Menu Zoek

De pictogrammen in Word

Word werkt met het zogenaamde Lint. Dit geeft een breed overzicht van beschikbare functies op tabbladen. Niet alle pictogrammen spreken voor zich, dus hier vindt u enkele handige pictogrammen uitgelegd!

Sinds de update van 2013 gebruikt Word het Lint. Dit artikel geeft een overzicht van de betekenis van pictogrammen per tabblad van het Lint. We noemen hier lang niet alle beschikbare functies, maar alleen wat handige.

Is Word nieuw voor u?
Doet u nog niet zo veel met Word? Dan raden wij aan eerst het artikel 'Word: de basis' te lezen.

Het meest linkse tabblad heet 'Bestand'. Klik erop om het te openen. U kunt hier onder andere bestanden opslaan, openen (nieuw of bestaand) en afdrukken. Ook zit 'Opties' verstopt in dit menu. Daar staan de algemene instellingen van Word.

Als Word start, staat automatisch het tabblad 'Start' open. Geheel links bij 'klembord' staan de opties voor het plakken van tekst, knippen en kopiëren.

Daarna volgt bij 'Lettertype' een blokje met opmaak-pictogrammen. Hier vindt u een venster met het lettertype (in dit geval Calibri). Het getal ernaast is voor de lettergrootte. Klik erop om deze te wijzigen. Klik op de B om tekst vet te maken. Met de I wordt de tekst cursief (schuin). Klink op de U voor een onderstreepte tekst.

Met de markeerstift met de gele streep kunt u delen van tekst markeren. De achtergrond krijgt dan een kleur. De A met de rode streep eronder geeft letters een kleurtje.

word lint picogrammen uitleg

Klik op de pictogrammen 0901word-genummerde opsomming.jpg om een opsomming met bullets of een genummerde opsomming te maken. Klik op het driehoekje ernaast voor meer mogelijkheden.

Onder het tabblad 'Invoegen' staan hulpmiddelen voor het opleuken of verduidelijken van tekst. Denk aan tabellen, afbeeldingen, voettekst of paginanummers.

Klik op Afbeeldingen of Illustraties om een plaatje in te voegen in uw document. Meer over afbeeldingen aanpassen in Word leest u in het artikel 'Word: afbeeldingen'

word lint pictogrammen betekenis

Met WordArt geeft u bepaalde woorden een bijzonder uiterlijk, zoals een 3D-effect. Klik hiervoor op Tekst > pictogram 191015_WordArt.

Over het toevoegen van paginanummers schreven we dit item.

Klik op het 'Ontwerpen' tabblad om bijvoorbeeld een watermerk of paginarand in te stellen. Bij Word 2007 en 2010 bestaat dit tabblad niet, maar maar vindt u deze opties bij het tabblad 'Pagina-indeling'.

Stel: u maakt een uitnodiging en wilt een pagina een achtergrondkleur geven. Klik dan op Paginakleur. Klik op de gewenste kleur en de pagina verandert gelijk. Zit de geschikte kleur er niet bij, klik dan op Meer kleuren en bepaald deze zelf. Klik op Opvuleffecten om een pagina meerdere kleuren te geven. Pas eventueel bij tabblad 'Start' de kleur van de tekst aan om de leesbaarheid te vergroten.

Het 'Indeling' tabblad gaat over alles wat met de indeling van de pagina te maken heeft. Bepaalt hier hoe tekst om een afbeelding loopt, deel tekst in kolommen in of stel de marges in. Bij Word 2007 en 2010 heet dit tabblad 'Pagina-indeling'.

Ook bepaalt u hier of uw pagina's staand of liggend zijn. Klik hiervoor op Afdrukstand.

word lint pictogrammen betekenis indeling

In dit tabblad is ook te regelen hoe Word te lange woorden aan het einde van de zin afbreekt. Klik op het pictogram word pictogram woordafbreking of op Woordafbreking en zet deze aan, uit of stel het handmatig in.

Bij het tabblad 'Controleren' vindt u opties om documenten na te lopen en te corrigeren. Laat Word zoeken naar synoniemen, een spellingscontrole doen of vergelijk verschillende versies van hetzelfde document met elkaar. Over dit laatste leest u meer in 'Twee versies van een Word-document vergelijken'.

Om Word een spelling- en grammaticacontrole te laten doen, moet deze eerst ingesteld staan op de juiste taal. Dit is eenmalig en hoeft u dus niet telkens te doen als u de spellingscontrole gebruikt. Stel de taal in door te klikken op Taal > pictogram word taal instellen spellingscontrole > Controletaal instellen. Klik op de gewenste taal. In oudere versies van Word kan het pictogram er zo uitzien: 191015_Taal2.
Start de spellingscontrole door de klikken op Document controleren. Ziet u dit niet staan? Klik dan op het pictogram word lint pictogrammen spellingscontrole. In oudere versies van Word ziet het pictogram er net iets anders uit en staat er 'Spelling- en grammaticacontrole' bij geschreven.

121015_WordSpelling

Doorloop de spellingscontrole. Klik op Eenmaal negeren of op Alles negeren als Word onterecht woorden met een rood golfje als fout markeert. Klik op een suggestie om een foutje te corrigeren. Als Word wel een fout aangeeft maar geen goede suggestie, dan kunt u dit altijd handmatig in de tekst aanpassen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.