Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 31 januari 2016

De zorgrobot, wat is het?

Veel projectgroepen zijn bezig met het ontwikkelen van de ideale hulp in de (ouderen)zorg. Hierbij doelen ze niet op een goed getrainde verzorger, maar op een robot. In de toekomst zou een apparaat op wieltjes delen van de zorg over moeten nemen. Wat moet u zich daarbij voorstellen?

Een robot om voor mensen te zorgen, dat klinkt kil en afstandelijk. Moeten de zorgtaken niet gewoon door mensen gedaan worden? Volgens sommige specialisten is het in de toekomst niet meer mogelijk de gehele zorgtaak bij mensen neer te leggen. In 2040 is 25 procent van de Nederlandse bevolking namelijk tachtig jaar of ouder. Daarom moet ook de zorg vernieuwen en wordt er gekeken naar oplossingen voor in de (nabije) toekomst.

In Nederland zijn er verschillende projecten waarin men zich bezighoudt met het ontwikkelen van een robot. Zo is het Nationaal Ouderenfonds in 2013 gestart met de ontwikkeling van ALFRED. De Technische Universiteit Eindhoven werkt aan de zorgrobot Amigo, TU Delft heeft zorgoplossingen met de robot Eva. En de Vrije Universiteit in Amsterdam komt met Alice. Ook buiten Nederland is men druk bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor de zorg. Zo is er GiraffPlus, een project om ouderen langer thuis te laten wonen met behulp van een robot.

De zorgrobots uit de verschillende projecten, verschillen van elkaar in uiterlijk, werking en mogelijkheden. Maar de robots zien er over het algemeen kil uit. Het zijn grote apparaten op wielen met een soort armen en soms een tabletachtig beeldscherm. Ze zijn vaak nog een beetje lomp en tijdens het gebruik zijn mechanische geluiden te horen.

Sommige robots worden met spraak of een tablet bediend door de gebruiker. Anderen zijn op afstand te bedienen, door bijvoorbeeld zorgverleners of familieleden. Voordat een robot ingezet kan worden, moet een huis hiervoor geschikt zijn. Veel robots werken met sensoren in het huis en op de gebruikers. Er moet dan dus eerst een heel netwerk met sensoren aangelegd worden.
De zorgrobots die nu gemaakt worden, nemen niet alle taken van verpleegkundigen over. De meeste robots zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Ze doen huishoudelijk taken, zoals eten en drinken bereiden en brengen, de deur openen en een pillendoos brengen. Maar ook de sociale factor weegt mee. Zo is de robot Alice vooral bedacht om senioren uit het isolement te halen. En Giraff maakt het voor familieleden mogelijk, via een soort Skype, een digitaal bezoek te brengen aan de senioren. Met ALFRED kan weer een spelletje gespeeld worden. De robots ALFRED en Giraff kunnen ook ingezet worden om zorgtaken te vervullen, zoals het meten van de bloeddruk. Tot slot zorgen sommige robots voor betere communicatie tussen de gebruiker en zorginstanties. Via een beeldscherm kunnen mensen direct in contact komen met zorgverleners.
Op het moment worden al veel robots op kleine schaal getest in verzorgingshuizen en in sommige thuissituaties. Tegelijkertijd worden ze nog doorontwikkeld. Het zal nog jaren duren voordat ze daadwerkelijk massaal ingezet worden. Een belangrijk aspect hierbij is ook het prijskaartje dat hangt aan een zorgrobot. Een exemplaar kost al snel tienduizenden euro's.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.