Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 11 oktober 2021

Google Maps

Ook een route plannen kan digitaal met Google Maps

Met Google Maps kunt u plattegronden en satellietfoto's bekijken. Het is een handige site om adressen op te zoeken en routes te plannen. Sinds enige tijd kunt u zelfs het lokale weer en de verkeersinformatie opzoeken.

De openingspagina van Google Maps toont een landkaart met een aantal navigatie-opties. Naast deze landkaart-weergave, biedt Google Maps ook een satellietfoto-weergave aan.

U kunt de satellietfoto-weergave activeren door linksonder te klikken op Satelliet. De knop links onderin heet nu 'Kaart'. Als u er weer op klikt, wordt de landkaart-weergave weer actief. Zo kunt u naar believen schakelen tussen de twee weergaven.

Om de overzichtskaart heen ziet u allerlei andere opties en knoppen. Helemaal bovenaan staat de zoekbalk. Daarin kunt u een adres intypen. Rechts van de zoekbalk staat het pictogram van een pijl. Dat is de optie 'Routebeschrijving', hiermee kunt u een route plannen.

Rechtsonderin op de kaart staan een oranje mannetje en een plus- en minteken. Het oranje mannetje is voor de functie StreetView, waarover u verderop meer leest. Met het plus- en minteken kunt u in- en uitzoomen op de kaart.

Het overzicht van Google Maps

Linksboven in de zoekbalk kunt u klikken op de afbeelding met de drie strepen. Door hierop te klikken worden enkele opties zichtbaar:

  • 'Satelliet'. Als u hier op klikt, activeert u de satellietfoto-weergave.
  • 'Terrein'. Als u hier op klikt, kunt u de hoogte- en laagteverschillen van het landschap bekijken.
  • 'Verkeer'. Als u hier op klikt, ziet u actuele verkeersinformatie. Meer informatie leest u verderop.
  • 'Fietsen'. Hiermee ziet u fietsroutes, fietspaden, fietsvriendelijke wegen en onverharde paden.
  • 'Locatie delen'. Hiermee kunt u uw huidige locatie delen met anderen. Hiervoor moet u wel ingelogd zijn.
  • 'Mijn plaatsen'. Hiermee kunt u de plaatsen die u hebt opgeslagen of hebt bezocht bekijken.
  • 'Mijn bijdragen'. Hier kunt u uw geüploade foto's bekijken en informatie lezen over hoe u foto's plaats op de kaart.
  • 'Mijn tijdlijn'. Bekijk de routes die u hebt afgelegd.
  • 'Kaart delen of insluiten'. Hiermee kunt u de hyperlink van het kaartje van een bepaalde locatie kopiëren. Bijvoorbeeld om op een website te zetten of aan iemand door te sturen. U krijgt hier de mogelijkheid om dit via e-mail te doen.
  • 'Afdrukken'. Druk de routebeschrijving af op papier.
  • 'Zoekinstellingen'. Bent u ingelogd met een Google-account, dan kunt u hier uw locatiegegevens opslaan. Dit kan handig zijn om direct een route te berekenen vanaf uw huidige locatie. U kunt er uit privacy-overwegingen ook voor kiezen om dit niet te doen.
  • 'Geschiedenis'. Bent u ingelogd met een Google-account, dan kunt u hier bekijken waar u naar gezocht hebt. Binnen de zoekmachine Google en Google Maps.

Een adres zoeken gaat eenvoudig met Google Maps. Typ alle gegevens die u hebt in de zoekbalk. Scheid daarbij adres en woonplaats door een komma. U hebt niet altijd de complete adresgegevens nodig: 'Stationsweg 1, Laren' wordt gevonden, maar ook 'Stationsweg, Laren'. Het adres van bus- en treinstations hoeft u niet te kennen: typ enkel 'busstation', Utrecht' of 'centraal station, Utrecht', en Google vindt het. Om het zoeken te beginnen drukt u op Enter-toets na het typen of klikt u op de knop met het vergrootglas.

Soms denkt Google dat er meerdere resultaten zijn voor de zoekopdracht. Tijdens het typen van een adres verschijnen alle mogelijke zoekresultaten als lijst onder de zoekbalk. U kunt het juiste resultaat aanklikken om er naartoe te gaan. Het kan ook zijn dat Google meerdere resultaten vindt nadat u op de Enter-toets of op de knop met vergrootglas hebt gedrukt. De resultaten worden met een rood pictogram aangegeven. U kunt er naartoe gaan door op het pictogram te klikken.
Adres zoeken

In Google Maps kunt u een route plannen door op het pictogram van 'Routebeschrijving'Routebeschrijving te klikken. Een route plannen met Google Maps wijkt niet wezenlijk af van de procedure in andere online routeplanners: u vult een start- en eindpunt in en Google Maps toont u de route. Bijzonder is wel dat u kunt kiezen uit een autoroute, een ov-route, een wandelroute, een fietsroute en een route per vliegtuig. Op die manier kunt u bijvoorbeeld ook een leuke stadswandeling plannen. Een route (met de auto) plant u als volgt:

  • Klik op de knop met het plaatje van de auto.
  • Vul bij 'Kies een vertrekpunt of klik op de kaart' uw vertrekpunt in. In plaats van het adres te typen kunt u ook het vertrekpunt op de kaart aanklikken. Het adres wordt dan automatisch ingevuld.
  • Vul bij 'Kies een bestemming of klik op de kaart' uw bestemming in. U kunt de bestemming wederom ook op de kaart aanklikken.
  • Druk op het toetsenbord op de Enter-toets.

De mogelijke routes worden op de kaart en als lijst onder de zoekbalk getoond. De geselecteerde route wordt in het blauw op de kaart getoond. Als er andere mogelijke routes zijn, worden deze in het grijs getoond. U kunt een andere route selecteren door erop te klikken op de kaart of in de lijst onder de zoekbalk. U kunt de tekstuele routebeschrijving bekijken door onder de zoekbalk te klikken op Details. Klik op een cijfer naast de tekstbeschrijving om in de kaart in te zoomen op het bijbehorende gedeelte van de route.
Route plannen

Streetview is Engels voor 'straatbeeld' en dit is een goede beschrijving van dit deel van Google Maps. U kunt ermee door een 3D-omgeving 'rondlopen' alsof u echt op een bepaalde locatie bent. U kunt door een straat in een andere stad 'wandelen' en om u heen kijken. Deze functie plakt foto's aan elkaar om een realistische weergave van een bepaalde omgeving te geven. In de meeste grote steden van Nederland is de functie te gebruiken. Heel handig als u zich een beeld wilt vormen van een bepaalde omgeving, voor u er echt naartoe gaat. Zo werkt dit:

  • Zoek een adres op.
  • Klik op het plaatje van het oranje mannetje en houd de linkermuisknop ingedrukt.
  • Sleep het mannetje naar de locatie die u wilt bekijken.
  • Als Streetview daar actief is, ziet u dikke blauwe lijnen in de kaart getekend.
  • Laat de muisknop los om het mannetje op de locatie te plaatsen.
  • Streetview opent en u ziet de 3D-omgeving.
    Streetview

Binnen Streetview kunt u 'wandelen' en om u heen kijken. Als er van een straat meer foto's zijn, ziet u een pijl wanneer u met de muisaanwijzer over de straat beweegt. Klik op een plek waar een pijl zichtbaar is om in die richting te bewegen. Om u heen kijken doet u met de muis. U klikt ergens op de kaart en houdt de muisknop ingedrukt. Dan beweegt u de muis naar links, rechts, op of neer. De kaart beweegt met u mee. Als u klaar bent met bewegen laat u de muisknop los. U kunt zich op deze manier omdraaien binnen Streetview en de andere kant opgaan als het ware.

Links onderin beeld staat een klein deel van de plattegrond. Daarmee kunt u zich een beetje oriënteren. U sluit deze weergave door te klikken op het grijze pijltje linksboven in Streetview, naast het adres. Dan keert u weer terug naar de normale kaart.

Bekijk in Google Maps ook het weer en de verkeersinformatie. U zoekt eerst een locatie of route op waarvan u deze gegevens wilt weten. Dan klikt u in de menubalk op de afbeelding met de drie strepen. Vervolgens klikt u op Verkeer en de verkeersinformatie wordt op de kaart zelf ingetekend. De kleur rood op een bepaalde weg geeft aan dat er opstoppingen zijn en bij groen rijdt alles lekker door. U kunt kiezen of u wilt zien hoe het verkeer op dit moment is of hoe het in het algemeen is. Klik daarvoor onderaan de pagina op Live verkeersinformatie en selecteer Live verkeersinformatie of Typisch verkeer. Kiest u 'Typisch verkeer' dan kunt u aangeven van welke dag en welke tijd u de typische verkeerssituatie wilt zien. Om de verkeersfunctie uit te schakelen, klikt u weer op de afbeelding met de drie streepjes en vervolgens op Verkeer.
Verkeer

Google Maps is een handige site waar u veel plezier van kunt hebben. Probeer alle functies gewoon eens uit op uw gemak en kijk welke opties u het best bevallen. Niet iedereen zal behoefte hebben om alles te gebruiken maar zeker de opties om een adres op te zoeken of een route te plannen zijn heel handig.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.