Menu Zoek

De handigste nieuwtjes uit iOS 13

Handigste nieuwtjes uit iOS 13

De nieuwste versie van het besturingssysteem voor iPhone is op donderdag 19 september uitgekomen. iOS 13 zorgt voor prestatieverbeteringen, nieuwe functionaliteiten en toevoegingen aan oude bekenden.

Een keer per jaar brengt Apple een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS uit. Dit systeem maakte het de afgelopen jaren mogelijk om te werken op zowel een iPhone als een iPad. Apple maakt dit jaar voor het eerst onderscheid tussen de twee mobiele apparaten. Op donderdag 19 september bracht het bedrijf iOS 13 uit. Deze upgrade is alleen voor iPhones. iPad-gebruikers kunnen sinds dinsdag 24 september hun apparaat upgraden met iPadOS 13. iPadOS 13 is gebaseerd op iOS 13, maar heeft enkele specifieke functies die speciaal bedoeld zijn voor het grote scherm van de iPad.

Net als bij eerdere versies van het besturingssysteem heeft Apple ook deze keer gewerkt aan de prestatie van de apparaten. Hierdoor moet het prettiger aanvoelen om gebruik te maken van de iPhone. Zo zouden apps met iOS 13 tot twee keer zo snel opstarten. En het ontgrendelen van de telefoon met Face ID (een functie van de nieuwste modellen telefoons) gaat tot 30 procent sneller. Ook gaat het downloaden van apps uit de App Store sneller. De apps zijn namelijk tot 50 procent kleiner, doordat ze op een andere manier zijn verpakt. En de updates voor apps die al op de telefoon staan, zijn ook kleiner geworden.

Een opvallende vernieuwing van iOS 13 is de Donkere modus. Deze instelling geeft een compleet ander uiterlijk aan de iPhone. Alle standaardapps van de telefoon worden namelijk zwart in plaats van wit. Hierdoor straalt het apparaat minder licht uit. Dat is met name prettig voor het gebruik in de avond. Standaard wordt de Donkere modus tussen zonsondergang en -opkomst geactiveerd. Dit is aan te passen via de app Instellingen.

Donkere modus in iOS 13

Met iOS 13 hebben een aantal standaardapps van Apple een metamorfose gekregen. Bijvoorbeeld de app Herinneringen heeft een nieuw uiterlijk en maakt het bijhouden van notities makkelijker. Daarnaast zijn de kaarten in de app Kaarten volledig vernieuwd en heeft de app een hele rij functies erbij gekregen. Zo is het voortaan mogelijk om favoriete locaties op te slaan, zoals uw huis, zodat u gemakkelijk kunt navigeren. U kunt uw actuele aankomsttijd delen en ov-informatie live volgen. Ook heeft het tabblad Foto's een nieuw uiterlijk gekregen. Deze toont de foto's per jaar, maand of dag. De bewerkingsmogelijkheden voor foto's en video's in de app zijn ook vernieuwd.

In de nieuwe versie van iOS krijgt de gebruiker meer inzicht in het gebruik van de locatie door apps. Zodra een app de locatie op de achtergrond gebruikt, wordt een melding getoond. Vervolgens is de toestemming voor het gebruik van de gegevens ook beter aan te passen. Het is onder meer mogelijk om aan te geven dat de app slechts eenmalig toegang tot de locatie krijgt.

Naast bovenstaande veranderingen heeft Apple ook nog aanpassingen aangebracht in het besturingssysteem. Zo is het opladen van de batterij geoptimaliseerd. De iPhone 'leert' wanneer de telefoon normaal gesproken wordt opgeladen. De telefoon laadt voortaan tot 80 procent op en wacht met de rest tot vlak voor het moment dat deze normaal gesproken wordt gebruikt. Dit zorgt voor een langere levensduur van de batterij.

Apple Introduceert met iOS 13 ook Apple Arcade. Dat is een betaalde dienst met meer dan 100 spellen. En de nieuwste versie van het besturingssysteem zorgt ervoor dat de iPhone voortaan volledig is te bedienen met de stem. Tenslotte zit er ook een nieuwe functie in het toetsenbord. Bovenaan het toetsenbord staat een balk met suggesties voor alternatieven voor het woord dat getypt wordt.

Apple verspreidt iOS 13 onder recentere modellen iPhones. Dat zijn de volgende:

 • iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max
 • iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr en iPhone X
 • iPhone 8 en iPhone 8 Plus
 • iPhone 7 en iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s en iPhone 6s Plus
 • iPhone SE

Modellen die in aanmerking komen voor iOS 13 krijgen de update gratis aangeboden. Om het apparaat te updaten naar iOS 13, doet u het volgende:

 • Zorg dat het toestel aan de oplader zit en is verbonden met internet via wifi.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Algemeen.
 • Tik op Software-update.
 • Als iOS 13 beschikbaar is, ziet u de optie 'Download en installeer'. Tik daarop en volg de instructies. Het bijwerken kan een uur in beslag nemen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.