SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Hartenjagen (Windows 7)

Het kaartspelletje Hartenjagen wordt al sinds jaar en dag gespeeld door jong en oud. Als u de spelregels eenmaal onder de knie hebt, is het een spannend spel waarbij geluk en strategie een belangrijke rol spelen. 
Om het spel te starten, klikt u in Windows 7 op de Start -knop. Klik dan op Alle programma’s > Ontspanning . De spelletjesmap van Windows opent. Klik op Hartenjagen om het spel te openen

Hartenjagen is een op slagen gebaseerd kaartspel waarin u moet zien om uw kaarten kwijt te raken zonder dat u punten krijgt. Een slag is de groep kaarten die elke speler in elke ronde neerlegt. U krijgt punten wanneer u een slag haalt die harten of de schoppenvrouw bevat.

Hartenjagen wordt gespeeld met vier spelers. Zodra één speler meer dan 100 punten heeft, is het spel afgelopen. De speler met de minste punten is de winnaar.

vista hartenjagen groot

Het speelveld bestaat uit drie fictieve spelers en uzelf onderaan. Meteen aan het begin krijgt u de kaarten gedeeld. Kies drie kaarten om door te geven aan een tegenstander (alleen in elke vierde speelronde worden geen kaarten doorgegeven).

U selecteert een kaart door op die kaart te klikken. Als u de selectie van een kaart wilt opheffen, klikt u nogmaals op die kaart. De speler die klaver twee heeft, begint het spel door met die kaart uit te komen.

Elke speler speelt nu, met de wijzers van de klok mee, een kaart door op de gewenste kaart te klikken. Het is verplicht kleur te bekennen, dat wil zeggen een kaart te spelen in dezelfde kleur als de kaart waarmee is uitgekomen. Als dat niet mogelijk is, mag een willekeurige kaart worden gespeeld. In de eerste slag is het echter niet toegestaan de schoppenvrouw of een hartenkaart te spelen.

De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld in de kleur waarmee is uitgekomen, krijgt de slag. Die speler komt vervolgens uit met een nieuwe kaart. U kunt pas uitkomen met harten als harten al is bijgelegd. Harten zijn bijgelegd wanneer in de vorige slag een hartenkaart is gespeeld.

  •  Haal slagen met uw hoogste kaart. Als bent gedwongen om een slag te halen, kunt u dit het beste met uw hoogste kaart doen. Gebruik de laagste kaart in uw hand vervolgens om uit te komen.  
  • Geef kaarten met hoge waarden weg. Bij spelronden die beginnen met het doorgeven van kaarten aan een tegenstander, is het verstandig hoge kaarten zoals azen en figuren weg te geven. In de eerste speelronde geeft u drie kaarten door aan de speler links van u, daarna aan de speler tegenover u en ten slotte aan de speler rechts van u.
  • Speel hoge kaarten aan het begin van het spel uit.
Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruis rechtsboven.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.