energiemarkt. De gasprijs gaat door het dak. Dat is onder meer te wijten aan een relatief koude start van 2021, een geslonken gasvoorraad en een snel groeiende energiebehoefte van een land als China. Waar de vraag groot is en het aanbod klein ontstaat schaarste en dit drijft de prijzen op. Voor Nederland geldt dat prijzen voor stroom gekoppeld zijn aan die van gas. Gevolg: de consument gaat behoorlijk meer betalen voor gas en stroom. Het loont als nooit tevoren om goed rond te kijken op de energiemarkt.
Wanneer vergelijken?
De huidige situatie is vervelend voor consumenten waarvan het vaste contract (bijna) afloopt of voor diegenen met een variabel contract. Wat is voordeliger, verlengen bij de huidige aanbieder, een vast contract voor 1, 2 of 3 jaar bij een andere leverancier of de variabele kosten accepteren. SeniorWeb kan hierin niet adviseren maar u wel op weg helpen bij het vergelijken van de verschillende opties.
Meterstanden
Een zinvolle vergelijking begint met het kijken naar het gemiddeld jaarverbruik van gas en stroom in uw huishouden.
Slimme meter
Is er een slimme meter geïnstalleerd dan is eenvoudig na te gaan wat het energieverbruik is. Via de site of app van de leverancier. Zoek het jaarverbruik van elektriciteit op, uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en het gasverbruik, uitgedrukt in kubieke meter (m 3 ).Geen slimme meter
Weet u niet zeker of u een slimme meter hebt? Dat kunnen we heel eenvoudig vaststellen. Moet u jaarlijks zelf de meterstanden doorgeven dan hebt u geen slimme meter. In dat geval krijgt u jaarlijks een eindafrekening van de leverancier die het gas- en stroomverbruik vermeldt. Zoek de afrekening op in uw bewaarde correspondentie.Inschatten
Is het energieverbruik echt niet te achterhalen dan bieden vergelijkingssites de mogelijkheid het verbruik te schatten. Op basis van het gemiddelde verbruik van vergelijkbare huishoudens.Vergelijksites energieleveranciers
Een snelle blik online leert dat er misschien wel net zoveel vergelijkingssites zijn als energieleveranciers. Wij pikken er drie gevestigde en betrouwbare namen uit. Bedenk wel dat elke vergelijkingssite, ook de drie hieronder, commissie krijgen. Vertrouw daarom nooit op één site maar vergelijk de resultaten van de sites onderling.
De drie gekozen sites werken op een vergelijkbare manier. Vul postcode en huisnummer in, geef aan om wat voor huishouden het gaat en vul het gas- en stroomverbruik in. Verder kan worden aangegeven of een langer lopend vast contract gewenst is en wie zonnepanelen op het dak heeft liggen kan de zogenaamde teruglevering invullen.
Let op: op moment van schrijven (oktober 2021) is de situatie op de energiemarkt zo gespannen dat verschillende aanbieders zich terugtrekken van de vergelijkingssites. Dat betekent dat de adviezen die u ziet gebaseerd zijn op een klein deel van de leveranciers. Alle sites maken hier melding van. Dus ga niet direct in op een aanbod maar probeer een paar dagen later de sites nog eens.
Consumentenbond
De Consumentenbond heeft de pagina Energie vergelijken. Scrol helemaal naar beneden en vul daar postcode en huisnummer in. Klik op Vergelijk energie en vul op vervolgpagina’s de benodigde informatie in.
Independer
Zorg, energie, hypotheek, internet: Independer geeft sinds jaar en dag een overzicht van de voordeligste contracten. Vul op de pagina Energie vergelijken uw postcode en huisnummer in. Klik op ontdek je voordeel en vul op vervolgpagina’s de benodigde informatie in.
Gaslicht.com
De site gaslicht.com is een van de sites van ondernemer Ben Woldring. De man die als 13-jarige Bellen.com startte, waar telefoontarieven met elkaar vergeleken konden worden. Ga naar gaslicht.com en vul daar postcode en huisnummer in. Bijzonder aan deze site is dat de gebruiker zijn gas- en stroomverbruik kan opvragen. Dit gaat via iDIN, dat wil zeggen dat u inlogt via uw eigen bank. Heel nuttig voor wie zijn energieverbruik niet zelf kan achterhalen.
Afspraak is afspraak
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) let namens de overheid op of bedrijven zich aan de regels houden. En kan ingrijpen als bedrijven dat niet doen. De ACM krijgt verschillende meldingen binnen van consumenten die een brief hebben gekregen van hun energieleverancier. Deze wil het vaste contract stoppen of de tarieven verhogen omdat het gas duurder is geworden. Dat kan niet. Wanneer vaste tarieven en looptijd in een contract zijn vastgelegd dient de leverancier zich daaraan te houden. Krijgt u zo’n brief, wijs de leverancier daar dan op.