Menu Zoek

Gmail: instellingen en het adresboek

gmail-instellingen-en-het-adresboek ID13994Gmail is de gratis maildienst van Google, waarmee u via internet kunt e-mailen. In dit artikel behandelen we de instellingen van het programma, de manier waarop e-mail wordt weergegeven en het beheren van het adresboek.
Bent u nog niet bekend met Gmail? Dan is het raadzaam om eerst het artikel ' Gmail: de eerste stappen ' te lezen. Hierin leert u hoe een Gmail-account aanmaakt en een bericht verstuurt.
Om alle stappen in dit deel van de serie zelf te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat u zelf een Gmail-adres hebt. In dit artikel gaan we uit van een voorbeeldadres, namelijk senior.hendrik@gmail.com. Als u de aanwijzingen uit dit artikel volgt met uw eigen Gmail-account, dan staat overal dus uw eigen adres in plaats van het onze.

Op de site van Gmail, www.gmail.com, ziet u na het inloggen uw Postvak IN. Gmail heeft een nieuwe indeling gemaakt voor uw Postvak IN. Uw e-mailberichten worden standaard onderverdeeld in drie tabbladen: 'Primair', 'Sociaal' en 'Reclame'. Nieuwe berichten verschijnen onder een van deze tabbladen. De gedachte hierachter is dat u op deze manier meer overzicht houdt. 

021215_Gmail

Wilt u de tabbladen in uw Postvak IN aanpassen of instellen (als het bij u nog niet automatisch is doorgevoerd), dan gaat u als volgt te werk:

 • Klik in Gmail op het tandwieltje en kies voor Instellingen.
 • Klik vervolgens op het tabblad Postvak IN.
 • Onder het kopje 'Categorieën' kunt u zelf aangegeven hoe u uw Postvak IN wilt instellen. Wilt u geen tabbladen? Dan haalt u alle vinkjes weg. Wilt u bijvoorbeeld wel het tabblad 'Sociaal' in uw Postvak IN? Zet dan een vinkje voor Sociaal.
 • Wilt u uw wijzigingen opslaan? Klik dan op Wijzigingen opslaan.

Wilt u algemene instellingen in uw Gmail aanpassen? Dat kunt u doen in het tabblad 'Algemeen' van de 'Instellingen'. (Zit u niet meer in de 'Instellingen', klik dan rechts op het tandwieltje en kies voor Instellingen > Algemeen.)

 • De instellingen zijn gesorteerd in de vorm van tabbladen, met de volgende titels: 'Algemeen', 'Labels', 'Postvak IN', 'Accounts', 'Filters', 'Doorsturen en POP/IMAP', enz.
 • Het geselecteerde tabblad is lichtgrijs, in dit geval dus 'Algemeen'. U kunt hier allerlei instellingen veranderen, zoals de taal waarin Gmail wordt weergegeven (Nederlands) en het aantal berichten dat u per pagina wilt zien. Ook kunt u hier een handtekening instellen voor onder uw mailberichten. U kunt dit alles naar eigen inzicht wijzigen.
 • Onder aan de pagina vindt u een knop met de tekst 'Wijzigingen opslaan'. Daarmee bewaart u de nieuwe instellingen.
 • Naast het tabblad 'Algemeen' ziet u ook andere tabbladen, zoals 'Labels', 'Postvak IN', 'Accounts', 'Filters', 'Doorsturen', 'Chat' en 'Webclips'. U zult niet alle tabbladen nodig hebben, maar blader er rustig eens doorheen en kijk wat de mogelijkheden zijn.

In Gmail wordt het originele bericht samen met de antwoorden als een 'stapeltje' getoond. Deze stapeltjes worden 'conversaties' genoemd, die u naar believen kunt uitklappen om de eerdere berichten te lezen.
We gaan dit illustreren aan de hand van een voorbeeld in ons senior.hendrik@gmail.com-postvak.

 • In het Postvak IN staat een nieuw berichtje, verstuurd vanuit josmam66@gmail.com. In uw Postvak IN staan natuurlijk andere berichten, het gaat om het principe.
 • Het bericht is vetgedrukt, wat aangeeft dat het nieuw is. Het onderwerp is 'Testberichtje'. Om het te openen, klikken we erop.
 • Om de werking van de conversaties te demonstreren, gaan we dit bericht beantwoorden. Onder aan het bericht staat de tekst 'klik hier als je wilt Beantwoorden of Doorsturen'. Klik hier op Beantwoorden.
  021215_Beantwoorden
 • We typen een tekst en verzenden het bericht met een druk op de knop Verzenden.
  021215_Verzenden

Nu gaan we terug naar het Postvak IN. We zien dat het nieuwste berichtje veranderd is. Dit betekent dat Edwin een bericht heeft gestuurd aan mij (degene die ingelogd is op Gmail, in uw Postvak IN bent u dat natuurlijk zelf…).

Het getal 2 achter de namen betekent dat de totale conversatie bestaat uit 2 berichten, namelijk wat Edwin stuurde, en het antwoord daarop van 'mij'.

Om de gehele conversatie te bekijken, klikken we op 'mij, Edwin (2)'. Nu zien we een overzicht van de ontvangen en verzonden berichten. In het grijze vak het bericht dat we hebben verstuurd, daaronder staat het ontvangen bericht. 

 • Om de eerdere berichten te lezen, klikt u op het grijze vlak.  Het bewuste bericht klapt uit en het grijze vlak verandert in wit. 
 • Door weer op het uitgeklapte bericht te klikken, klapt het weer in en wordt het vlak weer grijs.

Samengevat: in uw Postvak IN staat een overzicht van conversaties. Elke conversatie bestaat uit alle berichten met hetzelfde onderwerp en verstuurd tussen dezelfde personen. U kunt de mails uit- en inklappen om ze te lezen en te beantwoorden.

In het adresboek van Gmail staan de mailadressen van uw contactpersonen.

 • U opent het adresboek door links op Gmail  te klikken en dan op Contacten. Rechts ziet u dan het hoofdvenster. We hebben op dit mailadres nog geen contactpersonen, dus de pagina is leeg.
 • Om iemand toe te voegen, klikt u rechtsonder op de knop Nieuw contact toevoegen021115_NCT.
 • Vul de naam van de betreffende persoon in en klik op Maken.
 • Vul de gegevens in en klik op Opslaan.
 • U vindt de gegevens dan terug onder Contacten.
 • De volgende keer dat u een nieuw bericht maakt, en u de eerste letters van het ingevoerde mailadres typt, zal Gmail het adres automatisch voor u aanvullen.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.