SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Dammen op internet (Windows 7)

Het damspel is een van de oudste bordspelen ter wereld. Het wordt gespeeld op een bord met 64 velden, waarvan slechts de helft wordt gebruikt, aangezien u alleen op de donkere velden speelt. In dit spel speelt u tegen mensen van over de hele wereld via uw internetverbinding.
Om het spel te starten, klikt u in Windows 7 op de Start -knop. Klik dan op Alle programma’s > Ontspanning . De spelletjesmap van Windows opent. Klik op  Dammen op internet om het spel te openen. U ziet een venster met wat uitleg. Klik op Spelen om te beginnen.
De winnaar van het spel is degene die ervoor zorgt dat zijn of haar tegenstander geen reglementaire zet meer kan doen of die alle schijven van de tegenstander van het bord heeft gespeeld.

De ene speler heeft rode schijven en de andere witte. Rood begint, waarna de spelers verder steeds om beurten aan zet zijn.

Aan het begin van het spel bezetten uw schijven alle donkere velden aan uw kant van het bord. Wanneer u aan de beurt bent, verplaatst u een van uw schijven één positie in de richting van de kant van uw tegenstander.

U moet de schijf in voorwaartse richting naar een onbezet veld verplaatsen door één stap diagonaal te zetten of door een schijf van uw tegenstander te slaan. Wanneer een schijf de overkant van het bord bereikt, hebt u er een dam mee gehaald en kan dit stuk voortaan zowel diagonaal vooruit als achteruit worden verplaatst.

  • Plaats de muisaanwijzer op de schijf die u wilt verplaatsen.
  • Klik met de muisknop om de schijf te selecteren.
  • Verplaats de aanwijzer naar de nieuwe locatie. De schijf zal de muisbeweging volgen.
  • Klik nogmaals met de muis om de schijf los te laten. De schijf zal nu in het nieuwe veld verschijnen.
  • Als de zet die u uitvoert ongeldig is, blijft de schijf op zijn oude plaats staan.

U slaat schijven van uw tegenstander door eroverheen te springen. Om een schijf te kunnen slaan, moet uw schijf naast de schijf van uw tegenstander staan en moet er aan de andere kant van de schijf van uw tegenstander een vrije positie zijn. Nadat u een schijf hebt geslagen, verdwijnt de geslagen schijf van het bord.

dammen 2 groot
Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten en het huidige sluiten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruis rechtsboven.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.