Zoeken
Menu Zoek

Google Maps

Ook een route plannen kan digitaal met Google Maps

Met Google Maps kunt u plattegronden en satellietfoto's bekijken. Het is een handige site om adressen op te zoeken en routes te plannen. Sinds enige tijd kunt u zelfs het lokale weer en de verkeersinformatie opzoeken.

Google Maps is bezig met een vernieuwingsslag. U kunt daardoor twee situaties tegenkomen wanneer u maps.google.nl bezoekt. Ziet u een landkaart met rechtsonderin een plus- en een minteken? Dan is de nieuwe versie van Google Maps bij u actief. Ziet u echter een landkaart met linksboven een schuifbalk met een plus- en een minteken, dan gebruikt u de oude versie. Klik in dat geval links op de blauwe knop Nu downloaden. Ziet u deze knop niet, klik dan eerst op het grijze pijltje linksboven

De eerste keer dat u de nieuwe versie van Google Maps opent, krijgt een welkomstvenster te zien met uitleg. U kunt door deze uitleg heen bladeren middels de blauwe pijltjes links en rechts van het venster. Op de laatste pagina kunt u ervoor kiezen een rondleiding te volgen langs de nieuwe functies van Google Maps. Wilt u dit, klik dan op 'Rondleiding volgen'. Wij klikken op Breng me naar de kaart.

20140227_googlemaps_nieuweversie

De openingspagina van Google Maps toont een landkaart met een aantal navigatie-opties. Naast deze landkaart-weergave, biedt Google Maps ook een satellietfoto-weergave aan.

U kunt de satellietfoto-weergave activeren door linksonder te klikken op Satelliet. De knop links onderin heet nu 'Kaart'. Als u er weer op klikt, wordt de landkaart-weergave weer actief. Zo kunt u naar believen schakelen tussen de twee weergaven. 

Om de overzichtskaart heen ziet u allerlei andere opties en knoppen. Helemaal bovenaan staat de zoekbalk. Daarin kunt u een adres intypen. Rechts van de zoekbalk staat het pictogram van een pijl. Dat is de optie 'Routebeschrijving', hiermee kunt u een route plannen.

Rechtsonderin op de kaart staan een oranje mannetje en een plus- en minteken. Het oranje mannetje is voor de functie StreetView, waarover u verderop meer leest. Met het plus- en minteken kunt u in- en uitzoomen op de kaart.

071015_GoogleMaps_Overzicht

Linksboven in de zoekbalk kunt u klikken op de afbeelding met de drie strepen. Door hierop te klikken worden enkele opties zichtbaar:

 • 'Verkeer'. Als u hier op klikt, ziet u actuele verkeersinformatie. Meer informatie leest u verderop.
 • 'Fietsen'. Hiermee ziet u fietsroutes, fietspaden, fietsvriendelijke wegen en onverharde paden.
 • 'Terrein'. Als u hier op klikt, kunt u de hoogte- en laagteverschillen van het landschap bekijken.
 • 'Mijn bijdragen'. Hier kunt u uw geüploade foto's bekijken en informatie lezen over hoe u foto's plaats op de kaart.
 • 'Kaart delen en insluiten'. Hiermee kunt u de hyperlink van het kaartje van een bepaalde locatie kopiëren. Bijvoorbeeld om op een website te zetten of aan iemand door te sturen. U krijgt hier de mogelijkheid om dit via e-mail te doen.
 • 'Geschiedenis'. Bent u ingelogd met een Google-account, dan kunt u hier bekijken waar u naar gezocht hebt. Binnen de zoekmachine Google en Google Maps.
 • 'Zoekinstellingen'. Bent u ingelogd met een Google-account, dan kunt u hier uw locatiegegevens opslaan. Dit kan handig zijn om direct een route te berekenen vanaf uw huidige locatie. U kunt er uit privacy-overwegingen ook voor kiezen om dit niet te doen.

Een adres zoeken gaat eenvoudig met Google Maps. Typ alle gegevens die u hebt in de zoekbalk. Scheid daarbij adres en woonplaats door een komma. U hebt niet altijd de complete adresgegevens nodig: 'Stationsweg 1, Laren' wordt gevonden, maar ook 'Stationsweg, Laren'. Het adres van bus- en treinstations hoeft u niet te kennen: typ enkel 'busstation', Utrecht' of 'centraal station, Utrecht', en Google vindt het. Om het zoeken te beginnen drukt u op Enter-toets na het typen of klikt u op de knop met het vergrootglas.

Soms denkt Google dat er meerdere resultaten zijn voor de zoekopdracht. Tijdens het typen van een adres verschijnen alle mogelijke zoekresultaten als lijst onder de zoekbalk. U kunt het juiste resultaat aanklikken om er naartoe te gaan. Het kan ook zijn dat Google meerdere resultaten vindt nadat u op de Enter-toets of op de knop met vergrootglas hebt gedrukt. De resultaten worden met een rood pictogram aangegeven. U kunt er naartoe gaan door op het pictogram te klikken.

071015_GoogleMaps_Straat

In Google Maps kunt u een route plannen door met de muisaanwijzer op de zoekbalk te gaan staan en op Routebesch... te klikken. Een route plannen met Google Maps wijkt niet wezenlijk af van de procedure in andere online routeplanners: u vult een start- en eindpunt in en Google Maps toont u de route. Bijzonder is wel dat u kunt kiezen uit een autoroute, een ov-route, een wandelroute, een fietsroute en een route per vliegtuig. Op die manier kunt u bijvoorbeeld ook een leuke stadswandeling plannen. Een route (met de auto) plant u als volgt:

 • Klik op de knop met het plaatje van de auto.
 • Vul bij 'Kies een vertrekpunt of klik op de kaart' uw vertrekpunt in. In plaats van het adres te typen kunt u ook het vertrekpunt op de kaart aanklikken. Het adres wordt dan automatisch ingevuld.
 • Vul bij 'Kies een bestemming' uw bestemming in. U kunt de bestemming wederom ook op de kaart aanklikken.

De mogelijke routes worden op de kaart en als lijst onder de zoekbalk getoond. De geselecteerde route wordt in het blauw op de kaart getoond. Als er andere mogelijke routes zijn, worden deze in het grijs getoond. U kunt een andere route selecteren door erop te klikken op de kaart of in de lijst onder de zoekbalk. U kunt de tekstuele routebeschrijving bekijken door onder de zoekbalk te klikken op Details. Klik op een cijfer naast de tekstbeschrijving om in de kaart in te zoomen op het bijbehorende gedeelte van de route.

071015_GoogleMaps_Route

Streetview is Engels voor 'straatbeeld' en dit is een goed beschrijving van dit deel van Google Maps. U kunt ermee door een 3D-omgeving 'rondlopen' alsof u echt op een bepaalde locatie bent. U kunt door een straat in een andere stad 'wandelen' en om u heen kijken. Deze functie plakt foto's aan elkaar om een realistische weergave van een bepaalde omgeving te geven. In de meeste grote steden van Nederland is de functie te gebruiken. Heel handig als u zich een beeld wilt vormen van een bepaalde omgeving, voor u er echt naartoe gaat. Zo werkt dit:

 • Zoek een adres op.
 • Klik op het plaatje van het oranje mannetje en houd de linkermuisknop ingedrukt.
 • Sleep het mannetje naar de locatie die u wilt bekijken.
 • Als Streetview daar actief is, ziet u dikke blauwe lijnen in de kaart getekend.
 • Laat de muisknop los om het mannetje op de locatie te plaatsen.
 • Streetview opent en u ziet de 3D-omgeving.
20140305_maps_4

Binnen Streetview kunt u 'wandelen' en om u heen kijken. Als er van een straat meer foto's zijn, ziet u een pijl wanneer u met de muisaanwijzer over de straat beweegt. Klik op een plek waar een pijl zichtbaar is om in die richting te bewegen. Om u heen kijken doet u met de muis. U klikt ergens op de kaart en houdt de muisknop ingedrukt. Dan beweegt u de muis naar links, rechts, op of neer. De kaart beweegt met u mee. Als u klaar bent met bewegen laat u de muisknop los. U kunt zich op deze manier omdraaien binnen Streetview en de andere kant opgaan als het ware.

Links onderin beeld staat een klein deel van de plattegrond. Daarmee kunt u zich een beetje oriënteren. U sluit deze weergave door te klikken op het grijze pijltje linksboven in Streetview, naast het adres. Dan keert u weer terug naar de normale kaart.

Een vrij nieuwe toevoeging van Google Maps is de functie om het weer en de verkeersinformatie te zien. U zoekt eerst een locatie of route op waarvan u deze gegevens wilt weten. Dan klikt u in de menubalk op de afbeelding met de drie strepen. Vervolgens klikt u op Verkeer en de verkeersinformatie wordt op de kaart zelf ingetekend. De kleur rood op een bepaalde weg geeft aan dat er opstoppingen zijn en bij groen rijdt alles lekker door. U kunt kiezen of u wilt zien hoe het verkeer op dit moment is of hoe het in het algemeen is. Klik daarvoor onderaan de pagina op 'Live verkeersinformatie' en selecteer  'Live verkeersinformatie' of 'Typisch verkeer'. Kiest u 'Typisch verkeer' dan kunt u aangeven van welke dag en welke tijd u de typische verkeerssituatie wilt zien. Om de verkeersfunctie uit te schakelen, klikt u weer op de afbeelding met de drie streepjes en vervolgens op Verkeer.

071015_GoogleMaps_Verkeersinformatie

Google Maps is een handige site waar u veel plezier van kunt hebben. Probeer alle functies gewoon eens uit op uw gemak en kijk welke opties u het best bevallen. Niet iedereen zal behoefte hebben om alles te gebruiken maar zeker de opties om een adres op te zoeken of een route te plannen zijn heel handig.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.