Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 11 april 2017

De Verkenner (Windows Vista)

Met de Verkenner kunt u de bestanden op uw computer opzoeken ('verkennen'). Het is het aangewezen programma om uw documenten te ordenen en terug te vinden. Hoe werkt dit programma nu eigenlijk precies en wat kunt u ermee?

De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows Vista nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

In dit artikel bespreken we de Verkenner in Windows Vista.

In Windows Verkenner ziet u de bestanden, mappen en locaties die op uw computer staan. Met Windows Verkenner kunt u bestanden en mappen vinden, kopiëren en verplaatsen, en de namen van bestanden en mappen wijzigen. U kunt bijvoorbeeld een document uit de ene map verplaatsen naar de andere map.

De Verkenner zit 'verstopt' in het Start-menu. Klik met de muis op de knop Starten, kies dan voor Alle programma's en dan Bureau-accesoires. U ziet de Windows Verkenner ertussen staan. Klik erop om het programma te openen.

20150823_verkenner_vista_startmenu

Om op uw Bureaublad een snelkoppeling naar de Verkenner te plaatsen, klikt u met de rechtermuisknop op Windows Verkenner. Dan kiest u voor Kopiëren naar…Bureaublad. De snelkoppeling wordt op het Bureaublad geplaatst, en voortaan kunt u daarvandaan de Verkenner openen (wel zo makkelijk).

Met behulp van de sneltoetsen Windows-toets+E start u de Verkenner nog eenvoudiger. Druk de Windows-toets en de E-toets tegelijk in en de Verkenner wordt gestart.

De Verkenner opent standaard de map Documenten . U ziet twee deelschermen. Links staat een overzicht van de mappen op uw computer. Rechts ziet u de inhoud van de geselecteerde map. U kunt in het rechtervenster dubbelklikken op bestanden om ze te openen. Wilt u iets uit een andere map opzoeken? Dan bladert u in het linkervenster naar de betreffende map. U ziet de inhoud dan rechts verschijnen.
Boven in de Verkenner ziet u de menubalk, met de opties Bestand , Bewerken , Beeld , Extra en Help . Deze bespreken we later in dit artikel. Verkenner uiterlijk ervan
Met de Verkenner kunt u niet alleen bestanden bekijken en erdoorheen bladeren, u kunt ook nieuwe bestanden toevoegen, ze een andere naam geven en nog veel meer. Dat regelt u met de menu’s bovenaan in de menubalk. De werkwijze is altijd hetzelfde: in het hoofdvenster navigeert u naar de gewenste map of het bestand. Dan selecteert u de map/bestand en gebruikt u de menu’s bovenaan voor de verdere acties. We lopen ze nu een voor een door.

Als u een bepaalde map hebt geselecteerd in de Verkenner, kunt u er via het menu Bestand nieuwe bestanden aan toevoegen. Om bijvoorbeeld een nieuw Word-document toe te voegen aan Mijn Documenten, gaat u met de Verkenner naar deze map. Dan klikt u op Bestand > Nieuw.

20150823_verkenner_vista_menu bestand

U kiest vervolgens het gewenste bestandstype, in dit geval Word-document. U geeft het een naam, en voila: het nieuwe bestand is toegevoegd. Op deze manier kunt u ook submappen aanmaken in Mijn Documenten, of in andere mappen.
Verder kunt u hier geselecteerde bestanden verwijderen, of de naam ervan wijzigen.

Met behulp van dit menu kunt u bestanden wissen, kopiëren, de inhoud van een volledige map selecteren, of de selectie omkeren. Kijkt u wel uit wat u weggooit: uw persoonlijke documenten weggooien moet u natuurlijk zelf weten, maar met systeembestanden of onderdelen van Windows kunt u beter niet rommelen. Om een bestand te kopiëren, selecteert u het met de muis en kiest u in dit menu voor Kopiëren. Daarna navigeert u naar de plaats van bestemming, en kiest u Plakken uit dit menu. Het door u geselecteerde bestand wordt nu gekopieerd naar de doel-locatie.
Dit is een zeer handig menu. De optie Werkbalken breidt het aantal werkbalken in de Verkenner uit. Dat kan handig zijn, maar is niet noodzakelijk. Een vinkje voor de optie Statusbalk tovert onder aan uw beeldscherm een extra balk te voorschijn, met daarin informatie over het aantal objecten in de door u geselecteerde map.
Ook de andere opties in het menu Beeld zijn handig. U kunt bijvoorbeeld aangeven of u details van de bestandsnamen wilt zien, of liever miniatuurweergaven (pictogrammen) van de bestanden. Als u foto's aan het bekijken bent kan dat handig zijn, wat er precies op een afbeelding te zien is, is vaak niet af te leiden van de bestandsnaam. Met pictogrammen ziet u kleine weergaven van de afbeeldingen. Ook hier kunt u experimenteren met welke weergave u het beste bevalt.
Verder kunt u hier onder meer aangeven of de pictogrammen (of mapinhoud) wilt sorteren op bijvoorbeeld Naam of Type .

Verkenner menu beeld

Het interessantste deel van dit menu zijn de Mapopties.

20150823_verkener_vista_mapopties

Daarmee bepaalt u hoe u de bestanden laat weergeven en welke bestanden u wel en niet te zien krijgt. Blader eens op uw gemak door de drie tabbladen (Algemeen, Weergave en Bestandstypen) heen en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Met het menu Help opent u de Windows Help en ondersteuning. Standaard wordt de Help geopend met informatie over 'Mappen'.

20150823_verkenner_vista_menu help

Verder vindt u in de Verkenner de standaardknoppen die u hiernaast kunt zien.
Met de pijltjesknoppen gaat u naar de vorige of volgende map. In het zoekvak kunt u snel naar bestanden zoeken. Verkenner knoppen1
Onder de knoppen Organiseren en Beeld vindt u opties die ook in het hoofdmenu te vinden zijn. Handig aan de knop Beeld is dat u snel de indeling van een map kunt wijzigen. Met de knop Branden kunt u de inhoud van een map kopiëren naar dvd of cd-rom.
Nu bent u op de hoogte van de belangrijkste onderdelen van de Verkenner. Bekijk ze op uw gemak en ontdek de vele mogelijkheden ervan! Verkenner knoppen2
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.