Menu Zoek

Een digitaal gezondheidsdossier

Wie met verschillende zorgverleners te maken krijgt, weet dat hij zijn eigen medische geschiedenis goed moet kennen en vaker hetzelfde verhaal moet vertellen. Het digitaal beschikbaar maken van patiëntgegevens lijkt hiervoor een oplossing. Maar hoever staat Nederland in deze ontwikkeling?

Het is al jarenlang een belangrijk onderwerp in de politiek: digitaal medische gegevens kunnen uitwisselen. Hiermee kan een patiënt snel de juiste zorg krijgen. Ook als de eigen arts niet beschikbaar is of als diegene niet in staat is zijn medische geschiedenis te vertellen. De plannen voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) werden gemaakt, maar het landelijk EPD werd niet ingevoerd. De plannen kwamen niet door de Eerste Kamer.

Daarvoor in de plaats is het Landelijk Schakelpunt (LSP) opgezet. Dit is een initiatief van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie en Patientenfederatie NPCF.

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een beveiligd digitaal netwerk waar zorgverleners zich bij kunnen aansluiten. Via dit netwerk zijn de dossiers van hun patiënten vervolgens digitaal in te zien door andere zorgverleners uit de regio (ziekenhuizen kunnen dossiers op landelijk niveau raadplegen). Komt u bij een voor u onbekende arts of apotheek, dan zijn belangrijke medische gegevens snel beschikbaar zodat u de juiste zorg krijgt. De informatie is altijd beschikbaar, ook wanneer uw eigen arts niet bereikbaar is of u niet in staat bent belangrijke medische voorgeschiedenis te vertellen. Dat moet leiden tot minder medische missers. Ook kan er effectiever worden gewerkt in de zorg.

Bekijk ook de video 'Hoe werkt het LSP', van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie.

Het is niet vanzelfsprekend dat uw huisarts, apotheek of ziekenhuis is aangesloten bij het Landelijk Schakelpunt. Zorgverleners maken er vrijwillig gebruik van. In 2018 is 75% van de huisartsenpraktijken, 99% van de apotheken en 25% van de ziekenhuizen aangesloten.

De kans is groot dat u met een zorgverlener in aanraking komt die aangesloten is op het LSP. Dit betekent niet dat uw medische gegevens daarmee automatisch in te zien zijn. U geeft daar zelf eerst toestemming voor. Alleen de laatste belangrijke gegevens zijn daarna beschikbaar in het LSP. Vraag aan uw zorgverlener ook of u het dossier mag bekijken. Zo kunt u controleren of er geen onjuistheden in staan, of informatie die voor andere zorgverleners niet direct van belang is.

Toestemming geven kan digitaal, maar u kunt dat ook mondeling doen tijdens een consult bij de huisarts of apotheek. Online toestemming geven of meer lezen over toestemming geven, doet u op de website Volgjezorg. U kunt hier ook een inzage-overzicht aanvragen waarin te zien is welke zorgverleners uw gegevens hebben aangemeld bij het Landelijk Schakelpunt en wie er naar uw gegevens heeft gekeken. U zit trouwens nergens aan vast, want uw toestemming intrekken kan ook, via dezelfde website.

Nadat u toestemming hebt gegeven, staat er onder uw burgerservicenummer in het LSP dat er medische gegevens beschikbaar zijn. Zo weten andere zorgverleners dat zij actuele medische gegevens kunnen opvragen. Zij mogen dat alleen doen als dat nodig is voor een behandeling. En niet elke zorgverlener ziet een 'compleet' dossier. Een waarnemend huisarts kan bijvoorbeeld een samenvatting van uw huisartsendossier inzien, maar een apotheker kan dat niet. Die kan bijvoorbeeld wel bij een overzicht van de meest recente verstrekte geneesmiddelen.

Met het LSP is de medische informatie nog versnipperd. De Patiëntenfederatie NPCF streeft naar een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD). Een elektronisch dossier van de patiënt zelf waarin alle medische gegevens verzameld staan en waarin een patiënt zelf ook aantekeningen kan maken. Denk aan het noteren van bijwerkingen die een bepaald medicijn veroorzaken. Met een persoonlijk gezondheidsdossier is de patiënt beter betrokken en geïnformeerd over zijn eigen zorgproces.

De Patiëntenfederatie ontwikkelt zelf geen PGD, maar stimuleert de zorgsector hier naartoe te werken. Verschillende zorgverleners bieden op eigen initiatief een PGD aan, maar hiermee wordt alsnog maar een stukje van de totale medische geschiedenis vastgelegd. Het doel is uiteindelijk één type PGD waarin de informatie van verschillende zorgverleners komt te staan en wat de patiënt zelf in beheer heeft.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.