Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 23 mei 2019

Herfstupdate Windows 10: wat is er nieuw?

Fall Creators Update, Windows 10

Met de Fall Creators Update vernieuwt Microsoft Windows 10 voor de tweede keer dit jaar. Wat zijn de interessantste vernieuwingen?

De Fall Creators Update heet in het Nederlands 'Herfst Makers Update'. Het is de tweede grote update dit jaar. In april kwam de Creators Update uit. Microsoft verspreidt de Fall Creators Update van Windows 10 sinds 17 oktober automatisch. Niet iedereen krijgt meteen de update: het duurt enkele maanden voordat hij volledig is uitgerold.

Met de komst van Windows 10 heeft Microsoft ervoor gekozen het besturingssysteem doorlopend te vernieuwen. Er komt dus geen Windows 11 maar het huidige systeem wordt voortdurend verbeterd en aangepast. Dat gebeurt in grote updaterondes waarvan er jaarlijks twee worden gepland. Doordat het grote updates zijn is het proces langgerekt. Het duurt maanden voordat iedereen de laatste update binnen heeft. Op dit moment, nu de verspreiding van de Fall Creators Update is gestart, heeft nog niet iedere gebruiker de Creators Update binnen. Dat is ook niet erg: belangrijke veiligheidsupdates verspreidt Microsoft apart en deze bereiken wel snel alle gebruikers.

Hoewel het mogelijk is de nieuwe Fall Creators Update zelf te installeren adviseert Microsoft gebruikers te wachten tot hij automatisch binnenkomt. Daarvoor zijn ook goede redenen: de update wordt eerst op de nieuwste apparaten verspreid. Microsoft evalueert of er geen problemen optreden. Zijn die er wel dan lost het bedrijf ze snel op voordat de update verder wordt verspreid. Het advies is daarom om gewoon te wachten tot de update zich via Windows Update aandient.

Wie wil weten welke versie van Windows 10 op zijn systeem aanwezig is leest de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?'

Microsoft ontwikkelt een nieuwe vormgeving voor Windows 10, Fluent Design gedoopt. Die ontwikkeling gaat geleidelijk, in stapjes die Microsoft 'waves' noemt. Dat is Engels voor 'golven'. De eerste golf, wave 1, gaat mee in de Fall Creators Update. De vernieuwingen zijn zichtbaar in het Startmenu, het Actiecentrum, de Instellingen en in standaardapps zoals de Rekenmachine. De vensters op deze plekken zijn min of meer transparant waardoor de achtergrond er doorheen schemert en het algemene ontwerp is minder plat.

Eindelijk is er een opvolger voor het populaire videobewerkingsprogramma Movie Maker: Story Remix. Hiermee zijn snel leuke filmpjes te knutselen op basis van bestaande foto's en video's. Ook is het mogelijk een leeg videoproject op te starten. Story Remix is geen losse app, maar is onderdeel van de al aanwezige standaard Foto-app.

De People Hub, die in het Nederlands gewoon Personen heet, is de opvolger van de bestaande Personen-app. De People Hub combineert alle contactgegevens uit diverse toepassingen in een enkele app. Op één plek zijn dus alle contacten bijeen gebracht. De People Hub is een vast onderdeel van het Systeemvak (rechts op de Taakbalk) zodat deze altijd gemakkelijk te bereiken is.

OneDrive is in Windows 10 de standaardapp waarmee bestanden gratis in de cloud kunnen worden bewaard. De Fall Creators Update maakt het mogelijk ruimte op de harde schijf te besparen. Geselecteerde bestanden kunnen in OneDrive enkel online worden opgeslagen. Ze blijven zichtbaar in de Verkenner en kunnen gewoon worden bekeken of bewerkt, maar ze staan niet meer op de pc. Deze bestanden zijn in de Verkenner te herkennen aan een blauw wolkje naast de bestandsnaam.

Edge, de standaardbrowser in Windows 10, kan weer een paar nieuwe, en nuttige, kunstjes. Zo is het mogelijk een stuk tekst te laten voorlezen. Selecteer de tekst, klik erop met de rechtermuisknop en selecteer de optie 'hardop voorlezen'. Dit geldt niet alleen voor webpagina's maar ook voor pdf's. In pdf's kunnen aantekeningen worden gemaakt en opmerkingen worden geplaatst, waarna het geheel kan worden opgeslagen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.