Menu Zoek

Google Maps: fietsroute plannen

Fietsroute plannen met Google Maps. Foto: Koos Busters/Nationale Beeldbank

Ook voor het plannen van een fietsroute, kunt u tegenwoordig bij Google Maps terecht. Maar hoe werkt het precies?

 • Ga naar de website maps.google.nl
 • U ziet een plattegrond van Nederland. Ga met de muisaanwijzer op de zoekbalk staan en klik in het vak dat opent op Routebeschrijving.
  Afbeelding van scherm
 • Onder 'Routebeschrijving' ziet u verschillende pictogrammen: een auto, bus, mannetje, fiets en een vliegtuig. Klik op de afbeelding van de fiets.
  Afbeelding van scherm

U ziet twee typevelden. De bovenste is voor het vertrekpunt, de onderste voor de bestemming.

 • Klik bij 'Kies een vertrekpunt of klik op de kaart' en typ hier uw vertrekpunt. Dit kan een huisadres zijn, maar bijvoorbeeld ook alleen een woonplaats. U kunt het vertrekpunt ook aanklikken op de kaart. Het adres wordt automatisch in het veld ingevuld.
 • Klik bij 'Kies een bestemming' en typ uw bestemming. Ook hier kunt u de locatie aanklikken op de kaart.
  Afbeelding van scherm
  Google Maps herkent veel punten en geeft u tijdens het typen suggesties waar u op kunt klikken. Wanneer Google Maps uw locatie niet direct herkent, geeft de site locaties weer die u mogelijk bedoelt. Hier moet u dan een keuze uit maken door er een aan te klikken.
U kunt natuurlijk ook gewoon een leuk rondje fietsen vanaf uw huis. Dan is het vertrek- en eindpunt hetzelfde, maar hebt u nog een verste punt nodig. Wilt u een extra bestemming opnemen in uw route, klik dan op het plusteken onder de bestemming.
Afbeelding van scherm
U kunt nu bij 'Kies een bestemming of klik op de kaart' weer het startpunt van uw fietsroute intypen, zodat u daar weer terugkeert.
Afbeelding van scherm

Wanneer u de locaties naar wens hebt ingevuld, kunt u de voorgestelde route bekijken. De fietsroutes zijn nog in ontwikkeling. Het kan zijn dat nog niet alle beschikbare fietspaden worden gebruikt.

 • Op de kaart ziet u de route in een blauwe lijn.
 • U kunt verder inzoomen op de route door op het plusteken rechtsonder in beeld te klikken.
 • Om de tekstuele beschrijving van de route te zien, klikt u op Details.
  Afbeelding van scherm
 • U kunt nu de gehele beschrijving van de route zien.
  Afbeelding van scherm
 • Wilt u op de kaart in te zoomen op het bijbehorend gedeelte van de route, klik dan in de beschrijving op de desbetreffende wegwijzing. 

Wilt u op pad kunnen met deze routebeschrijving, dan moet u deze kunnen meenemen. Dit doet u door de routebeschrijving te printen.

 • Klik boven de routebeschrijving in tekst, op de afbeelding van de printer Printen. U krijgt twee opties te zien: 'Afdrukken met kaarten' en 'Alleen tekst afdrukken'. Met 'Afdrukken met kaarten' krijgt u bij verschillende punten een kaart of foto van de locatie te zien. Dit kan handig zijn als u ergens onbekend bent, maar bij een lange route verbruikt u wel veel papier.
 • In het venster dat opent kunt u, afhankelijk van uw printer, verschillende zaken instellen.
 • Alles naar wens? Klik dan op Afdrukken.

Wilt u meer weten over het gebruik van Google Maps, lees dan het artikel 'Google Maps'.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.