Menu Zoek

De toekomst van radio

Openingsbeeld toekomst radioDe ouwe trouwe radio verandert steeds meer. Welke uitzendtechniek heeft de toekomst?

Analoge radio is de traditionele vorm die we al tientallen jaren kennen. Op een transistor- of een autoradio stemt de luisteraar af op een AM- of FM-signaal op uit de ether (lucht). Luister op die manier bijvoorbeeld naar NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio, Sky Radio of een regionale zender. Bij analoge radio via de ether hoor je vaak wat ruis.

Deze traditionele radiovorm is ook een uitstervend ras. Veel zenders gaan er in de toekomst waarschijnlijk mee stoppen. De NPO blijft nog tot tenminste 2030 uitzendingen via FM aanbieden. Veel diverse apparaten als autoradio’s, traditionele receivers, wekkers en transistorradio’s zijn namelijk van het signaal afhankelijk.

Ook de meeste commerciële stations gaan nog even door met FM. Bekende landelijke zenders als Qmusic, Sky Radio, Radio 538 en Radio Veronica hebben nog een licentie tot 2025. Het is de vraag of zij de duurbetaalde FM-licenties na 2025 weer verlengen. De verwachting is dat ook zij op termijn helemaal overschakelen op digitale uitzendtechnieken. Bekende zenders als Radio 5, KINK en Arrow Classic Rock kunnen luisteraars al niet meer analoog ontvangen.

Digitale radio heeft een betere geluidskwaliteit, is vrij van ruis en is dan ook de radio van de toekomst. Verder biedt het ook een grotere capaciteit. Hierdoor kunnen er veel meer regionale, landelijke en internationale radiostations er op uitzenden. Er bestaan van digitale radio grofweg drie vormen: DAB+ via de ether, via de tv-aanbieder of via internet.

DAB+ is de digitale tegenhanger van FM-radio, want hij is ook te ontvangen via de ether. DAB+ heeft vergeleken met FM meer bandbreedte en biedt dus meer zenders in een betere geluidskwaliteit. Recente autoradio’s, draagbare radio’s en sommige receivers ondersteunen deze uitzendtechniek. Ontvang zo in de auto of op de camping gratis tientallen radiozenders.

Met name buiten heeft DAB+ een goede ontvangst. Wie binnen wil luisteren, plaatst de antenne het beste in de buurt van een raam. In tegenstelling tot FM stemmen luisteraars niet af op een specifieke frequentie. Meestal verschijnt er op het display van de DAB+-radio een uitgebreide kanalenlijst. Kies hierop de gewenste zender.

Draagbare DAB Radio van Sony

Elke aanbieder van televisie, zoals Ziggo, KPN en Online.nl, levert ook tientallen radiozenders. Om digitale radio via het tv-toestel te luisteren, stem je met de afstandsbediening af op het juiste kanaal. Bij Ziggo en KPN beginnen de radiozenders bij kanaalnummer 801. Open eventueel de elektronische programmagids om het juiste kanaal van een specifiek radiostation te vinden. Op de meeste afstandsbedieningen drukt u op de Guide- of EPG-knop. Is de televisie of het tv-kastje op hifiapparatuur aangesloten? Bijvoorbeeld een receiver, versterker of soundbar, luister dan via de speakers naar radio.

Via internet liggen er talloze digitale radiozenders voor het oprapen. Surf met een pc, laptop, tablet of smartphone maar eens naar Nederland.fm. Klik vervolgens een Nederlands radiostation aan.

Verder ondersteunen veel moderne receivers, versterkers, soundbars en draadloze luidsprekers wifi. Luister hiermee ook naar internetradio. Voor het afstemmen op het online radiostation bestaan er verschillende manieren. Sommige audioapparaten hebben een geïntegreerd display. Vraag hiermee een lijst van internetradiostations uit een bepaald land op. Kies vervolgens de gewenste zender.

Een andere mogelijkheid is om internetradio vanaf een smartphone op hifiapparatuur af te spelen. Ook dat gebeurt draadloos, via wifi of bluetooth. Deze manier van afspelen noemt men streamen. De gratis app TuneIN Radio is een goed startpunt om een Nederlands of buitenlands kanaal te vinden. Deze app biedt toegang tot duizenden radiozenders.

Nederland FM

De noodradio’s vormen een aparte categorie. Ze hebben een eigen accu, waardoor ze overal inzetbaar zijn. Voor het opladen van de accu bevatten sommige modellen een eigen zonnecel of zelfs een handslinger met dynamo.
Een noodradio is nuttig voor het geval internet, televisie of mobiele telefonie niet beschikbaar zouden zijn. Via de noodkanalen op onder meer FM of AM ontvangt iemand alsnog informatie als belangrijk nieuws, veiligheidsupdates of weersvoorspellingen. Noodradio’s hebben vaak extra functies. Denk bijvoorbeeld aan een geïntegreerde zaklamp of oplaadfunctie voor smartphones.


Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.