Zoeken
Menu Zoek

Hartenjagen (Windows 7)

Het kaartspelletje Hartenjagen wordt al sinds jaar en dag gespeeld door jong en oud. Als u de spelregels eenmaal onder de knie hebt, is het een spannend spel waarbij geluk en strategie een belangrijke rol spelen. 
Om het spel te starten, klikt u in Windows 7 op de Start -knop. Klik dan op Alle programma’s > Ontspanning . De spelletjesmap van Windows opent. Klik op Hartenjagen om het spel te openen

Hartenjagen is een op slagen gebaseerd kaartspel waarin u moet zien om uw kaarten kwijt te raken zonder dat u punten krijgt. Een slag is de groep kaarten die elke speler in elke ronde neerlegt. U krijgt punten wanneer u een slag haalt die harten of de schoppenvrouw bevat.

Hartenjagen wordt gespeeld met vier spelers. Zodra één speler meer dan 100 punten heeft, is het spel afgelopen. De speler met de minste punten is de winnaar.

vista hartenjagen groot

Het speelveld bestaat uit drie fictieve spelers en uzelf onderaan. Meteen aan het begin krijgt u de kaarten gedeeld. Kies drie kaarten om door te geven aan een tegenstander (alleen in elke vierde speelronde worden geen kaarten doorgegeven).

U selecteert een kaart door op die kaart te klikken. Als u de selectie van een kaart wilt opheffen, klikt u nogmaals op die kaart. De speler die klaver twee heeft, begint het spel door met die kaart uit te komen.

Elke speler speelt nu, met de wijzers van de klok mee, een kaart door op de gewenste kaart te klikken. Het is verplicht kleur te bekennen, dat wil zeggen een kaart te spelen in dezelfde kleur als de kaart waarmee is uitgekomen. Als dat niet mogelijk is, mag een willekeurige kaart worden gespeeld. In de eerste slag is het echter niet toegestaan de schoppenvrouw of een hartenkaart te spelen.

De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld in de kleur waarmee is uitgekomen, krijgt de slag. Die speler komt vervolgens uit met een nieuwe kaart. U kunt pas uitkomen met harten als harten al is bijgelegd. Harten zijn bijgelegd wanneer in de vorige slag een hartenkaart is gespeeld.

  •  Haal slagen met uw hoogste kaart. Als bent gedwongen om een slag te halen, kunt u dit het beste met uw hoogste kaart doen. Gebruik de laagste kaart in uw hand vervolgens om uit te komen.  
  • Geef kaarten met hoge waarden weg. Bij spelronden die beginnen met het doorgeven van kaarten aan een tegenstander, is het verstandig hoge kaarten zoals azen en figuren weg te geven. In de eerste speelronde geeft u drie kaarten door aan de speler links van u, daarna aan de speler tegenover u en ten slotte aan de speler rechts van u.
  • Speel hoge kaarten aan het begin van het spel uit.
Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruis rechtsboven.
Auteur: SB
Gewijzigd: 23 augustus 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Bennie op woensdag 11 september 2013 19:07: kan harten jagen niet op app kijgen
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 27 maart 2013 16:10: Ik kan geen gratis golfspellen vinden. Is het mogelijk dat ik een te oude versie van window,s heb, en zo ja wat is er aan te doen. Met groet Guus de Haan
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 28 november 2012 10:24: Op mijn vorige computer met XP kan je via internet met anderen hartenhjagen. Met windows 7 luikt mij het niet. Is er wl een oplossing hiervoor???
avatar
5628AA op vrijdag 9 november 2012 18:25: Kan dit spel ook op de ipad gespeeld worden.?
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 16 januari 2011 15:03: Leek me leuk om het spel te spelen... maar een beetje lastig om verder te komen zonder STARTknop! Christa.
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 31 oktober 2010 23:51: linksonder ha ha
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 10 oktober 2010 13:12: geweldig , maar waar is de startknop
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 1 juli 2010 16:42: zie vorige reakties
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 21 juni 2010 17:35: waar is de start knop ?
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 19 juni 2010 21:18: Sorry hoor zit me rot te zoeken naar de knop start. Leuk spel niet te vinden dus. Groetjes Marty.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.