SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

De pictogrammen in Word

Vanaf Word 2007 werkt u met het zogenaamde Lint. Dit is geen traditioneel menu, maar een breed overzicht van beschikbare functies op tabbladen. Hier vindt u enkele handige pictogrammen uitgelegd!

Wie gewend is aan eerdere versies van Word, moet in Word 2007 en 2010 soms even zoeken naar bekende functies als opslaan en openen. Ook het schakelen tussen tabbladen als 'Start', 'Invoegen', 'Pagina-indeling' en 'Beeld' is even wennen. Word 2013 en 2016 gebruikt ook het Lint. De opbouw daarvan is ongeveer hetzelfde, maar de de knoppen zien er soms anders en wat 'strakker' uit.

Hier een overzicht per tabblad (deze staan boven in beeld in het zogenaamde Lint). Klik op de naam van een tabblad om de beschikbare functies te zien. Doorgaans activeert u een functie door op het bijbehorende pictogram te klikken. We noemen hier lang niet alle beschikbare functies, maar alleen wat handige.

Het meest linkse tabblad heet 'Bestand'. Klik erop om het te openen. U kunt hier bestanden opslaan, openen (nieuw of bestaand) of bijvoorbeeld afdrukken. Ook zit 'Opties' verstopt in dit menu. Daar vindt u de algemene instellingen van Word.

In Word 2007 komt u bij deze opties door linksboven in beeld op het Windows-logo te klikken. Daar zitten dan dezelfde opties.

Als u Word start, ziet u automatisch het tabblad 'Start. Klik erop en geheel links ziet u de opties voor plakken van tekst, knippen en kopiëren.

121015_Word4

Daarna komt een blokje met opmaak-pictogrammen. In het venster staat het lettertype, ernaast de grootte. Klik erop om die te wijzigen. Met de B maakt u tekst vet. Met de I wordt de tekst cursief (schuin). Tekst onderstrepen doet u met de U.

Met de markeerstift kunt u delen van tekst markeren. De A met de rode streep eronder geeft letters een kleurtje.

Denk ook eens aan de pictogrammen 0901word-genummerde opsomming.jpg om een opsomming met bullets of een genummerde opsomming te maken. Door te klikken op het driehoekje ernaast ziet u de mogelijkheden voor de opsommingen.

Op het tabblad Invoegen is het pictogram Afbeeldingen heel makkelijk als u een foto of andere afbeelding wilt invoegen in uw document.

121015_AfbeeldingenWord

Met het pictogram 191015_WordArt geeft u bepaalde woorden een heel apart uiterlijk (soms is deze knop klein en vierkant).

Dit tabblad is alleen aanwezig in Word 2013 en 2016. Hier kunt u bijvoorbeeld een watermerk of paginakleur instellen. Bij Word 2007 en 2010 vindt u die opties bij het tabblad Pagina-indeling.

Hier vindt u in Word 2007 en 2010 allerlei opties die te maken hebben met de indeling van de pagina. Zo kunt u hier de marges instellen en tekst indelen in kolommen.

Wilt u uw pagina een andere achtergrondkleur geven? Klik dan op dit tabblad op Paginakleur. Ook het invoegen van een watermerk is leuk om te doen. Daarvoor gebruikt u Watermerk.

De taal van een document kunt u instellen via het pictogram 191015_Taal2. Uiteraard wordt uw tekst niet ineens in een andere taal getoond. Het is meer bedoeld om de juiste taal voor de spellingcontrole te kunnen gebruiken. Met het pictogram voor spelling- en grammaticacontrole start u het nakijken van uw tekst.
121015_WordSpelling

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.