Menu Zoek

iPad: veelvoorkomende problemen en oplossingen

De iPad blijft een technisch apparaat en kan kapotgaan. Een overzicht van de meest voorkomende defecten aan de iPad en mogelijke oplossingen.

Sommige problemen met de iPad kunt u wellicht zelf oplossen. Voor andere problemen kunt u terecht bij een reparatiewinkel bij u in de buurt. Of misschien hebt u nog recht op garantie. Ga dan naar de winkel waar u het apparaat hebt aangeschaft.

In dit artikel bespreken we mogelijke oplossingen voor problemen die u zelf op een iPad met het besturingssysteem iOS 10 of hoger kunt uitvoeren.

Het lukt niet de iPad te verbinden met een draadloos netwerk. De oorzaak kan liggen bij uw instellingen of bij een defect onderdeel in uw iPad. Met de volgende tips kunt u achterhalen waar het probleem ontstaat.

 • Controleer of wifi is ingeschakeld
  Tik op Instellingen > Wifi. Mocht wifi uitgeschakeld zijn, kunt u het inschakelen door het balkje achter 'Wifi' naar rechts te slepen. De balk is nu groen.
 • Controleer uw wifi-wachtwoord
  De meeste draadloze verbindingen zijn beveiligd met een wachtwoord. Dit kunt u zien aan het slotje dat achter de naam van een verbinding staat. Selecteer uw draadloze netwerk en vul uw wachtwoord in. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig, dus let daar op bij het invoeren.
 • Controleer of u zich moet aanmelden op het netwerk
  Sommige netwerken zijn toegankelijk voor iedereen, maar vereisen dat u zich aanmeldt. Het wifi-icoontje kan al op uw iPad zichtbaar zijn terwijl u geen internet kunt gebruiken. In dit geval kan het zijn dat Safari een inlogpagina weergeeft. Voor sommige netwerken hoeft u alleen op akkoord te drukken, voor andere netwerken moet u misschien betalen.
 • Alle instellingen zijn juist, maar de verbinding is zwak of valt uit
  De iPad is uitgerust met een antenne die draadloze signalen oppikt. Deze antenne slijt waardoor een slecht bereik kan ontstaan. Ook kan de antenne stukgaan waardoor u geen verbinding hebt. In dat geval moet de iPad gerepareerd worden. Een reparateur kan uw kapotte antenne vervangen door een nieuwe wifi-antenne. Een reparateur controleert of de problemen daadwerkelijk ontstaan door de kwaliteit van de antenne.

Het kan gebeuren dat de iPad heel langzaam of niet oplaadt. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen. Controleer de volgende punten:

 • Opladen via de computer
  In sommige gevallen heeft de USB-poort van de computer te weinig vermogen om de iPad op te kunnen laden. Kijk eens of opladen via het stopcontact wel lukt.
 • Kabel is kapot
  De USB-kabel waarmee u de iPad oplaadt kan defect zijn. Leen een andere kabel van een familielid, collega of kennis en probeer de iPad via die kabel op te laden. Lukt het opladen op deze manier wel, dan weet u dat uw kabel defect is. In dat geval schaft u een nieuwe iPad-laadkabel aan.
 • Kapotte dock connector
  De dock connector vindt u aan de onderkant van uw iPad. Hier plugt u de kabel in. De connector brengt stroom over naar de batterij. Door een beschadigde of defecte connector laadt de iPad slecht of niet op. Gelukkig is dit onderdeel van de iPad vervangbaar. Ga voor meer informatie naar een reparatiecentrum bij u in de buurt. Daar kunnen ze uw problemen verhelpen door een nieuwe connector in uw iPad te plaatsen.

Een apparaat met aanraakscherm is erg handig in het gebruik, tenzij dit scherm niet goed reageert. Lees verder als u wilt weten wat u kunt doen om het scherm weer te laten reageren.

 • Scherm schoonmaken
  Het scherm van de iPad kan vet zijn door veelvuldig gebruik. Hierdoor reageert het scherm slecht op uw aanrakingen. Maak het scherm schoon met een zachte doek.
 • Herstart de iPad
  Mocht het scherm na de schoonmaak nog steeds niet reageren, dan kunt u de iPad opnieuw opstarten. Dat kan het probleem verhelpen. Druk de aan/uit-knop langere tijd in totdat u een uit-knop met schuifbalk ziet. Sleep de balk opzij om de iPad uit te schakelen. Houd vervolgens dezelfde knop even in tot het Apple-logo verschijnt. Lukt dit niet, probeer dan een harde reset. Houd hiervoor de Thuisknop en de aan/uit-knop tegelijkertijd ingedrukt, totdat het apparaat zich uitzet.
 • Scherm defect
  Wanneer bovenstaande oplossingen niet werken, is de kans aanwezig dat het aanraakscherm kapot is. Voor alle type iPads geldt dat het scherm vervangen kan worden. Neem contact op met een iPad-reparatiespecialist om de oorzaak vast te stellen en eventueel een reparatie te laten uitvoeren.

Normaal gesproken gaat de accu van een iPad uren mee. Loopt de batterij snel leeg, kijk dan of het aan uw gebruik ligt of aan de staat van de batterij.

 • Bekijk het stroomverbruik van uw apps
  Tik op Instellingen > Batterij.
  Hier ziet u hoelang de accu actief is sinds het apparaat is opgeladen. Is dit nog niet zo lang en is de batterij al bijna leeg? Ga dan na welke apps u veel gebruikt. Wanneer u geregeld spellen speelt, kunt u ervan uitgaan dat de iPad sneller leegraakt dan wanneer u surft op internet.
 • Versleten batterij
  Naarmate een batterij ouder wordt, neemt het gebruik af. Dit is normaal. U kunt ervoor kiezen een nieuwe accu te laten plaatsen in uw iPad. Een accu kunt u bij een iPad-reparatiecentrum laten doen. Vaak zijn ze ook via internet bereikbaar.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Smartrepair.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.