Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Foto’s importeren op Mac

Foto's op een Mac zetten
Met de programma's Fotolader en Foto's zet u gemakkelijk foto's van een digitale camera, telefoon of tablet over op de Mac.

Fotolader is een simpel, maar handig programma. Het enige wat het programma doet is foto's importeren op de Mac. Het voordeel is dat u zelf bepaalt waar u de foto's wilt opslaan. Als u foto's via het programma Foto's importeert komen ze ook in dit programma terecht. Met Fotolader kunt u gewoon een Findermap, bijvoorbeeld 'Afbeeldingen', selecteren en daar rechtstreeks de foto's in opslaan.

Importeer zo foto's met het programma Fotolader:

 • Klik op Finder > Apps (macOS 10.15 Catalina of hoger) of Programma's (macOS 10.14 Mojave).
 • Dubbelklik op Fotolader.
 • Verbind het apparaat, bijvoorbeeld een fotocamera of telefoon, met de Mac door middel van de meegeleverde USB-kabel en zet het apparaat aan.
 • Als u een tablet of smartphone aansluit, moet u op het apparaat meestal aangeven dat u de computer vertrouwt. Als het apparaat is beveiligd met een wachtwoord, dan moet u dat eerst invoeren.
 • Op de Mac opent het programma Foto's waarschijnlijk ook automatisch. Sluit dit programma via het kruisje in het rode bolletje om terug te keren naar Fotolader.
 • Links in het venster staat de naam van het aangesloten apparaat. Hebt u meerdere apparaten aangesloten via USB, dan staan hier ook meerdere apparaten. Klik op het juiste apparaat.
 • Rechts verschijnen de foto's die op het apparaat staan. Klik onder in het venster achter 'Importeer naar' op het uitklapmenu en klik op de map waarin u de foto's wilt opslaan. Staat de juiste map er niet tussen? Klik dan op Andere, navigeer naar de juiste map en klik op Kies of Open.

  Importeren met Fotolader
 • Klik op Importeer alles om alle foto's in de map te plaatsen. Wilt u alleen sommige foto's importeren? Klik dan op de foto's, terwijl u de Cmd-toets ingedrukt houdt en klik dan op Importeer.

De foto's zijn geïmporteerd in de geselecteerde map, en hebben in Fotolader een vinkje gekregen.

Bekijk deze stappen ook in onderstaande video:

Begin 2015 introduceerde Apple het fotoprogramma Foto's als vervanging van oudgediende iPhoto. In tegenstelling tot Fotolader is het programma Foto's meer dan alleen een manier om foto's over te zetten naar de Mac. Foto's biedt de mogelijkheid om uw foto's te importeren, beheren en bewerken. Daarnaast werkt het programma via de iCloud-fotobibliotheek samen met uw iPhone, iPad en iCloud.com.

Als u het programma Foto's voor de eerste keer gebruikt doorloopt u eerst onderstaande stappen:

 • Klik op Finder > Apps (macOS 10.15 Catalina of hoger) of Programma's (macOS 10.14 Mojave of lager).
 • Dubbelklik op Foto's.
 • Een introductiescherm opent. Klik op Aan de slag.
 • Maakt u gebruik van iCloud-foto's om foto's te bewaren? Klik dan op Gebruik iCloud-foto's om deze foto's ook te openen in de app Foto's op de Mac.
 • Uw bibliotheek wordt aangemaakt. Dit kan even duren. Klik tot slot op Aan de slag met Foto's.

Importeer zo foto's met het programma Foto's:

 • Standaard opent de Mac gelijk de app Foto's. Is dit niet het geval? Open dan het programma via Finder > Apps of Programma's > Foto's.
 • Verbind het apparaat, bijvoorbeeld een fotocamera of telefoon, met de Mac door middel van de meegeleverde USB-kabel. En zet het apparaat aan.
 • Er verschijnt automatisch een importscherm. Mogelijk dient u het aangesloten toestel eerst te ontgrendelen. U ziet hierop alle foto's die op het aangesloten apparaat staan en nog niet voorkomen in de Foto's-bibliotheek. Klik in de rechterbovenhoek op Importeer alle.

Zodra u de foto's hebt geïmporteerd in het programma Foto's, kunt u ermee aan de slag. Lees in het artikel 'Foto's beheren op Mac' hoe u orde aanbrengt in uw foto's.

Verfraai foto's nog meer door ze te bewerken. In het programma Foto's zijn daar verschillende opties voor. Lees er meer over in het artikel 'Foto's bewerken op de Mac'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.