Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 april 2015

Internet afsluiten op XP-computer

Microsoft stopt op 8 april de ondersteuning van Windows XP. Na deze datum is het uit veiligheidsoverwegingen verstandig uw XP-computer van internet af te sluiten. Dat kan op meerdere manieren.
Windows XP is sterk verouderd. Daarom worden er na 8 april geen verbeteringen en updates meer uitgebracht voor dit systeem. Windows XP is na die datum niet veilig meer te gebruiken in combinatie met internet. Alleen als uw computer met XP op geen enkele wijze met internet is verbonden, kunt u het systeem nog zonder risico gebruiken.
Internet afsluiten op een XP-computer is zo gedaan. Het kan op meerdere manieren, afhankelijk van het soort internet dat u hebt. Het is goed om van te voren te bedenken of u draadloos internet hebt (wifi) of internet via een kabel.
Als de computer via een kabel met internet is verbonden, trekt u deze kabel uit de pc. Aan de achterkant van de pc of aan de zijkant van de laptop, staat er bij de juiste aansluiting meestal een pictogram met drie beeldschermen afgebeeld. Verder is de aansluiting nagenoeg vierkant. U herkent de internetkabel zelf aan het plastic uiteinde (zie foto rechts). Hebt u hem gevonden? Druk het kleine klepje van de stekker omlaag en trek de kabel voorzichtig uit de pc. Uw computer heeft nu geen verbinding meer met internet.

Er is ook een andere mogelijkheid. Een internetkabel is aangesloten op de netwerkadapter van uw pc. De netwerkadapter geeft het internetsignaal door aan uw computer. Als u de internetkabel liever niet wilt loskoppelen, kunt u er ook voor kiezen de netwerkadapter binnen Windows XP uit te schakelen. Dat doet u zo:

 • Klik op Starten.
 • Klik op Configuratiescherm.
 • Klik op Netwerk- en Internet-verbindingen.
 • Klik op Netwerkverbindingen.
 • Selecteer de actieve netwerkverbinding door erop te klikken.
 • Klik aan de linkerkant op Dit netwerkapparaat uitschakelen.

Mogelijk zijn er verschillende netwerkverbindingen actief. Herhaal bovenstaande stappen om alle netwerkadapters uit te schakelen.

Gebruikt u draadloos internet, dan kunt u op deze manier de verbinding verbreken:

 • Klik op Starten.
 • Klik op Configuratiescherm.
 • Klik op Netwerk- en Internet-verbindingen.
 • Klik op Netwerkverbindingen.
 • Selecteer de actieve netwerkverbinding (uw wifi-verbinding) door erop te klikken.
 • Klik aan de linkerkant op Dit netwerkapparaat uitschakelen.

Mogelijk zijn er verschillende netwerkverbindingen actief. Herhaal bovenstaande stappen om alle netwerkadapters uit te schakelen.

Tip: wanneer u internet wilt afsluiten op uw laptop met Windows XP, kunt u de draadloze netwerkadapter ook via een toets op het toetsenbord uitzetten. Hiervoor is er op ieder laptop-toetsenbord een functie aanwezig. U herkent deze functie meestal aan een bolletje met daarboven drie streepjes of een antenne. Pas overigens wel op, dat u de draadloze netwerkadapter later niet weer inschakelt door per ongeluk op deze toets te drukken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.