Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 8 december 2015

De vernieuwingen van iOS 8

Er is een nieuwe versie beschikbaar van het besturingssysteem voor iPads en iPhones. Wat verandert er door iOS 8?
Ongeveer één keer per jaar brengt Apple een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS uit. Dit systeem zorgt dat de iPad, iPhone en iPod Touch werken. Mensen met een iPhone 5, 5C en 5S of een iPad 3, 4, iPad Air en iPad mini of een iPod Touch (5e generatie), kunnen het nieuwe besturingssysteem zonder problemen downloaden en gebruiken.

Het is niet verplicht om direct over te stappen naar iOS 8. Hieronder enkele voor- en nadelen van het nieuwe besturingssysteem.

Voordelen:

 • Beveiligingsproblemen die in iOS 7 zaten, zijn in iOS 8 opgelost.
 • Nieuwe mogelijkheden, handigheden en apps.

Nadelen:

 • U hebt tussen de 5 en 7 GB vrije ruimte nodig op de iPad of iPhone om iOS 8 te kunnen installeren.
Bij de vorige update van iOS nam Apple vooral het uiterlijk van het besturingssysteem onder handen. De update naar iOS 8 is minder drastisch. Er zijn wat functionaliteiten toegevoegd aan bestaande apps. Ook heeft iOS 8 enkele nieuwe mogelijkheden. Daarnaast heeft Apple veel aanpassingen gedaan onder de motorkap. Daar merkt u als gebruiker niet veel van. Het is vooral handig voor ontwikkelaars van apps.

De meeste eigen apps van Apple zijn verbeterd. In de app Berichten kunt u voortaan gesproken berichten versturen in iMessage. Door het microfoon-pictogram achter het typveld ingedrukt te houden, maakt u een geluidsopname. Deze verstuurt u vervolgens door te tikken op de pijl omhoog. Daarnaast kunt u uw huidige locatie delen. Dit is handig om door te geven aan iemand met wie u hebt afgesproken. Tik daarvoor op Details > Stuur mijn huidige locatie.

De mogelijkheden van groepsberichten zijn ook uitgebreid. U kunt de groep een naam geven, mensen toevoegen en berichtmeldingen uitzetten. Door al deze wijzigingen gaat iMessage meer lijken op de gratis berichten-app WhatsApp.

De app Mail heeft nu mogelijkheden waardoor u sneller kunt werken. Door over een e-mail naar rechts te vegen, markeert u de e-mail als (on)gelezen. Veeg naar links om het bericht te verwijderen of te markeren.

Ook de Camera-app is verbeterd. Hierdoor kunt u nog betere foto's nemen. Door te tikken op het focus-vierkant, kunt u de belichting aanpassen. Ook zit er nu een timer op de camera. Handig voor het maken van een groepsfoto.

Spotlight is de zoekfunctie van Apple. Het is de balk boven aan het scherm. Hierin kunt u een zoekterm typen. In iOS 7 zocht het apparaat dan naar het woord op de iPad of iPhone zelf. Nu kan er met Spotlight ook gezocht worden op internet en bijvoorbeeld in de App Store.

Een nieuwe interessante app die Apple in iOS 8 introduceert, is de app Gezondheid. Hiermee kunt u zien hoe uw gezondheid ervoor staat. In deze app zet u uw medische gegevens. De app wisselt informatie uit met andere apps, bijvoorbeeld met uw fitness- of voedingsapp. Op deze manier zijn alle gegevens die met uw gezondheid te maken hebben, in de app Gezondheid gebundeld. Helaas is deze app alleen beschikbaar op de iPhone.
Bij eerdere versies van iOS kreeg u al een melding in het scherm als er bijvoorbeeld een sms binnenkwam. Voortaan kunt u reageren op deze meldingen, zonder de app waarin u bezig bent te verlaten. Daardoor kunt u meteen een sms terugsturen, een agenda-uitnodiging accepteren of een e-mail beantwoorden. Veeg over de melding naar beneden om het reactieveld zichtbaar te maken.

Naast bovengenoemde toevoegingen, komt u ook nog andere veranderingen tegen. Zo tonen apps meer informatie in het berichtencentrum en is er een betere samenwerking tussen iOS en het besturingssysteem van de Mac-computer (OS X).

De App Store biedt meer hulp bij het vinden van leuke apps. En aankopen uit iTunes, de iBooks Store en de App Store kunt u voortaan delen met zes gezinsleden.

Tot slot is er de introductie iCloud Drive. Via deze uitbreiding van de online opslagdienst van Apple, kunt u allerlei soorten documenten bekijken en bewerken.

Sommige van de besproken veranderingen merkt u meteen. Andere functies gebruikt u misschien niet. Over het algemeen werkt uw iPhone of iPad nog hetzelfde als voorheen.

Een groot voordeel van iOS 8 is dat Apple beveiligingsproblemen heeft aangepakt. In iOS 7 zaten een aantal beveiligingslekken. Zo was het mogelijk om gevoelige data van iPhones en iPads af te halen zonder de pincode in te voeren. Met de update van het besturingssysteem zijn deze problemen verholpen.

Daarnaast is uw privacy meer gewaarborgd met het nieuwe systeem. Alle informatie op iPhones en iPads wordt beschermd. In iOS 7 werden alleen e-mails versleuteld opgeslagen. Bij iOS 8 worden ook foto's, berichten en contacten op deze manier beveiligd. Hierdoor kan niemand, zelfs het bedrijf zelf, niet bij de gegevens.

iOS 8 is beschikbaar voor iPhone 4S, 5, 5C en 5S. Daarnaast kan het besturingssysteem gedownload worden op de iPad 2, 3, 4, iPad Air en iPad mini. En tot slot is het ook beschikbaar voor de iPod Touch (5e generatie). 180914_io8_7

Om uw apparaat te updaten naar iOS 8, doet u het volgende:

 • Zorg dat uw toestel aan de oplader zit en is verbonden met internet via wifi.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Algemeen > Software-update.
 • Als iOS 8 beschikbaar is, ziet u de optie 'Download en installeer'. Tik daarop en volg de instructies. Het bijwerken kan een uur in beslag nemen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.