Zoeken
Menu Zoek

Gmail: instellingen en het adresboek

gmail-instellingen-en-het-adresboek ID13994Gmail is de gratis maildienst van Google, waarmee u via internet kunt e-mailen. In dit artikel behandelen we de instellingen van het programma, de manier waarop e-mail wordt weergegeven en het beheren van het adresboek.
Bent u nog niet bekend met Gmail? Dan is het raadzaam om eerst het artikel ' Gmail: de eerste stappen ' te lezen. Hierin leert u hoe een Gmail-account aanmaakt en een bericht verstuurt.
Om alle stappen in dit deel van de serie zelf te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat u zelf een Gmail-adres hebt. In dit artikel gaan we uit van een voorbeeldadres, namelijk senior.hendrik@gmail.com. Als u de aanwijzingen uit dit artikel volgt met uw eigen Gmail-account, dan staat overal dus uw eigen adres in plaats van het onze.

Op de site van Gmail, www.gmail.com, ziet u na het inloggen uw Postvak IN. Gmail heeft een nieuwe indeling gemaakt voor uw Postvak IN. Uw e-mailberichten worden standaard onderverdeeld in drie tabbladen: 'Primair', 'Sociaal' en 'Reclame'. Nieuwe berichten verschijnen onder een van deze tabbladen. De gedachte hierachter is dat u op deze manier meer overzicht houdt. 

021215_Gmail

Wilt u de tabbladen in uw Postvak IN aanpassen of instellen (als het bij u nog niet automatisch is doorgevoerd), dan gaat u als volgt te werk:

 • Klik in Gmail op het tandwieltje en kies voor Instellingen.
 • Klik vervolgens op het tabblad Postvak IN.
 • Onder het kopje 'Categorieën' kunt u zelf aangegeven hoe u uw Postvak IN wilt instellen. Wilt u geen tabbladen? Dan haalt u alle vinkjes weg. Wilt u bijvoorbeeld wel het tabblad 'Sociaal' in uw Postvak IN? Zet dan een vinkje voor Sociaal.
 • Wilt u uw wijzigingen opslaan? Klik dan op Wijzigingen opslaan.

Wilt u algemene instellingen in uw Gmail aanpassen? Dat kunt u doen in het tabblad 'Algemeen' van de 'Instellingen'. (Zit u niet meer in de 'Instellingen', klik dan rechts op het tandwieltje en kies voor Instellingen > Algemeen.)

 • De instellingen zijn gesorteerd in de vorm van tabbladen, met de volgende titels: 'Algemeen', 'Labels', 'Postvak IN', 'Accounts', 'Filters', 'Doorsturen en POP/IMAP', enz.
 • Het geselecteerde tabblad is lichtgrijs, in dit geval dus 'Algemeen'. U kunt hier allerlei instellingen veranderen, zoals de taal waarin Gmail wordt weergegeven (Nederlands) en het aantal berichten dat u per pagina wilt zien. Ook kunt u hier een handtekening instellen voor onder uw mailberichten. U kunt dit alles naar eigen inzicht wijzigen.
 • Onder aan de pagina vindt u een knop met de tekst 'Wijzigingen opslaan'. Daarmee bewaart u de nieuwe instellingen.
 • Naast het tabblad 'Algemeen' ziet u ook andere tabbladen, zoals 'Labels', 'Postvak IN', 'Accounts', 'Filters', 'Doorsturen', 'Chat' en 'Webclips'. U zult niet alle tabbladen nodig hebben, maar blader er rustig eens doorheen en kijk wat de mogelijkheden zijn.

In Gmail wordt het originele bericht samen met de antwoorden als een 'stapeltje' getoond. Deze stapeltjes worden 'conversaties' genoemd, die u naar believen kunt uitklappen om de eerdere berichten te lezen.
We gaan dit illustreren aan de hand van een voorbeeld in ons senior.hendrik@gmail.com-postvak.

 • In het Postvak IN staat een nieuw berichtje, verstuurd vanuit josmam66@gmail.com. In uw Postvak IN staan natuurlijk andere berichten, het gaat om het principe.
 • Het bericht is vetgedrukt, wat aangeeft dat het nieuw is. Het onderwerp is 'Testberichtje'. Om het te openen, klikken we erop.
 • Om de werking van de conversaties te demonstreren, gaan we dit bericht beantwoorden. Onder aan het bericht staat de tekst 'klik hier als je wilt Beantwoorden of Doorsturen'. Klik hier op Beantwoorden.
  021215_Beantwoorden
 • We typen een tekst en verzenden het bericht met een druk op de knop Verzenden.
  021215_Verzenden

Nu gaan we terug naar het Postvak IN. We zien dat het nieuwste berichtje veranderd is. Dit betekent dat Edwin een bericht heeft gestuurd aan mij (degene die ingelogd is op Gmail, in uw Postvak IN bent u dat natuurlijk zelf…).

Het getal 2 achter de namen betekent dat de totale conversatie bestaat uit 2 berichten, namelijk wat Edwin stuurde, en het antwoord daarop van 'mij'.

Om de gehele conversatie te bekijken, klikken we op 'mij, Edwin (2)'. Nu zien we een overzicht van de ontvangen en verzonden berichten. In het grijze vak het bericht dat we hebben verstuurd, daaronder staat het ontvangen bericht. 

 • Om de eerdere berichten te lezen, klikt u op het grijze vlak.  Het bewuste bericht klapt uit en het grijze vlak verandert in wit. 
 • Door weer op het uitgeklapte bericht te klikken, klapt het weer in en wordt het vlak weer grijs.

Samengevat: in uw Postvak IN staat een overzicht van conversaties. Elke conversatie bestaat uit alle berichten met hetzelfde onderwerp en verstuurd tussen dezelfde personen. U kunt de mails uit- en inklappen om ze te lezen en te beantwoorden.

In het adresboek van Gmail staan de mailadressen van uw contactpersonen.

 • U opent het adresboek door links op Gmail  te klikken en dan op Contacten. Rechts ziet u dan het hoofdvenster. We hebben op dit mailadres nog geen contactpersonen, dus de pagina is leeg.
 • Om iemand toe te voegen, klikt u rechtsonder op de knop Nieuw contact toevoegen021115_NCT.
 • Vul de naam van de betreffende persoon in en klik op Maken.
 • Vul de gegevens in en klik op Opslaan.
 • U vindt de gegevens dan terug onder Contacten.
 • De volgende keer dat u een nieuw bericht maakt, en u de eerste letters van het ingevoerde mailadres typt, zal Gmail het adres automatisch voor u aanvullen.
Auteur: SeniorWeb
Gewijzigd: 2 december 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op zondag 8 januari 2017 16:03:

Lid nummer 351101

Heb in live mail een groot aantal mappen waarin ik ontvangen e-mails bewaar.
Hoe transporteer ik die mappen met inhoud naar gmail.com
Graag Uw oplossing

avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 20 januari 2017 16:40:

Zou u deze vraag aan PCHulp willen stellen?

avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 21 december 2016 11:57:

In gmail wil ik graag een map maken van door mij verstuurde berichten, net als in bijv. Mail van Apple. Door dat conversatie-gedoe is er geen overzicht. Hopelijk helpt SW me verder. Gegroet, A-J

avatar
Sanne_Redactie op donderdag 26 januari 2017 11:29:

Verstuurde berichten vindt u altijd terug in de map 'Verzonden berichten'. Ziet u deze map niet? Klik dan in het linkerrijtje met o.a. Postvak op Meer. Klik daarna op Verzonden berichten.

avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 25 juni 2015 17:04: Ik wil in gmail mappen maken zoals in outlook,maar weet niet hoe het moet. Ik hoop dat u mij kunt helpen. Met vriendelijke groeten Leo freesen
avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 6 november 2015 14:31: Dat gaat zo:
•    Ga met de muisaanwijzer over het menu links, waar ook Inbox staat.
•    Er klappen meer opties open. Klik op Nieuw label maken.
•    Typ een naam en klik op Maken.
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 30 mei 2015 13:58: met ingang van 30-05-15 is mijn nieuwe e-mail nr.193035 e-mail denelzenb@gmail.com de bleek 16 a 7622lj borne
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 11 april 2015 23:07: tabbladen verwijderen macbook ?
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 21 januari 2015 14:53: Ik zou graag al mijn mailadressen in een map doen hoe moet ik dit doen ik ben lid van SeniorWeb Mevr van Keulen van de Beek
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 8 januari 2015 22:32: Hoe verwijder ik een contactpersoon op mijn IPhone 5s in de contacten?
avatar
Ipiet op dinsdag 3 november 2015 13:46:

> Ga naar ,,contacten"
> selecteer ,,contactpersoon"
> tik op ,wijzig" (rechtsboven)
> scrol helemaal naar beneden en tik op ,,verwijderen"

​Met vriendelijke groet Piet 

avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 15 november 2014 15:06: Graag wil ik weten hoe ik mijn contactpersonen (mailadressen) vanuit @home kan copieren naar mijn androit telefoon, zonder ze allemaal apart in te moeten voeren? Hartelijk dank voor uw antwoord. T. Dopstra
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 20 februari 2017 15:19: Uw reactie...
avatar
Kids op dinsdag 9 september 2014 20:35: Even ter aanvulling op mijn eerdere berichtje, ik bedoel een adresboek op mijn ipad . Op de computer heb ik het wel. Gr Gerda
avatar
Kids op dinsdag 9 september 2014 20:30: Kan ik ook een verzendlijst met mail adressen maken? In bedoel een groep b.v. Koor met daarin alle mailadressen? Alvast bedankt, Gerda
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 8 september 2014 15:23: LS, wanneer ik gmail open zie ik nergens een tandwieltje staan. Ik zie ook nergens contacten staan. Ik heb gmail gewoon uit de appstore ingeladen. Zijn er mogelijk meerdere uitvoeringen van gmail? m.vr.gr. Kees Broeder
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 7 juni 2014 16:24: IK heb het zelfde probleem als G.S.Ruiter (Lid nr320598 graag zou ik een antwoord willen ontvangen. Groeten jan Lindeboom.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 13 februari 2014 15:45: Ik beschik over ca.180 email-adressen. Wil overstappen op gmail. Hoe bericht ik dit aan mijn vrienden, kennissen en familie. Hopelijk niet door hen allemaal afzonderlijk een email te moeten sturen. Ik beschik al over een gmail account Namelijk: g.s.ruiter30@gmail.com Vriendelijke groeten G.S. Ruiter Lidnummer 320598
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 2 september 2013 12:29: Mijn vraag:" Hoe maak ik in Gmail een contactgroep
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 22 augustus 2013 12:25: Door Leidy, op donderdag 22 augustus, Hoe kan ik contact personen verwijderen van het adresboek ? b.v.d Leidy.
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 12 februari 2017 18:20: Uw reactie...
avatar
Mans Kremer op zaterdag 17 augustus 2013 15:19: Heeft u of Gmail een handig boekje waar alles instaat? Met vr. groet, Mans Kremer hjkremer@telfort.nl
avatar
giovanni op donderdag 22 maart 2012 16:12: Beste mensen dit artikel is goed maar mijn probleem is hoe krijg ik contactpersen verwijderd????
avatar
PuckB op zaterdag 7 januari 2012 11:38: Kunt u ook info geven over: een adres annuleren uit adressenboek? Dank u.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 30 december 2011 11:27: Had graag ook informatie gelezen over hoe het adresboek vanuit Outlook (Express) te kopieren is naar gmail.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.