Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Google Maps: fietsroute plannen

Fietsroute plannen met Google Maps. Foto: Koos Busters/Nationale Beeldbank

Ook voor het plannen van een fietsroute, kunt u tegenwoordig bij Google Maps terecht. Maar hoe werkt het precies?

 • Ga naar de website maps.google.nl
 • U ziet een plattegrond van Nederland. Ga met de muisaanwijzer op de zoekbalk staan en klik in het vak dat opent op Routebeschrijving.
  Routebeschrijving
 • Onder 'Routebeschrijving' ziet u verschillende pictogrammen: een auto, bus, mannetje, fiets en een vliegtuig. Klik op de afbeelding van de fiets.
  Routebeschrijving voor fietsers

U ziet twee typevelden. De bovenste is voor het vertrekpunt, de onderste voor de bestemming.

 • Klik op Kies een vertrekpunt of klik op de kaart en typ uw vertrekpunt. Dit kan een huisadres zijn, maar bijvoorbeeld ook alleen een woonplaats. U kunt het vertrekpunt ook aanklikken op de kaart. Het adres wordt automatisch in het veld ingevuld.
 • Klik op Kies een bestemming of klik op de kaart en typ uw bestemming. Ook hier kunt u de locatie aanklikken op de kaart.
  Routebeschrijving maken
  Google Maps herkent veel punten en geeft u tijdens het typen suggesties waar u op kunt klikken. Wanneer Google Maps uw locatie niet direct herkent, geeft de site locaties weer die u mogelijk bedoelt. Hier moet u dan een keuze uit maken door er een aan te klikken.
U kunt natuurlijk ook gewoon een leuk rondje fietsen vanaf uw huis. Dan is het vertrek- en eindpunt hetzelfde, maar hebt u nog een verste punt nodig. Wilt u een extra bestemming opnemen in uw route, klik dan op het plusteken onder de bestemming (iOS) of op de drie puntjes rechts bovenaan.

Bestemming toevoegen
U kunt nu bij 'Kies een bestemming of klik op de kaart' weer het startpunt van uw fietsroute intypen, zodat u daar weer terugkeert.
Extra bestemming toevoegen

Wanneer u de locaties naar wens hebt ingevuld, kunt u de voorgestelde route bekijken. De fietsroutes zijn nog in ontwikkeling. Het kan zijn dat nog niet alle beschikbare fietspaden worden gebruikt.

 • Op de kaart ziet u de route in een blauwe lijn.
 • U kunt verder inzoomen op de route door op het plusteken rechtsonder in beeld te klikken.
 • Om de tekstuele beschrijving van de route te zien, klikt u op Details.
  Details van reis bekijken
 • U kunt nu de gehele beschrijving van de route zien.
  Beschrijving van de route
 • Wilt u op de kaart inzoomen op het bijbehorend gedeelte van de route, klik dan in de beschrijving op de desbetreffende wegwijzing.

Wilt u op pad kunnen met deze routebeschrijving, dan moet u deze kunnen meenemen. Dit doet u door de routebeschrijving te printen.

 • Klik boven de beschreven routebeschrijving op de afbeelding van de printer Printen. U krijgt twee opties te zien: 'Afdrukken met kaarten' en 'Alleen tekst afdrukken'. Met 'Afdrukken met kaarten' krijgt u bij verschillende punten een kaart of foto van de locatie te zien. Dit kan handig zijn als u ergens onbekend bent, maar bij een lange route verbruikt u wel veel papier.
 • In het venster dat opent kunt u, afhankelijk van uw printer, verschillende zaken instellen.
 • Alles naar wens? Klik dan op Afdrukken.

Wilt u meer weten over het gebruik van Google Maps, lees dan het artikel 'Google Maps'.

Gebruik onderweg eventueel een offline kaart van Google Maps op uw smartphone, om zo zonder internetverbinding via GPS in de gaten te houden waar u bent. Lees daarvoor de tip 'Navigeren op de fiets'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.