Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Hulp in de buurt

Hulp bij huishouden
Kunt u best een extra boodschapje meenemen voor een ander of is het tuinonderhoud u te zwaar? Help elkaar! Verschillende sites brengen mensen uit de buurt samen.

Vroeger was het leven veel meer gericht op de directe omgeving. Je haalde een boodschapje voor de overbuurvrouw, hielp de buurman met het snoeien van de tuin. Tegenwoordig speelt het leven zich veel meer buitenshuis af en lijkt niemand meer oog te hebben voor mensen die in de directe omgeving hulp nodig hebben. Maar schijn bedriegt. Er zijn wel degelijk mensen die in hun eigen buurtje klaar willen staan voor een ander. Contact leggen gebeurt via internet.

Er zijn verschillende websites waar vraag en aanbod samenkomen. Deze sites zijn er dus voor wie wel wat hulp of gezelschap kan gebruiken, of voor wie tijd over heeft en het fijn vindt om klaar te staan voor een ander. En om hulp te krijgen hoeft u niet in zak en as te zitten. Bent u sowieso al niet zo handig met het snoeien van de lavendel, vraag er gewoon iemand bij die er meer verstand van heeft.

In dit artikel maakt u kennis met een paar websites die vraag en aanbod samenbrengen. Voor alle sites geldt dat ze niet in alle gebieden van Nederland even populair zijn. Dit heeft dus invloed op hoeveel mensen er hulp vragen en aanbieden. Maar doe er uw voordeel mee als de site wel leeft in uw omgeving.

Op Zorgvoorelkaar.nl bieden vrijwilligers een specifieke hulpdienst aan, zoals huishoudelijke hulp, hulp in de tuin of gezelschap. Er zijn ook professionele vrijwilligersorganisaties bij de website aangesloten. De site is een sociale onderneming, die gesteund wordt door de Stichting Doen. Hebt u hulp nodig, bekijk dan het aanbod en zoek naar een vrijwilliger die bij u past. Of plaats een oproep waar vrijwilligers op kunnen reageren.

Hoe werkt het
Globaal werkt de website als volgt:

  • Ga naar Zorgvoorelkaar.com
  • Typ bijvoorbeeld uw postcode in het veld 'Plaats, postcode of buurt'.
    Zoekbalk
  • Pas eventueel het aantal kilometers aan waarbinnen u wilt zoeken.
  • Klik op Ik wil helpen of Ik zoek hulp
  • Klik op Zoeken.
  • Op deze manier kunt u vast snuffelen in het aanbod. Zet aan de linkerkant vinkjes om de zoekresultaten te verfijnen. Het aardige hier is dat u onder 'Door wie' ook Organisatie kunt aanvinken als u alleen in zee wilt met professionele hulpinstellingen.
  • Om hulp aan te bieden of te reageren op een oproep of aanbod, hebt u een gratis account nodig. Maak dit aan via de knop Registreren, rechtsboven in beeld.

Lees op de website meer over hoe Zorgvoorelkaar werkt.

Deze website is ontstaan uit een samenwerking tussen meerdere gemeenten, zorgverzekeraars, maatschappelijke organisaties en bedrijven die maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. De website brengt vraag en aanbod in uw omgeving overzichtelijk in beeld.

Hoe werkt het
Globaal werkt de website als volgt:

  • Ga naar Wehelpen.nl
  • Typ bijvoorbeeld uw postcode in het veld 'Vul een plaats of postcode in'.
    Wehelpen.nl
  • Klik op de juiste postcode of plaats.
  • Klik op Aangeboden of Gevraagd
  • Klik op Zoek.
  • Blader door vraag en aanbod of vul in wat voor hulp u zoekt of aanbiedt. Is er in uw plaats niets? Zoek dan ook op plaatsen in de omgeving.
  • Om contact te kunnen leggen, hebt u een gratis account nodig. Klik rechtsboven op Aanmelden om een account aan te maken.

Lees op de website meer over hoe WeHelpen werkt.

Stichting Buurtlink wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. De website van Buurtlink is qua mogelijkheden uitgebreider dan de twee sites hiervoor. Buurtlink is erop gericht de hele buurt in kaart te brengen. Bij Buurtlink vindt u namelijk ook een agenda met evenementen, foto's, verhalen en tweedehands spullen. Plaats op de site niet alleen een hulpvraag, maar ook een oproep of ga online in gesprek met mensen uit de buurt. Bijvoorbeeld over nieuwe bouwplannen van de gemeente. Alles wat er op de pagina over de buurt te vinden is, wordt erop gezet door uw buurtgenoten. Het nadeel van Buurtlink is dat u een account moet aanmaken om bestaande oproepen te kunnen zien.

Hoe werkt het
Globaal werkt de website als volgt:

  • Ga naar Buurtlink.nl
  • Typ bijvoorbeeld uw postcode in het veld 'Welke buurt zoek je'.
  • Klik op het pijltje ernaast.
  • U komt op de pagina van uw buurt. Op deze pagina staan verschillende elementen waarop u kunt doorklikken. Bijvoorbeeld het blok 'Vragen van Buren'. Klik hierop als u wilt zien waar er in de buurt al naar wordt gevraagd. Om een hulpvraag of iets anders toe te voegen, moet u zich eerst gratis registreren.
  • Klik daarna boven aan de pagina op Toevoegen en maak uw keuze voor een onderdeel.
    Buurtlink.nl

Lees op de website meer over hoe Buurtlink werkt

Vergelijk deze websites met de briefjes in de supermarkt. U weet hierbij ook niet precies wie er achter de oproep zit en u haalt ook niet zomaar iemand in huis. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, volg dan een aantal stappen voordat u met iemand in zee gaat die hulp biedt:

  • Bel eerst met elkaar. Hebt u een goed gevoel bij de ander?
  • Spreek vervolgens af op een openbare plek in de buurt. Neem iemand mee als u het erg spannend vindt.
  • Vraag om een legitimatiebewijs en contactgegevens en controleer deze. Google de persoon.
  • U mag vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag. Lees daar op de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie meer over.
  • Maak goede afspraken met elkaar. Soms biedt iemand namelijk niet honderd procent vrijwillige hulp aan, maar staat er een kleine bijdrage tegenover. Zorg dat daar geen misverstanden over ontstaan.
  • Op de bemiddelsites ziet u vaak of iemand al eerder heeft geholpen en hoe dat werd gewaardeerd. Kijk daarnaar.

Bent u diegene die hulp aanbiedt, dan doet u uiteraard ook eerst onderzoek naar wat voor vlees u in de kuip hebt. Wanneer u eerst belt en daarna op een openbare plek afspreekt, weet u snel genoeg of er een klik is.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.